VALL-I, příběh robota popeláře

VALL-I, příběh robota popeláře
Sdílej
 
Zapomeňte na Shreka i mamuta Mannyho, nový animák od Pixaru vás dostane úplně nově a jinak.


Rzí prolezlý robot na zpustošené zemi někdy v průběhu dvacátého osmého století šrotuje všudypřítomný odpad a jeho jediným společníkem je malý šváb. Snímek, ve kterém se skoro nemluví. Snímek, který vypráví příběh lásky dvou robotů. To vůbec nezní jako trhák - ale o to více vás nakonec lapí netradičním kouzlem. Troufáme si tvrdit, že tento film vás dostane.

Jeho tvůrce Andrew Stanton dnes patří k nejpřednějším a nejuznávanějším tvůrcům počítačových animovaných filmů. Dá se říci, že měl prsty v každém úspěšném pixarovském snímku. Spolupracoval například na Toy Story, Příšerkách s.r.o. či Ratatouille a sám režíroval Život brouka i klasiku Hledá se Nemo.

Čekání na robota


Pokud chceme vysledovat zrození nápadu příběhu Vall-I, musíme se vrátit hodně zpátky, až k prehistorii počítačové animace. Stanton si už v roce 1994 pohrával s myšlenkou, co kdyby muselo lidstvo opustit Zemi a zapomnělo vypnout posledního robota? Počítačová animace ale byla ještě v plenkách, navíc si nikdo netroufl investovat peníze do filmu, jehož ústředním motivem bude love story dvou robotů.

Svou vizi Stanton realizoval až nyní, kdy pokročila technologie, proslavilo se jeho jméno a i producenti začali pokukovat po novém, originálním příběhu. A malý robotek od komunálních služeb je zaujal.

Poslední na pusté Zemi


Vall-I je poslední funkční robot na Zemi a stále provádí svůj úkol, totiž lisuje odpad. Jeho jediným kamarádem je neposedný šváb Hal. Z nudy a osamění schraňuje nepoškozené lidské artefakty - jeho největším pokladem je videokazeta s muzikálem Hello, Dolly. Jednoho dne přistane u skládky, kde Vall-I pracuje, vesmírná loď. Z ní vyletí robot s tajemným úkolem. Je to vlastně krásná androidka, ale vůbec si ho nevšímá, jako by pro ni neexistoval... Nakonec se oba roboti přece jen seznámí. A když Vall-I ukáže Evě jeden ze svých pokladů, začne se jeho nová přítelkyně chovat poněkud divně a... dál už to neprozradíme.

Narážky

Pokud jste pravidelnými diváky filmů od Pixaru, jistě jste si už všimli, že v každém z nich jsou jemné odkazy a narážky na jiné kousky z produkce této společnosti. Platí to i pro nejnovější film. Podstatná část děje se odehrává na Zemi, která připomíná obří skládku, takže je vcelku snadné mezi odpad propašovat postavy a předměty z jiných filmů.

Když budete pozorně sledovat smetí, které Vall-I lisuje, všimnete si například postaviček Mika z Příšerek s.r.o. nebo prasátka Hamm z Toy Story. Na polici ve svém příbytku má hlavní hrdina malou gumovou postavičku Frozona z Úžasňákových. A když sochá Evinu podobiznu, na její ruku použije lampu Luxo (znak Pixaru). Spoustu podobných narážek určitě objevíte sami.

Robot podle lampy a kukátka


Na loňském setkání fanoušků komiksu Comic-Con Andrew Stanton přiznal, že při vymýšlení postavy Vall-I ho inspirovala hlavně lampa Luxo z loga Pixaru a také dalekohled, kterým sleduje baseballové zápasy.


Noví filmoví hrdinové


Vall-I


Hlavní hrdina filmu. Zkratka znamená Víceúčelově automatický likvidační lisovač-Imunizátor. Jinak je to roztomilý vysloužilý robot s psíma očima. Zpočátku vypadá jako strašpytel, ale nakonec se ukáže jako pravý hrdina, byť je docela nešika.


EVA


Celým jménem Environmentálně vyhledávací autosonda. Moderní robotická fešanda, která však dovede být smrtelně nebezpečná svým laserovým paprskem. Zpočátku nechce našemu zrezlému hrdinovi prozradit své poslání na Zemi.

Hal


Nebojácný a nerozumný šváb. Poslední živý tvor, který stále obývá Zemi. Jeho nejlepší přítel Vall-I ho sice opustí, ale pak se opět shledají.

M-O


Robot z úklidové čety, který pedantsky dbá na čistotu a nesnese okolo sebe jakoukoli špínu. Jednou z jeho obětí má být i Vall-I, který je za léta na Zemi celý zaprášený a zapatlaný.

Kapitán

Vrchní velitel na lodi Axiom, kde přežívá celé lidstvo. Touží po návratu na Zemi a je ochoten pro to udělat vše.

Autopilot


Robotické kormidlo jako kapitánova pravá ruka. Ovládá celou loď a vize návratu na Zemi mu vůbec nepřipadá jako dobrý nápad.


Slavní roboti stříbrného plátna


R2D2 - Hvězdné války, 1977


Přestože místo mluvení vydával jen zvuky jako rozbitý telefon, všichni si ho zamilovali více než jeho kolegu C-3PO. R2 se totiž právě svou nemluvností inspiroval Vall-iho. Vall-I je totiž inspirován právě nemluvností R2.

T800 - Terminátor, 1984


Nejslavnější role Arnolda Schwarzeneggera a původce hlášky Hasta la vista, baby. Robot, vyslaný do minulosti, aby zavraždil chlapce, z něhož se v budoucnu stane vůdce povstalců proti vzbouřeným strojům.