Transformers - Oceloví bojovníci

Transformers - Oceloví bojovníci
Sdílej
 
Ve vesmíru mezi nimi zuří válka již celá staletí. Zlí deceptikoni proti hodným autobotům. Dějištěm další bitvy se stává naše planeta. Bude to znamenat konec lidské civilizace? Dobudou transformeři svět?


Transformeři ve skutečnosti planetu Zemi dobyli již dávno. Jejich vítězné tažení světem trvá už celých 23 let. Tuto geniální hračku uvedla firma Hasbro na trh poprvé v roce 1984 a ve stejném roce byl její prodej podpořen stejnojmenným televizním seriálem.

Myšlenka transformujících se robotů však nepatřila pouze firmě Hasbro. Na vývoji hračky se podílela také japonská firma Takara, která ve stejném roce jako Hasbro pro severoamerický kontinent a Velkou Británii uvedla transformery na trh v Japonsku. Už od počátku byla tedy výroba a vývoj transformerů rozdělena na východní a západní trh a to platí prakticky dodnes.

Roboti a zbraně


Transformers jsou dobře známí i u nás, a tak není potřeba je příliš představovat. Hračky představují bojové roboty, kteří se dokážou přeměnit (transformovat) do podoby jiného stroje, nejčastěji osobního automobilu či náklaďáku, ale třeba i vrtulníku nebo nadzvukové stíhačky. V první sérii v letech 1984 až 1985 se jeden z hlavních robotů, Megatron, transformoval do realisticky vypadající pistole Walther P-38. Na území USA byl vzhledem k zákonu o zbraních prodej této hračky zakázán a mohla se prodávat jen ve Velké Británii. V druhé generaci se Megatron transformoval v moderní tank a tehdy už na cenzuru nenarazil.

Vzestupy a pády


Transformers zažili během třiadvaceti let výroby vzestupy i pády. Až do počátku 90. let byla hračka jednou z nejoblíbenějších. S novými generacemi, v letech 1993 až 1995, přišel i největší úpadek. Prodejní strategie, design robotů i postupné odeznění prvotního prodejního boomu, znamenaly černé období hračky. Ne tak v Česku a jiných postkomunistických zemích, kde jsme transformery teprve začínali objevovat.

Rok 1996 přinesl i znovuzrození legendy transformujících se robotů. Zásluhu na tom měly nové edice, v nichž se představili roboti s novým designem i vlastnostmi.
Zlatý věk skončil s rokem 2001.

Tehdy prodej transformerů začal opět klesat, avšak nikoliv jako v letech 1993 až 1995. Další vlna oblíbenosti transformerů pozvolna přichází od loňského roku a vrcholu by mohla dosáhnout po uvedení celovečerního filmu.

Na počítači

Dva hlavní robotí hrdinové - autobot Optimus Prime a deceptikon Megatron (v některých sériích známý jako Galvatron) - se objevili již v první generaci hraček. Postupem času se vyvíjeli a transformovali v různé stroje. Od roku 1984 vyrobily firmy Hasbro a Takara již více než deset generací transformerů (Transformers generation 1, Generation 2, Beast Wars Machines, Robots in disguise, Armada, Mini-Cons, Emergon, Cybetron, Kiss players - pouze v Japonsku ve stylu manga, Beast Machines).

Kromě kresleného televizního seriálu se transformeři objevovali i v počítačových hrách, a to již od roku 1986 (tehdy to bylo na počítačích ZX Spectrum a Commodore 64). Od té doby ovládli všechny herní platformy a letos vychází zbrusu nová hra na Playstation 3, Xbox 360, Wii a PC.

Celovečerní film


"Už od chvíle, kdy se Transformers objevili poprvé, patřím k jejich největším fanouškům." To jsou slova slavného filmového režiséra a producenta Stevena Spielberga. Stejnou řeč našel s Michaelem Bayem, který toužil o transformerech natočit film. "První, co mě hodně vzalo, byla představa robotů, kteří se transformují na dálnici v rychlosti 130 km/h.

V tom okamžiku jsem začal obrovsky toužit to zrealizovat," říká Bay. Poté si Spielberg v roli producenta a Bay coby režisér dopřáli výlet do centrály firmy Hasbro. "Bude to pět proti pěti," rozhodl Spielberg a hned začal dávat dohromady seznam světově nejoblíbenějších transformerů. První verzi scénáře jim napsal komiksový autor a nadšenec John Rogers. Dále bylo potřeba sestavit tým pětadvaceti výtvarníků. Čekala je opravdu těžká práce. Jen hlavní robotí hrdina Optimus Prime se skládá z 10 108 součástek, z nichž se každá pohybuje!

Armáda

K největším kladům filmu patří velká věrohodnost scén, přestože je děj zasazen do sci-fi světa vycházejícího z předlohy hraček. K té přispěla spolupráce filmařů s americkou armádou. K vojenským instalacím, které se ve filmu objevují, patří letecké základny Holloman, Kirtland a Edwards Air Force Base a Pentagon. Díky spolupráci s různými složkami armády měla produkce k dispozici také špičková zařízení, která by jinde nesehnala, včetně letounů CV-22, F-117 a C-130 a dokonce i bojové lodi.



