Papírová historie # 20: První vystřihovánka v ABC slaví výročí

Papírová historie # 20: První vystřihovánka v ABC slaví výročí
Sdílej
 
Možná už to naše čtenáře napadlo: jaký byl vlastně úplně první model v ABC? A co představoval a hlavně kdy vyšel? Na to všechno rádi odpovíme, protože první vystřihovánka vydaná v ábíčku právě slaví výročí jako hrom!  

Dík Papírovým archeologům

Zasloužilí příznivci ABC nebo majitelé prvního dílu Encyklopedie vystřihovánek v časopise ABC, tedy Papírové archeologie, mohou na tyto otázku směle odpovědět sami. Jenže ještě před necelou dvacítkou let byla předmětem dohadů a rozpolcených názorů. Zásluhu na tom, že dnes stačí nalistovat příslušnou stránku nebo zajít na www.papirovaarcheologie.cz má inženýr Stanislav Fajkus, z jehož pera pocházejí i oba díly zmíněné publikace. Ten se vydal po stopách první vystřihovánky, tedy skutečně klasické, nikoli plánku, podle něhož si čtenář musel svůj model překreslit.

Pátrání v historii

Při svém pátrání v archivu ABC Standa dospěl až do roku 1962. Tehdy putoval na pulty prodejen šestý ročník ABC a v sedmém čísle na tohoto papírového archeologa vykoukla raketa. Ano, první vystřihovánkou byla raketa, nesoucí jméno Vostok. Ovšem na trupu modelu četli čtenáři BOCTOK, neboť šlo o raketu sovětskou. Byla uvedena jako prázdninový dárek čtenářům ABC a jen málokdo tušil, že se tím pomalu rozbíhá fenomén papírových modelů, který přinese spoustě lidí mnoho zábavy, rozčilování (to když se lepení nedařilo), rozvíjení fantazie nebo dokonce záliby na celý život.

První vystřihovánka v ABC: Raketa Vostok •  papirovaarcheologie.cz

Kde se vzala vystřihovánka?

Kdo se tedy postaral o první vlaštovku v ABC, nad níž tehdy mohli většinou páni kluci (ale určitě se našla i nějaká slečna) snít o dobývání vesmíru? Překvapivě, i když jen pro někoho, to nebyl žádný z našich známých autorů, jejich doba teprve měla přijít. Redakce ABC sáhla za hranice k polským modelářům – časopis Skrzydlata Polska (Okřídlené Polsko) byl pro ábíčko inspirací. Polské periodikum začalo vycházet v roce 1930 a funguje dodnes, pokud se nic zlého nestane, brzy oslaví devadesát let existence!

Vzpomínka na Vlastislava Tomana: Stanislav Fajkus

Vzpomínka na Vlastislava Tomana: Stanislav Fajkus

Skutečnost byla jiná

Model Vostoku, který si redakce ABC upravila podle svého, byl pochopitelně stylizovaný, rozhodně nešlo o věrné ztvárnění rakety, protože tehdy byla tendence kosmickou techniku tajit, aby druhá strana tápala ve tmě a nemohla "opisovat". Navíc se zcela určitě přihlíželo k tomu, že šlo o skutečně první model na stránkách ABC, i proto byl poměrně jednoduchý (pouhých 18 dílů) a jeho měřítko se motalo někde kolem hodnoty 1:100.

První vystřihovánka v ABC: Raketa Vostok •  papirovaarcheologie.cz

Opakování matkou moudrosti

Z následujících měsíců lze usoudit, že Vostok měl úspěch. Zapomenutým dílkem historie je vydávání časopisu ve slovenské verzi pod názvem ABC pionierov. I tam se Vostok ve stejné podobně jako v červencovém ABC ročníku 6 objevil. A to nebylo vše – o dva roky později byl Vostok na stránkách ABC znovu. Tedy na stránkách, šlo o duotónovou vloženou přílohu, mírně upravenou pouze po grafické stránce a také o něco menší. Jinak byl model obdobný, a tak původní žluto-šedo-modrá raketa dostala mladšího bratříčka.

Výročí jako hrom

ABC číslo 7 v roce 1962 (6. ročník časopisu ABC) vyšlo přesně 4. července. Ale můžeme ho považovat za ábíčko prvního prázdninového měsíce, protože tehdy vydávala redakce jen 12 čísel do roka. Vostok, který zdobí i přebal publikace Papírová archeologie, díl 1, tedy slaví kulaté výročí 55 let. A to už je výročí jako hrom!

Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Vostok v ABC: Dobrodružná historie

Vostok v ABC: Dobrodružná historie

Papírová historie #17: Pozapomenutý autor mašinek Miloš Haman objeven!

Papírová historie #17: Pozapomenutý autor mašinek Miloš Haman objeven!