Týden ve světě komiksu 30. 12. 2002 – 3. 1. 2003

Sdílej
 
I v roce 2003 bude server www.komiks.cz připravovat každý týden pravidelné zpravodajství ze světa komiksů. Dnes se dozvíte o knize Dark Knight Returns, dlouho očekávané trilogii Slaine - Rohatý bůh nebo mezinárodním komiksovém festivalu ve francouzském Angouleme.

Foto
Dark Knight Returns a další od Crwe a Netopejra
Pokud jste si již koupili Comicsové legendy č. 4 – Spider-Man a dobře si je prohlédli ze všech stran, nebo v posledních dnech navštívili stránky www.crew.cz, už asi víte, co na nás dalšího chystají vydavatelství Netopejr www.netopejr.cz a Crew – společně i každý sám za sebe. Takže ve zkratce: Comicsové legendy č. 5 – Barbar Conan, již delší dobu v zákulisí zmiňovaná klasika Dark Knight returns (očekávané vydání duben – prosinec), pokračování Sandmana pod názvem Dům panenek (do letních prázdnin), další Lobo a ještě pár překvápek (více na Comiczconu 2003). Co k tomu říct víc, než že se moc těšíme?!

Obrazem za klimat
Foto
To je název speciální akce, které se na výzvu organizace Greenpeace účastní desítky evropských komiksových scénáristů a kreslířů. Jejím cílem je získat prodejem uměleckých originálů souvisejících s tématem ochrany životního prostředí (obálky, skicy, nákresy apod.) finance použitelné na projekty varující před katastrofickými změnami klimatu. Více informací ZDE
Někteří autoři, účastnící se této akce: Bilal (Jarmark nesmrtelných ), Boucq, Buchet (Meteor ), Caza, Corbeyran a Guerineau (Strygy), Druillet (spoluzakladatel Métal Hurlantu), Manara, Mazan (spolupráce na Donžonu ), Marini (Gipsy), Rabaté (Ibicus), Schuiten.

Foto
Slaine se už rozmachuje svojí sekerou
Dlouho a netrpělivě očekávaná trilogie Slaine – Rohatý bůh se konečně s definitivní platností klube na světlo boží. První díl vyjde podle vyjádření nakladatelství Netopejr do konce února (stačí jen tisknout). Zbylé dva díly budou následovat v průběhu roku – u dvojky se právě jde na korektury, u trojky na překlad.

Nominace na ceny festivalu v Angouleme 2003
30. mezinárodní komiksový festival ve francouzském Angouleme již klepe na dveře – uskuteční se 23. až 26. ledna. Není proto divu, že již byly vyhlášeny nominace do jednotlivých kategorií soutěžní části festivalu (v čele poroty bude Francois Schuiten). Přinášíme výběr nejdůležitějších kategorií.
Nejlepší album
Six cent soixante seize apparitions de Killoffer (Killoffer), Jimmy Corrigan (Ware), David Boring (Clowes), Cinq est le numéro parfait (Igort), Le Chat du Rabbin 2 – Le Malka des Lions (Sfar), McCay 2 – Les coeurs retournés (Bramanti & Smolderen)
Foto
Nejlepší kresba
Manhattan Beach 1957 (Hermann & Yves H.), Conqueror Worm (Mignola), Dr. Jekyll et Mr. Hyde (Kramsky & Mattotti), Oscar et Monsieur O (Moynot), Le dérisoire (Omond & Supiot), Vitesse moderne (Blutch)
Nejlepší scénář
Torso (Andreyko & Bendis), Monster (Urasawa), Max Fridman 4 – Rio de Sangre (Giardino), Quartiers lointains (Tanigushi), Garduno, en temps de paix (Philou), Le Pouvoir des Innocents 5 – Sergent Logan (Brunschwig & Hirn)

1. týden na komiks.cz
Máme tu nový rok, dalších 52 týdnů a jestli budeme pokračovat dosavadním tempem, znamená to přísun asi 350 článků o komiksu. A začali jsme následujícími materiály:
Recenze zapomenuté české humorné série Čolák a Doláč
Recenze Comicsových legend č. 4 – Spider-Man
Recenze filmů s Indiana Jonesem
Čtvrtá, poslední část recenzního seriálu o komiksu Yakari
První díl podrobného seriálu mapujícího Chybičky v Rychlých šípech
Rozhovor s Janem Patrickem Krásným
Odhalení nedokončeného komiksu Milana Ressela Abo Falio

Foto
Tyto zprávy připravuje server www.komiks.cz.

 

Články odjinud