Leonardo da Vinci inspiroval nový adrenalinový sport

Sdílej
 
Vynalézavost při hledání nových druhů zábavy zřejmě nezná mezí. Nový adrenalinový sport zorb, který vznikl na Novém Zélandu spočívá v tom, že si vlezete do velké průhledné koule a spustíte se v ní ze svahu. Tvůrce tohoto vynálezu prý inspirovala známá kresba Leonarda da Vinci.

Zorb, mladý adrenalinový sport, vznikl počátkem devadesátých let na Novém Zélandu v hlavě Andrewa Akerse. Ten prý stále pozoroval známý obrázek Leonarda da Vinci představující rozpaženého a rozkročeného muže v kruhu, až dopěl k názoru, že je to nákres dalšího z vynálezů tohoto renesančního muže. Společně se svým kamarádem pak sestrojil první prototyp zorbu.

Foto
Zorb je velká nafukovací koule o průměru 3,2 metry vyrobená ze zvláštního průhledného PVC. Uvnitř je ještě jedna koule, do které si člověk vleze tunelem a zachytí se zde držadel. Pak už se stačí jen spustit z kopce a kutálet se až padesátikilometrovou rychlostí. Při cestě dolů můžete skrz průhledné stěny pozorovat svět, který se kolem vás valí.
Foto
Pokud zorbujete na vhodném místě probíhá vše naprosto bezpečně. Ideální je travnatý kopec, existují však i speciální zorby na sníh. Pokud naleznete svah končící vodní rybníkem či nádrží, můžete dojíždět i na vodní hladinu. Uvnitř této koule lze také po vodě chodit, aniž byste se namočili.
Zorb se nedá koupit, výrobci ho pouze pronajímají společnostem, kterým udělili licenci. U nich si to pak můžete vyzkoušet. Takových firem je po světě pouze několik, a tak máme štěstí, že jedna z nich je i u nás. Více informací hledejte na stránce www.zorb.cz.

 

Články odjinud