Tři týdny v komiksu 12. - 30. 8.

Sdílej
 
Srpnové komiksové novinky nemohly kvůli povodním vycházet v pravidelných týdenních intervalech, a tak vám nyní přinášíme shrnutí uplynulých tří týdnů najednou. V článku naleznete opravdu velmi dlouhou řadu nejrůznějších událostí, chystaných novinek a dalších zajímavostí.

Aargh č. 3: konečně!!!
Časy odříkání jsou konečně za námi: je to tak, po měsících odkladů vychází třetí číslo komiksového občasníku Aargh. Bližší informace, podrobnosti a recenzi přineseme v nejbližší době.
Recenzi na Aargh č. 1 můžete číst ZDE.
Recenzi na Aargh č. 2 můžete číst ZDE .

Obálky Rohatého boha
Na webových stránkách Netopejra (www.netopejr.cz) již můžete nalézt náhledy obálek od všech dílů trilogie Slaine – Rohatý bůh, kterou tento vydavatel nyní připravuje k uvedení na trh.
Recenzi komiksu Slaine – Rohatý bůh můžete číst ZDE .

Klub neobyčejných džentlmenů česky, XIII pokračuje

Foto
Dvě zásadní informace pro všechny milovníky kvalitní komiksové zábavy. Na přelomu září a října se v českých knihkupectvích objeví klasika jménem League of Extraordinary Gentlemen Alana Moora a Kevina ONeilla (o převádění tohoto díla do filmové podoby v Praze jsme již informovali) a zřejmě příští rok se čtvrtým albem SPADS znovu rozjede kultovní série XIII. Za oběma projekty nestojí nikdo jiný, než současný nejaktivnější komiksový vydavatel – BB Art (www.bbart.cz).
Recenzi prvního alba série XIII – Ztráta paměti – čtěte ZDE
Recenzi druhého alba série XIII – Tam, kam jede indián – čtěte ZDE
Recenzi třetího alba série XIII – Všechny slzy pekla – čtěte ZDE
Recenzi čtvrtého alba série XIII – SPADS – čtěte ZDE

Lapin v nebi?
Foto
Revue Lapin, výkladní skříň vydavatelství Association, dává prostor originálním příspěvkům autorů kolem „Asso“ a slouží jako laboratoř, kde vznikají a klíčí různé experimenty. Bohužel, tomu všemu je teď konec: číslo 33, tak jak bylo oznámeno na červen, už totiž nevyjde. Důvody? Obtížné naplňování obsahu každé dva měsíce, slabé prodeje, nemožnost udržet stejnou cenu. Lapin však neumírá úplně, pouze opouští svou periodicitu a pravidelnost – třicet trojka přeci jen vyjde, sice až v lednu 2003 a ve zcela jiné formě, ale dva základní principy časopisu, dlouhé příběhy a barva, zůstanou zachovány. Jak je vidět, i ve Francii se potýkají se stejnými problémy, jako tuzemský, teď již taktéž jen dvakrát ročně vycházející, Pot (www.komiks.cz/detail.php?action=serie&id=14 ).

Foto
Třináctka přichází na Playstation
Následující obrázek představuje podobu videohry XIII, vytvořené na motivy legendární stejnojmenné komiksové série. Na platformách Playstation2, Xbox, Game Cube a PC se objeví v březnu příštího roku.

Kalendář: Goscinny
Foto
14. srpna 1926 se v Paříži narodila evropská scénáristická komiksová superhvězda numero uno René Goscinny. Stačí vyjmenovat jen pár jeho nejvýznačnějších počinů: Lucky Luke (od roku 1955), Jerry Spring, Petit Nicolas, Modeste et Pompon, Iznogood a samozřejmě Asterix. Zemřel v roce 1977.

Velká kniha Čtyřlístku
Nakladatelství Čtyřlístek (www.ctyrlistek.cz) chystá na letošní podzim souhrnné vydání prvních 12 čísel legendárního Čtyřlístku. Sešity mají být svázány v tvrdých deskách. Jejich přesné názvy jsou: Čtyřlístek - Vynálezy prof. Myšpulína, Čtyřlístek mezi piráty, Čtyřlístek v tajemném hradě, Čtyřlístek dobývá vesmír, Čtyřlístek na divokém západě, Čtyřlístek v polárních krajích, Velké dobrodružství Čtyřlístku, Létající koberec, Ke třem planetám, Jeden den v Bubákově, Letem kulatým světem a Prázdniny na sněhu.