Filmoví transformeři


Všichni roboti mají možnost najít vozidlo, oskenovat je a poté se proměnit v jeho kopii. Každý robot se přitom může proměnit jen v něco, co má stejný objem jako on, např. Jazz se promění v Pontiac Solstice, zatímco Optimus ve velký náklaďák.

Autoboti (strana dobra)


OPTIMUS PRIME

Optimus Prime je statečným vůdcem autobotů. Je považován za zosobnění odvahy, síly a rozhodnosti. Je vybaven anténou pro spojení s ostatními na 80 km, možnost propojení se satelitem pak účinnost zvyšuje na 800 km. Může zvednout více než 1800 tun.

BUMBLEBEE


Jako správný autobotí špion je Bumblebee přeborníkem v maskování. Co mu schází na velikosti a síle, hravě dožene odvahou. Lidskou společnost přímo vyhledává a za své pozemské kamarády by klidně položil život.

JAZZ

Jazz si zvolil formu vytuněného sporťáku, protože na vzhledu přece záleží především. Pokud by si ze Země mohl odnést jednu libovolnou věc, byly by to naše kulturně civilizační výdobytky.

IRONHIDE
Ironhide je jednoznačně nejdrsnějším autobotem. Stačí, aby výhrůžně přivřel oči, a většině deceptikonů se strachy roztřesou kolena. Sám se považuje za Optimovu pravou ruku, která rozdrtí vše, co se jí se špatnými úmysly připlete do cesty.

RATCHET

Ratchet je hlavní autobotí mechanik, konstruktér a lékař. Neexistuje nic, co by nedokázal opravit. Vzhledem ke své mírumilovné povaze se snaží všechny problémy řešit především domluvou.
Deceptikoni (strana zla)


Deceptikoni (strana zla)

MEGATRON

Megatron je vůdcem deceptikonů. V plánu vytvořit vlastní mocnou říši ho nic nezastaví, ani autoboti, jejichž vůdce Optimus Prime je na prvním místě seznamu jeho nepřátel.

BARRICADE

Barricade je rozený lovec. Na rodné planetě Cybertron si vydobyl toto jméno díky efektivitě, s jakou lovil a ničil prchající autoboty. Na Zemi si zvolil podobu policejního auta, aby zničil důvěru veřejnosti k oficiálním reprezentantům spravedlnosti.

STARSCREAM

Starscream je výrazně narcistická osobnost, která musí mít neustále něco extra. Ne náhodou si zvolil podobu stíhačky F-22, kterou považuje ze vrchol našeho technologického vývoje. Slouží Megatronovi, ale neustále všechny přesvědčuje, že by byl lepším vůdce.

BLACKOUT

Maximální požitek představuje pro tohoto deceptikona chaos bitevní vřavy a možnost cokoliv zlikvidovat. Blackout je také nosič obřích břemen, na kterého ostatní deceptikoni spoléhají při přepravě na velké vzdálenosti.

FRENZY

Frenzy je excentrický špion, který na sebe rád bere podobu běžné elektroniky. Jeho úkolem je proniknout do informačního centra nepřítele, nabourat jeho počítačové systémy a ukrást z nich ty nejcitlivější informace. Frenzy je ve stojící pozici jen 1,5 metru vysoký, vidí rádiové vlny a může regulovat teplotu svého těla.


Příliš nebezpečné hračky


Celovečerní film, jehož předlohou jsou hračky? Není to trošku dětinské? Rozhodně ne! Kterýkoliv akční záběr z filmu vás zbaví pochybností o případné dětinskosti námětu. Akční scény jsou také největším kladem celého filmu.

Roboti, jejichž invazi za zpočátku nejasným cílem prožíváme společně s pubertálním Samem (Shia LaBeouf) a jeho krásnou rádoby-přítelkyní Mikaelou (Megan Foxová), se ve vteřině mění z aut v nebezpečná monstra či nesestřelitelné obrněné vrtulníky a stíhačky. Sekají, mlátí a ničí a srdce každého milovníka akčních filmů zaplesá.

Válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, "hodných" Autobotů a "zlých" Deceptikonů, se přesunula na Zemi a postavila Sama před nelehký úkol zachránit lidstvo, aniž by se byl o to někoho prosil. Z kluka, jehož jedinou touhou je na počátku jen pořádná kára a srdce Mikaely, se stává odvážný hrdina, ochotný obětovat svůj život za Zemi stejně, jako by ho obětoval kterýkoliv z "hodných" robotů.

Škoda jen, že film je příliš dlouhý. Příběh není špatný, akční scény jsou bravurní a dočkáte se i několika podařených vtipů. To však na dvě a půl hodiny dlouhý film zkrátka nestačí. Ale i přes tuto výhradu a přes to, že zápletka jako by z oka vypadla novým želvím ninjům, lze film rozhodně doporučit, zvláště pak všem fanouškům akčních stříleček. Steven Spielberg a Michael Bay je svým novým filmem rozhodně nezklamou.

 

Články odjinud