Buď maker! Kutilové 2.0

Buď maker! Kutilové 2.0
Sdílej
 
Konzumovat je snadné, ale vytvářet je krásné. Seznamte se s hnutím makerů a těšte se na první český veletrh Maker Faire pro kutily, tvůrce, hackery a vynálezce všeho druhu!

 

Dřepnout k YouTube, zkouknout pár let's playů, projet Instagram, olajkovat několik hlášek na Facebooku a už je nejvyšší čas binžnout séroš na Netflixu – uf, to byl zase den! Den, kdy člověk neudělal vůbec nic, nic nevytvořil a nic za sebou nenechal – jen proflákal 24 hodin života.

Pokud si říkáte, tak takhle tedy ne, čtete správný článek.

Tvůrci a zlepšovatelé

Většinová kultura je kulturou konzumentů spotřebovávajících obsah, který vytvořil někdo jiný. Vedle ní ale existuje hnutí tvůrců, kteří sami raději zaboří ruce do práce a snaží se věci sami vytvářet, vymýšlet a zlepšovat. Říkají si makeři od anglického slova "make" - vyrábět nebo dělat. Vytvářejí pozoruhodné záležitosti v obrovitém spektru oblastí: Zatímco jedni makeři se soustředí na řemeslné výrobky z kovu, jiní šuchtí vizuální efekty s použitím fidget spinnerů a další hrnou do světa produkty navržené v grafickém programu a vytištěné na 3D tiskárně – kterou si klidně vyrobili sami.

Festival Maker Faire byl online: Ani virus kutily neporazil

Festival Maker Faire byl online: Ani virus kutily neporazil

Odnož DIY

Maker má blízko k tradičnímu kutilovi, který si dokáže sám vytunit sekačku, ale současně má potřebu svůj výdobytek sdílet a zapojit se do širší skupiny obdobných moderních kutilů. Hnutí makerů (ve světě označované jako "maker culture") má blízko k subkultuře DIY, což je zase zkratka pro "Do It Yourself" - jak říkají Slováci, "urob si sám", vyrob si to sám. Makerství bývá označováno za určitou odnož přístupu DIY. Ideální DIY borec je schopný přežít v soběstačném domečku, který si sám postavil, vybavil solárními panely a na jehož zahrádce pěstuje mořské řasy jako zdroj nouzové obživy. Naproti tomu maker může bydlet klidně u rodičů v podkroví, kam mu maminka nosí večeři, ale kde ve volném čase kutí, tvoří a vyrábí.

Pohled na záběry z minulých veletrhů potvrzuje široké spektrum témat •  Profimedia.cz

Vyrob/sdílej

Makeři mají blízko stejně tak k tradičním řemeslníkům jako k hackerům, jejichž tvorba je ryze virtuálního charakteru. Proto se člověk mezi makery setká jak s podporou fyzických nástrojů, tak vzýváním open-source hardwaru a softwaru - formy elektronických platforem, kterou může spoluvytvářet, využívat a vylepšovat každý, kdo to umí nebo to chce umět. Makerství není z povahy věci uzavřený systém, není to nic, co byste dostali hotové a zakapotované s tím, ať do toho hlavně nehrabete. Makerství není žádné "pracky pryč"! Právě naopak – je to "pracky dovnitř"!

Občanská věda: Staň se badatelem!

Občanská věda: Staň se badatelem!

Spacy a laby

Ať už je řeč o hrnčířství, 3D grafice nebo robotice, svůj skill (dovednost) může maker pilovat v mnoha specializovaných dílnách a prostorech označovaných podle zaměření jako DIY dílny, makerspacy, hackerspacy nebo fablaby. Existuje něco takového v Česku? To si pište. V Brně je kupříkladu otevřená digitální dílna FabLab, vybavená 3D tiskárnami, laserovými řezačkami a prostorem pro technologie IoT ("internet of things", internet věcí). V Praze existuje třeba "makerská jeskyně" The Cave s výbavou pro pájení a výrobu plošných spojů, kde nechybí svářečka ani stojanová vrtačka.

Pohled na záběry z minulých veletrhů potvrzuje široké spektrum témat •  Profimedia.cz

Spojte síly

Když je tedy i v Česku tolik kutilů, tvůrců, hackerů a šikulů všeho druhu, nechybí tu pro ně nějaká grandiózní oficiální událost, kde by mohli všichni spojit síly, seznámit se, navzájem se inspirovat a vytáhnout makerské hnutí z dílen a pokojíčků na světlo světa? Chybí, ale ne nadlouho. Už letos v červnu v Praze proběhne první český veletrh Maker Faire, který je určený všem kutilům nové generace. Takže se těště!


Prague Maker Faire •  Prague Maker Faire

Prague Maker Faire

První český veletrh Maker Faire se odehraje o víkendu 23. - 24. června 2018 v Průmyslovém paláci na pražském výstavišti a zúčastní se ho na 150 makerů z celého světa. Všechny důležité informace a rozšiřující se databázi makerských oáz v České republice, stejně jako formulář k přihlášení vlastního projektu, najdete na stránkách prague.makerfaire.com.

Festival Maker Faire Prague bude online, vypustí balon do stratosféry

Festival Maker Faire Prague bude online, vypustí balon do stratosféry

Chcete si zahrát videohru? Složte si ji z papíru

Chcete si zahrát videohru? Složte si ji z papíru

10 nejoriginálnějších využití 3D tiskárny

10 nejoriginálnějších využití 3D tiskárny

 

Články odjinud