Papírová historie: Pražský hrad a sporťák Avie

Papírová historie: Pražský hrad a sporťák Avie
Sdílej
 
Vzpomínáme na vystřihovánku Pražského hradu a závoďáka Avia AE-2. Podívejte se na historii vystřihovánek a papírových modelů. 

Pražský hrad

Trable Pražského hradu

Pokud někteří z vás projdou své domácí archivy nebo se podívají na zapomenuté „poklady“ svých rodičů, možná najdou jeden model, jehož obálka patřila více než desítku let ke koloritu určitých prodejen, jakou byla například ta ve Zlaté uličce na Pražském hradě. Aby také ne, když šlo o vystřihovánku právě tohoto komplexu, tedy sídla našich králů – od prvního hradního nádvoří až po Daliborku s Černou věží.

Zakázaná místa

Architekt Richard Vyškovský po letech vzpomínal, že to nebyla příliš dobrá práce. Ne snad proto, že by ji odbyl, to nebyl nikdy jeho případ. Neměl však k dispozici žádný letecký pohled, takže mu zůstala utajena podoba některých střech. V paláci šlechtičen sídlila StB (Státní bezpečnost), nesměl ani k bývalému Biskupskému dvoru. V Jiřském klášteře zase přebývala Hradní stráž, tudíž šlo o další zapovězené místo a Zlatá ulička je na modelu o celé patro níž, než ve skutečnosti, protože nebyla možnost provést srovnání některých pasáží. Vyškovskému proto neseděla ani výška domů, neznal určité fasády, proto ho opravoval a překresloval, jak se dalo.

Pražský hrad jako vystřihovánka •  archiv

Historické sídlo králů 

Jenže komplet, který čítal 21 stran, byl neustále oblíbeným modelem, který si zřejmě koupil i velký počet zahraničních turistů. Takže po vydání v roce 1975 následovaly ještě dvě reedice v letech 1983 a 1988. Je však otázkou, kolik lidí papírový hrad dalo dohromady. Byl vytištěn na poměrně tuhém papíře, což při jeho lepení nijak nepomohlo. Rozhodně však jde o jednu ze známé edice Plastických vystřihovánek, které jsme vedle Karlštejnu mohli asi vídat nejčastěji.

 

Avia AE-2

Sporťák Avie

Před 35 lety, přesně 14. srpna 1981, vyšla v ABC č. 23 (ročník 25) závodní Avia AE-2 se startovním číslem 21. Jejím původním jezdcem a konstruktérem byl Václav Lima a proháněl ji v závodní sérii Easter, která byla na úrovni tehdejší F3. Závodníci východního bloku se setkávali v šampionátu nazvaném Pohár míru a přátelství a jistě bylo příjemné, že českoslovenští reprezentanti v něm hráli většinou prim.

Papírová střela

Pro ábíčko připravil papírový model „východní formule“ Avie architekt Richard Vyškovský. Není třeba zvlášť podotýkat, že model měl i doprovodný článek v ABC. Na modeláře však při jeho sestavování čekala drobná past v podobně chyby u nosníku zadního křídla, jedna jeho část je zrcadlově převrácena. Nejde ale o zásadní nedostatek a ostřílený modelář si s ním určitě poradí.

Více o vystřihovánkách najdete tady

 

Papírový svět: Výstava vystřihovánek a déčko zdarma

Papírový svět: Výstava vystřihovánek a déčko zdarma

Svět papírových modelů: Pojďte do toho s námi!

Svět papírových modelů: Pojďte do toho s námi!