Foto
Cage bude prodávat své komiksy
Za prodejní stánek usedne na komiksovém festivalu v americkém Dallasu ve dnech 11. až 13. října populární hollywoodský herec Nicolas Cage (38), který bude nabízet unikátní historická vydání největších trháků ze své sbírky. Ve své knihovničce oprášil mimo jiné nejstarší verzi Supermana, podle organizátorů „velmi dobře zachovanou“. Účastníci Comiconu budou vybírat z opravdu bohaté nabídky – k mání bude např. Action Comics č. 1, obsahující také Batmana, Kapitána Ameriku a Zelenou lucernu. Cage, vlastním jménem Nicholas Coppola, v praxi synovec slavného Francise Forda, bude nabízet komiksy v rámci aukcí společnosti Heritage Comics a od prodeje si slibuje zisk sumy se sedmimístným číslem. Těžko rozhodnout, zda Cage prostě přestaly komiksy bavit, anebo zda jako čerstvý novomanžel dcery Elvise Presleyho potřebuje zlepšit životní úroveň.

Nový díl Pin up
Objevily se názory, že francouzské komiksy vydávané nakladatelstvím BB Art (www.bbart.cz)patří i v zemi svého vzniku k těm méně úspěšným a nepovedeným. Že to ve všech případech není zas tak úplně pravda, dokazuje i fakt, že právě teď vychází v zemi galského kohouta pod názvem Big Bunny již osmé album napínavé série Pin up, na kterou si český kolos taktéž brousí zuby. Za příběhy půvabná Dottie, v posledním díle vězněné ve spárech místní mafie ovládající kasina, svého drsného šéfa a slizounů z Playboye, jsou odpovědní scénárista Yann a kreslíř Philippe Berthet.

Wolverine přichází
Foto
Pomalu ale jistě se blíží okamžik, kdy se mezi námi objeví samotář, člen X-menů Wolverine. Na přípravě třetího titulu v edici Comicsové legendy, vycházejícího z prvních osmi příběhů publikovaných v souboru Essential Wolverine Archieho Goodwina a Johny Byrneho, totiž finišují vydavatelství Netopejr (www.netopejr.cz) a Crew (www.crew.cz). Podle posledních informací se na ni někdy na přelomu září a října můžeme těšit na pultech knihkupectví.

De Crécy mezi klasiky
Foto
„Classiques“ je název nové elitní edice vydavatelství Casterman. Cti být zařazen mezi její první tituly se dostane koncem srpna mimo jiné také knize Leon la Came i u nás dobře známého Nicolase de Crécyho. Příběh humorně obnažující nabubřelost a zpuchřelost dnešní konzumní společnosti tak bude mít šanci přímé konfrontace s jinými uznávanými díly moderního francouzského komiksu.
Dále čtěte recenze u nás vydaných de Crécyho alb Pan Ovocňák 1 a Pan Ovocňák 2 .

Foto
Sandman na začátek školního roku
Je to tak, jak jsme naznačovali – kniha Sandman – Nocturna a Preludia bude podle vyjádření vydavatelství Crew nejpozději do 2.9. v prodeji.

Novinky od Egmontu
Foto
Příznivci malého válečníka Asterixe se konečně dočkali již 22 pokračování s názvem Sídliště bohů. Cena se oproti předcházejícím sešitům zvedla na 99,-.
Druhou, možná ještě očekávanější novinkou z vydavatelství Egmont (www.egmont.cz) – především vyznavači komiksu pro dospělé, je první díl trilogie Nikopol legendárního Enki Bilala Jarmark Nesmrtelných. Kniha vyšla ve stejných "francouzských" deskách, podobně jako sada komiksů, kterou před nedávnem vydal BB Art. Rozměry jsou o něco větší a 68 stran špičkového čtení pořídíte za 269,-


Kalendář: Kirby
Foto
28. srpna 1917 se v New Yorku narodil americký kreslíř Jacob Kurtzberg. Začínal jako pomocník na animovaných seriálech Betty Boop a Popeye, v komiksu debutoval v roce 1936, kdy se podílel na různých sériích pro Lincoln Newspaper Syndicate. Tři roky poté začal spolupracovat i s Willem Eisnerem a Joe Simonem, svá díla podepisovat jako Jack Kirby a svět ohromil celou řadou komiksů, kterými ho zaplavil: Green Hornet, Green Arrow, Sandman, Kobra, Black Marvel, Iron Man, Fantastic Four, Avengers, Sub-Mariner atd. Zemřel v roce 1994.

