Vystřihovánky 13: Dioráma bitvy u Zborova a mrakodrap Intempo

Vystřihovánky 13: Dioráma bitvy u Zborova a mrakodrap Intempo
Sdílej
 
V ABC 13/2017 přinášíme nové vystřihovánky: Dioráma bitvy u Zborova a mrakodrap Intempo. Tady najdete návodné kresby návody na slepení.

U Zborova

100 let slavné bitvy

Když v létě 1914 vypukla první světová válka, byly české země součástí Rakouska-Uherska. Naši vojáci proto na východní frontě bojovali v rakousko-uherské armádě po boku Němců proti Rusům. Ale už s počátkem války se v rámci ruské armády formovala takzvaná Česká družina, kterou tvořili čeští vlastenci. Jejich snahou bylo vybojovat si nezávislost na Rakousku-Uhersku.

Dioráma bitvy u Zborova •  Pavel Dobrovský

Na jaře 1917 se Česká družina výrazně rozrostla, protože se do ní spontánně hlásili čeští a slovenští zajatci ze zajateckých táborů. Začaly vznikat Československé legie v Rusku. Křest ohněm pro nastal během Kerenského ofenzivy. Tehdy byla Československá střelecká brigáda s asi 3500 muži nasazena v oblasti u Zborova. Bitva vypukla ráno 1. července 1917 a Čechoslováci byli mimořádně úspěšní. Naši legionáři si tady vybojovali nehynoucí slávu a zasloužili se vznik samostatného Československa.

O prázdninách chystáme reportáž z rekonstrukce bitvy u Zborova, která proběhne v sobotu 8. července 2017 v Milovicích.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Celou vystřihovánku nejprve podlepte čtvrtkou, zatěžkejte a nechte dobře proschnout. 

 

Dioráma bitvy u Zborova •  ABC

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Do dílu terénu 1 vyřízněte červeně vyznačené otvory a slepte s pozadím 2.

2. Zpracujte díl kulisy zákopu 3 a postupně jej vlepte do diorámatu. Přilepte horní díl kulometného stanoviště 4.

3. Postupně dioráma osazujte vystřiženými figurkami 5–11. Chlopně figurek prostrčíte otvorem v terénu a přilepíte z rubu. Při umísťování se orientujte podle návodné kresby nebo fotografie.

 

BITVA U ZBOROVA

SÉRIE: Dioráma

AUTOR: Michal Dudáš

NÁROČNOST: 1

Mrakodrap Intempo •  ABC

Mrakodrap InTempo

Dvojici věží propojenou kuželem najdete ve španělském turistickém městě Benidorm na pobřeží Středozemního moře. Původně malá rybářská osada je známá hlavně díky velkému množství výškových budov. Přitom zde žije pouze asi 70 000 obyvatel. InTempo měří 200 m a je nejvyšší budovou Španělska postavenou mimo Madrid. Vznikala v letech 2007–2014, má 47 nadzemních a 3 podzemní podlaží. Kuriozitou je, že při navýšení počtu pater z dvaceti na čtyřicet sedm projektanti zapomněli prodloužit výtahy, takže posledních dvacet sedm pater je přístupných pouze po schodech.

INTEMPO

Výška: 200 m

Město: Benidorm

Rok otevření: 2014

Počet pater: 47

Stát: Španělsko

Mrakodrap Intempo •  ABC

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou zakresleny čerchovanou čarou s bílou šipkou. Výřezy ploch jsou označeny červenou úhlopříčkou.

2. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Začněte sestavením levé věže z dílů 1, 2 a pravé věže z dílů 3, 4. Vystřihněte a vytvarujte vystouplou část pravé věže, díl 5 a umístěte ji na střed pravé věže. Obdobně zpracujte vystouplou část levé věže, díl 6 a umístěte ji na střed levé věže.

2. Dejte si záležet s vytvarováním zploštělého kužele 7, který zpracujte s pomocí dílu 8. Vložte ho dovnitř kužele, docílíte tím jeho požadované zploštění. Poté zploštělý kužel uzavřete shora dílem 9 a zasaďte do zpracované nosné části s otvorem 10. Nyní můžete tímto celkem propojit levou a pravou věž, dále pak provléknout obě věže otvory v podstavci 11 a pomocí chlopní pevně spojit.

3. Pokračujte vytvarováním střechy 12, umístěte ji na horní část modelu a opatřete anténou vytvořenou z párátka 13. Na závěr vytvarujte dvě výtahové šachty 14 a umístěte je na vrchol obou věží.

Mrakodrap Intempo •  iStock

INTEMPO

SÉRIE: Mrakodrapy

AUTOR: Antonín Krejčíř

MĚŘÍTKO: 1 : 900

NÁROČNOST: 1


V SÉRII MRAKODRAPY 2 VYŠLO

Shanghai World Financial Center 6/2015

Twin Towers, One World Trade Center 12/2015

Empire State Building 20/2015

Tuntex Sky Tower 1/2016

Rjugjong Hotel 5/2016

Kingkey 100 14/2016

Hearst Tower 18/2016 

CCTV Headquarters 2/2017

InTempo 13/2017

 

 

Papírová historie #19: Papírový žluťák Peugeot

Papírová historie #19: Papírový žluťák Peugeot

Dioráma: Korunovace Karla IV. českým králem

Dioráma: Korunovace Karla IV. českým králem

Papírová historie #18: Autodráhy a ábíčko

Papírová historie #18: Autodráhy a ábíčko

Dioráma: Simpsonovi obsadili ábíčko!

Dioráma: Simpsonovi obsadili ábíčko!