Animovaný svět se v Třeboni setká už 1. května

Animovaný svět se v Třeboni setká už 1. května
Sdílej
 
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne v jihočeské Třeboni od 1. do 6. května a pro své malé i velké návštěvníky opět připravil programy naplněné tím nejlepším ze světa animace. Chybět nebudou filmové soutěže v mnoha kategoriích a mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her. Ve festivalových porotách zasednou významné osobnosti světové kinematografie a svou tvorbu přivezou i další slavní animátoři. Držitel Oscara, tvůrci ze studia Pixar a spolupracovníci Wese Andersona. A právě loutkový film Psí ostrov Wese Andersona letošní Anifilm 1. května zahájí.

Doprovodný filmový program se v dalších dnech zaměří na několik témat: mezi ta hlavní patří fenomén 3D počítačové animace a současná světová televizní animovaná tvorba. Festival oslaví 100 let Československa, provede bilanci celovečerních filmů uplynulého roku a na své si přijdou i mládež a děti – například v programu Animo. Chybět nebude tradiční Game Day věnovaný počítačovým hrám a VR Day zasvěcený zase virtuální realitě. A i letos se budou moci zájemci všech věkových kategorií stát autory vlastních filmů ve Školičkách animace.

Na ANIFILMU soutěží špička současné světové animované tvorby

Nejaktuálnější novinky ze světa animovaného filmu se představí zejména v mezinárodní soutěži. V kategorii celovečerních filmů pro děti se představí snímek Živitel irské režisérky Nory Twomey a producentky Angeliny Jolie. Tento film byl v letošním roce nominován na Zlatý globus i Oscara. Do soutěže se probojoval také francouzsko-belgický film Zombilenium a ve vesmíru ztracená fenka Lajka českého režiséra Aurela Klimta. Vyrovnané bude klání i mezi celovečerními filmy pro dospělé. Představí se hned dva íránské snímky. Vyloučeni z nebe a Teheránská tabu. Z Itálie zase přijede převyprávěná pohádka Kočičí Popelka. A chybět nemůže ani polsko-britský snímek S láskou Vincent.

Herní soutěž ve znamení lahůdek z celého světa

Unikátní je také mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her, kam se dostalo 20 přihlášených titulů. Za českou stranu se soutěže účastní logická hra CHUCHEL Jaromíra Plachého ze studia Amanita Design, která čerstvě získala herního "Oscara" na Independent Games Festival (IGF). Pro milovníky vláčků je připravena strategická hra s vlaky Mashinky Jana Zeleného. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích: Hra pro děti a Vizuální počin. Mezinárodní herní soutěž festivalu Anifilm nemá v Evropě konkurenci. Akci podobného druhu můžeme nalézt nejblíže v San Franciscu, a to na již zmíněném festivalu nezávislých her IGF.

Do Třeboně přijede oscarový režisér i tvůrci z Pixaru

Hlavním tématem letošního programu festivalu je 3D animace, která je mezi animačními technikami nejmladší. Anifilm v několika blocích připomene více než třicetiletou historii této techniky. 3D představuje nejmasivnější proud současné animace, ale má i mnoho alternativních podob. Na všechny tyto roviny se letošní ročník zaměří prostřednictvím pásem krátkých filmů i projekcemi filmů celovečerních. Na možnosti techniky a jejím vývoj, kterým prošla, poukáže program složený ze setkání s autory. Do Třeboně přijedou specialisté na 3D CGI Faiyaz Jafri a Chris Landreth, držitel Oscara za film Ryan. Svůj přístup k technice navíc poodhalí i Job Roggeveen, člen nizozemského tria Job, Joris & Mariake. Zasvěcený pohled na to nejslavnější studio a techniku, která ho proslavila, pak nabídne animátor Rich Quade, který pracoval v Pixar Animation Studios již od začátku 90. let na filmech jako jsou Toy Story: Příběh hraček, Úžasňákovi nebo Příšerky s.r.o. Tam rovněž pracovala i letošní porotkyně Robin Cooper (Hledá se Nemo či Wall-E) .

Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM

1. – 6. května 2018, Třeboň

www.anifilm.cz

Klíčová slova:
komerční sdělení
 

Články odjinud