Hudba 2009

Hudba 2009
Sdílej
 
Po dvou hudebních speciálech, které vyšly v předchozích číslech ABC, se až dnes můžeme podívat na loňský rok. Co pro hudbu, i tu naši, znamenal?

Tak zaprvé. Vloni se už úplně všichni, ještě se zeptejte svých rodičů, naučili stahovat hudbu z internetu. Za sdílení MP3 na webu sice padlo několik rozsudků, ale naproti tomu vznikly hlasité iniciativy, které stahování podporují. Situaci se snad kromě hudebních vydavatelství snaží pochopit úplně všichni. Hudebníci (i v Česku) se loučí s velkými labely a vydávají si alba sami, posluchači jim zase na oplátku chodí na koncerty.

Zadruhé. Po dekádě, kdy mainstreamu vládly kytary, došlo k pravidelnému střídání. K ovládací páce dýchavičného stroje jménem hudební byznys se dostaly projekty kombinující retro syntezátory s elektronickými efekty a beaty. A samozřejmě kytarami. Naši muzikanti zatím vesměs odolávají. Zřejmě jim stačí Česky slavík a gratulace Lucie Bílé.

Elektrický Jamie Cullum omámil Ostravu •  Rudr-gu.net

Zatřetí. Po dumání a přešlapávání na jednom místě se několik domácích festivalů rozhodlo k ráznému kroku a sáhlo po čerstvých projektech. Pro připomínku: David Byrne s hudbou Briana Ena a Jamie Cullum na Colours, Bloc Party na Rock for People. Jinak ovšem pruda.

Začtvrté. Sice nijak důležitá zpráva, ale ekonomická situace se promítla i do českého hudebního byznysu. Na konci roku 2009 skončil časopis F:lter.

Zapáté. To nejdůležitější – Sound vás informoval celý loňský rok a mělo by to tak být i letos. Děkujeme za přízeň!

 

Hudební novinky

* Přijedou NOFX. Se začátkem roku se začaly probouzet hudební festivaly. Rock For People na začátku ledna oznámil, že letos dorazí vyřvané legendy punku NOFX.

* Berlín má rád Vladivojnu. Ostravské zpěvačce Vladivojně La Chii jsme věnovali minulý Sound. A věděli jsme proč. Její deska Tajemství lotopu, kterou vyhráli tři z vás, se stala albem prosince v berlínském hudebním hypermarketu Dussmann das KulturKaufhaus.

* Blur natočili film. Nespletli jsme se, britská kapela si skutečně vyzkoušela i práci s kamerou. Snímek se jmenuje jako jedna z jejich skladeb No Distance Left To Run.

Nick Cave •  Wikipedia.org

* Zase ten Cave. V pondělí 11. ledna vyšel soundtrack k filmu The Road. Autory jsou Nick Cave a jeho spolupracovník Warren Ellis.

 

Scuottyho palce

Palec nahoru: novou desku Jeviště kapely Kryštof si můžete stáhnout za 99 korun, album Human Writes DJe Wiche koupit za 120 korun

Palec dolů: dnes míří na narychlo poslepované vánoční album Ivety Bartošové Když ticho zpívá. Bohužel, přesně tyhle „zpěvačky bez hlasu“ mají v rukou český mainstream

 

 

 

Články odjinud