Vystřihovánky v ABC 11/2018: Dioráma Wonder Woman, házedlo Concorde a pec z Muzea vystřihovánek

Vystřihovánky v ABC 11/2018: Dioráma Wonder Woman, házedlo Concorde a pec z Muzea vystřihovánek
Sdílej
 
V ABC 11/2018 najdete nové vystřihovánky: ioráma Wonder Woman, házedlo Concorde a pec z Muzea vystřihovánek. Potřebujete návod na slepení? Máte ho tady!

Dioráma

Wonder Woman

Návod na slepení

1. Nejprve připravte pozadí 1. V zadní části prořízněte naznačený otvor ve tvaru obráceného V a díl vytvarujte podle naznačených ohybových značek. Pro získání lepší stability dno pozadí podlepte kartonem s přesahem až za zadní stěnu.

2. Do otvoru na pozadí připevněte držák 3. Jeho chlopně zajistěte lepidlem z rubu dílu 1. Z rubu ještě chlopně přelepte výztuhou 4 až k patě základny. Na držák 3 přilepte pečlivě vystřiženou postavu 2.

Dioráma Wonder Woman •  ABC

3. Vystřihněte a vytvarujte popředí 5 s postavou hlavní hrdinky. Připevněte ho na dolní a pravou hranu dílu 1. Popředí ještě pojistěte podpěrou 6. Zbývá příslušnými barvami zaretušovat ohybové hrany celého diorámatu.

Wonder Woman

SÉRIE: Dioráma

PŘIPRAVIL: Robert Navrátil

NÁROČNOST: 1

Komiksoví hrdinové v ABC

ABC č. 10 K. H. 1 Batman

ABC č. 11 K. H. 2 Wonder Woman

ABC č. 12 K. H. 3 Sebevražedný oddíl

ABC č. 14 K. H. 4 Harley Quinn 

ABC č. 15 K. H. 5 Flash 

ABC č. 16 K. H. 6 Batman Detective Comics  

ABC č. 17 K. H. 7 Green Arrow

ABC č. 18 K. H. 8 Liga sptavedlnosti

Dioráma Wonder Woman •  ABC

Házedlo Concorde

Přípravné práce

1. Značka trojúhelník znamená ohnout po narýhování od sebe a tečka k sobě. Díly se zeleným podložením čísel jsou volitelné a nemusíte je použít.

2. Díly 1, 3, 4, 7, 8, 10, 19, 20 a 21 podlepíte kladívkovou čtvrtkou. Na rub dílů 13 a 16 si přenesete úsečku A-A. U dílů 1, 2, 9, 10 před lepením uděláte prořezy pro příslušné díly a u křídel dle červených rysek nastřihnete a narýhujete výšková kormidla.

Házedlo Concorde •  ABC

Návod na slepení

1. K dílu 1 přilepíte druhý bok 2 spolu s předními částmi 3 a 4. Díly 1, 2 můžete doplnit díly 7, 8. K celku přilepíte chlopně křídla 5, 6.

2. K vrchní straně křídla 10 přilepíte jen ve střední části mezi motory spodní stranu křídla 9. Křídlo prostrčíte trupem a přilepíte k chlopním 5, 6. Do prořezů ve spodní straně křídla vlepíte díly 11, konce křídel dolepíte k sobě a vytvarujete do mírného oblouku směrem dolů. Křídlo ještě můžete doplnit kryty táhel výškových kormidel 19, 20, 21 a dvě ze tří kormidel dle návodné kresby vyhnete směrem vzhůru.

3. Samostatně slepíte motory. K vrchní části 12 přilepíte boky 13, 14. K celku přilepíte výztuhu 18, kterou lepíte od přenesené úsečky A-A. K bokům v přední části přilepíte rubové díly 22, 23. Obdobně slepíte druhý motor z dílů 15, 16, 17, 18, 22 a 23. Nyní můžete motory pomocí výztuhy 18 v přední části natupo přilepit ke spodní straně křídla 9. Středové přepážky motorů 11 jsou zasunuty do výřezů v předních horních pláštích dílů 12 a 15. Po proschnutí motorů pod mírnou zátěží můžete středové přepážky 11 k vrchním plášťům motorů zakápnout kapkou lepidla.

Házedlo Concorde •  ABC

Zalétávání házedla Concorde

Do kapsy v přední části trupu vložíte jednu nebo dvě malé kancelářské sponky a model hodíte. Pokud model letí moc nahoru nebo dolu, přihnete výšková kormidla příslušným směrem, až docílíte plynulého klouzavého letu. Po doladění můžete sponky do kapsy přilepit vteřinovým lepidlem. Pokud budete mít výšková kormidla na každé straně křídla ohnutá pod různými úhly, model poletí do mírné zatáčky.

Házedlo Concorde

SÉRIE: Zábava

AUTOR: Pavel Skokan

MĚŘÍTKO: 1 : 160

NÁROČNOST: 1

Muzeum vystřihovánek: Pec •  ABC

Muzeum vystřihovánek

Zahraniční modely: Pec

S modelem pece, který je součástí sady jednoduchých vystřihovánek historické architektury, se přeneseme do 50. let 20. století do italského Milána. Marca Stella byla jedním z nejvýznamnějších italských vydavatelů vystřihovánek. Stáří archů určujeme podle grafické podoby hvězdy – ochranné značky. Kromě modelů budov a techniky vyšly např. i stovky archů s figurkami vojáků. Zajímavé jsou také vystřihovací didaktické pomůcky pro výuku geometrických tvarů. Předlohou našeho modelu je veřejná pec na pečení chleba, která kdysi stávala v každé vesničce po celé Evropě. Josef Kropáček a www.papirovaarcheologie.cz

Návod na slepení

Sestavení modelu je velmi jednoduché a zvládnou ho i začátečníci. Začněte narýhováním hran pro snadné a přesné ohnutí. Jednotlivé díly vystříhejte. Před lepením střihové i ohybové hrany zaretušujte odpovídajícím odstínem vodové barvy. Nejprve slepte budovu se střechou. Přilepte na ni dva díly spojující dům s komínem. Při lepení komínu dbejte, aby stál rovně a nepadal. Pokračujte přístřeškem se sloupky. Stavbu zakončíte přilepením malého komínu. Model pece si můžete umístit na pevnou barevně upravenou podložku.

Pec

VYDAVATELSTVÍ: Marca Stella – Itálie

ROK VYDÁNÍ: 50. léta 20. stol.

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 23 x 32,5 cm

Chcete si zahrát videohru? Složte si ji z papíru

Chcete si zahrát videohru? Složte si ji z papíru

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Místo, kde papír ožívá: Muzeum papírových modelů

Papírová historie #19: Papírový žluťák Peugeot

Papírová historie #19: Papírový žluťák Peugeot

Wonder Woman

Video se připravuje ...

Wonder Woman trailer s českými titulky • Zdroj: Vertical Ent.