Papírová historie: Galerie vystřihovánek na obalech

Papírová historie: Galerie vystřihovánek na obalech
Sdílej
 
Vystřihovánky byly, jsou a budou všude! Objevují se na obalech různých výrobků. Podívejte se na galerii a pak se s námi vydejte do papírové historie modelů a vystřihovánek. Tentokrát za veteránem Lea-Francis Coventry, který se objevil v ABC už před 45 lety.

Asterix a Obelix vystřižení z obalu

Vystřihovánky na obalech různých produktů, od dětských sunarů přes další práškové zboží až po čokolády nebyly a nejsou ničím výjimečným. Většinou se jedná o různé figurky, kterým dítka mohou obléci přiložený obleček a poté žádat své rodiče, aby koupí další krupice či kakaa rozšířili jejich garderobu. Ale taková firma Ferrero svého času dávala na obaly oblíbených tyčinek postavičky ze slavné galské vesnice, kde přebývá Asterix, Obelix, Panoramix a jejich přátelé. Spodní část každého galského hrdiny měla podobu pásku, který se po vystřižení obtočil kolem tužky, a jednoduché divadélko bylo na světě.

Vystřihovánky na obalech •  archiv sběratelů

Starý nápad stále žije v Poděbradech

Takové vystřihovánky jsou pro sběratele doslova eldorádem, zlatým pokladem, nebo bájným svatým grálem. Firmy postupně mění nabídku, krabičky se vyhazují a dohledat nějakou po několika dlouhých letech je prakticky nemožné.

Pokud vás to zaujalo, vypravte se do Poděbrad. Kromě toho, že si pochutnáte na lázeňských oplatcích, získáte přírůstek do sbírky. Lázeňky (tak se oplatky jmenují) totiž nabízejí dvojí provedení kluka a dívky v duchu dobře známých oblékacích figurek. Chlapec se předvádí v hokejovém, děvče má na výběr dokonce ze dvou šatiček. Najdete je v malém obchůdku s lázeňskými oplatkami, kde uspokojíte všechny možné, i sběratelské, chutě.

VYstřihovánka veteránu •  archiv autora

Papírová historie vystřihovánek v ABC

Veterán Lea-Francis Coventry

Znovu se vydejme do pravěku časopisu ABC. I když označit ohlédnutí staré 45 let za pravěk je menší nadsázkou. Dychtiví čtenáři očekávající svůj oblíbený časopis tehdy objevili na jeho stránkách dalšího z řady veteránů, kterého připravil relativně nový autor Ladislav Müller. Ten po své prvotině Bentley „Speed-Six“ 1929 znovu zvolil závodní stroj v zelené. I když tentokrát v podstatně svěžejším odstínu.

Vystřihovánka vozu Lea-Francis Coventry z roku 1928 nesla startovní číslo 24 a na stránkách ABC se objevila 16. září 1971. Také o tomto modelu najdete další informace v knize Papírová archeologie 2, která zachycuje historii vystřihovánek v ABC.

Více o vystřihovánkách najdete tady

Papírová historie: První plachetnice v ABC

Papírová historie: První plachetnice v ABC

Papírová historie: Vzpomínky na dávné déčkařské časy

Papírová historie: Vzpomínky na dávné déčkařské časy