Crewní regenerace
Masivní regenerační kůru právě prodělaly stránky vydavatelství Crew s.r.o., kterých se jinak poslední aktualizace naposledy dotkla již přibližně před rokem (jedinou funkční součástí tak bylo vcelku slušně navštěvované auditorium). Teď jsme se však, díky neustávajícímu čtenářskému tlaku a u příležitosti opravdu dlouho očekávaného vydání Sandmana, konečně dočkali nejen aktualizace, ale i kompletního grafického překopání. V nové „lehké“ úpravě se tak znovu dočkáme jak starých dobrých sekcí (Co vyšlo/vyjde, auditorium), tak i dvou novinek: specializovaného internetového knihkupectvím s (nejen) crewními tituly a hlavně i sem tam nějaké té publicistiky (nyní konkrétně článek o černobílizaci, ne Černobylizaci, barevných komiksů). Takže pokud se chcete přesvědčit na vlastní oči (což se vám po takové době nejspíše ani nedá moc vytknout), tak alou sem.

Titanik nakonec dorazil
Jak se sami můžete ujistit na stránkách Crwe, tak nejspíše nejdéle očekávaný komiksový projekt (pardon objekt) v ČR se právě definitivně proboural do naší reality. A také, že se měl jak probourat – tento ledoborec s příďovou cedulkou Sandman: Preludia&nokturna je totiž z větší části výtvorem jednoho ze čtveřice nejuznávanějších angloamerických komiksových scénáristů, a to samotného Neila Gaimana (Nikdykde, Američtí bohové). Aha, že to už dávno víte? No dobře, ale víte také to, že tahle hora… papíru, čeho jiného, bude mít bezkonkurenčních 240 černobílých stran a že za to, abyste si tenhle Gaimanův nejuznávanější kolos mohli sami vlastnoručně odvléct domů, zaplatíte právě 389 Kč? Taky víte?! A to, že ho překládal Viktor Janiš (Sandman: Poslední císař Ameriky – Crew č.13) a že vyšel tuto středu 28. srpna to už taky víte?!! Jestli jo, tak proč mě sakra vlastně ještě čtete??!!

Incal v televizi
Foto
Na francouzské obrazovky již brzy vtrhne slavný seriál Moebiuse a Jodorowského, který v 80. letech způsobil převrat v nazírání na vědecko-fantastické komiksy. Časopis Broadcast totiž prostřednictvím nakladatele a producenta Fabrice Gigera oznámil, že série Incal „již brzy přejde ze stránek alb na televizní obrazovky“. Úprav pro televizi se v loňském roce osobně chopil Alexandro Jodorowsky a výsledkem by mělo být 26 epizod po 13 minutách, ve kterých bude vystupovat mladý hlavní hrdina série John Difool; původní koncepce „Incal“ byla zamítnuta ve prospěch Difoolova mládí, jež lépe odpovídá požadavkům distribuce, cílové skupině diváků i zvolenému žánru. Rozpočet se pohybuje mezi 8 a 10 miliony dolarů. Incal bude realizován metodou 2D i 3D, „aby se co nejlépe využily možnosti studií Sparx a Armada, ve kterých mají rozhodující podíl Humanoids Groups“.


Kalendář: Tardi
Foto
30. srpna 1946 se ve francouzském městě Valence narodil kreslíř a scénárista Jacques Tardi. Fenomenální umělec má na svědomí mj. série Adele Blanc-Sec (www.komiks.cz/clanek.php?id=255), Nestor Burma, Polonius, ale také projekt Le cri du people, za který získal na letošním festivalu v Angouleme (http://www.komiks.cz/index.php?old=aktuality&d=1-2002) cenu za nejlepší kresbu.
Dále čtěte recenzi prvního dílu série Adele Blanc-Sec (www.komiks.cz/clanek.php?id=255).

Foto
Zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud