Papírová historie: První plachetnice v ABC

Papírová historie: První plachetnice v ABC
Sdílej
 
Už mnohokrát se říkalo, že vše jednou musí přijít poprvé. Tak tomu bylo i v případě kategorie, která vstoupila na stránky ABC v posledních dvou číslech 16. ročníku. Nevzpomínáme tedy kulatého výročí, nicméně vzpomínka to je velice zajímavá. V ABC se poprvé objevila první historický papírový model plachetnice Pinta, se kterou se Kryštof Kolumbus vydal na objevnou plavbu.

"Tečkovaná" plachetnice Pinta

Děti mají tendenci zjednodušovat a proto dřevěné plachetní lodi s oblibou zahrnovaly pod jednotný termín koráby. To ale rozhodně nebyl případ lodi z první výpravy Kryštofa Kolumba, na níž objevil nikoli novou cestu do Indie, ale americký světadíl.

Pinta (což je v překladu tečkovaná nebo malovaná) byla nejrychlejší z lodí, které Kolumbus v roce 1492 používal a z její paluby také jistý Rodrigo de Triana poprvé spatřil americké pobřeží. Je zajímavé, že Pinta nebylo jméno lodi, pouze její přezdívka.

Papírová plachetnice Pinta •  Papírová archeologie

Připlula po 280 letech

Pinta dorazila do Ameriky v roce 1692 a ke čtenářům ABC připlula po 280 letech ve dvou částech (ta druhá v poslední prázdninový den – 31. srpna 1972). Model historické karavely, tedy válečné či obchodní lodi, byl svého druhu premiérový, na další podobnou loď si museli čtenáři počkat.

Skutečná Pinta se dočkala repliky, která je dodnes funkční. Ábíčkovská Pinta prožila něco podobného. O jejích osudech se dočtete v publikaci Papírová archeologie 2, která bude poprvé v prodeji na papírovém mistrovství v Kyjově. Galerie modelu je k vidění na stránkách Papírové archeologi

Více o vystřihovánkách najdete tady

Papírová historie: Vzpomínky na dávné déčkařské časy

Papírová historie: Vzpomínky na dávné déčkařské časy

Papírová historie: Pražský hrad a sporťák Avie

Papírová historie: Pražský hrad a sporťák Avie

Kryštof Kolumbus: Výpravy do neznámého světa

Kryštof Kolumbus: Výpravy do neznámého světa