Papírový svět: Milujeme papír!

Papírový svět: Milujeme papír!
Sdílej
 
Říjnová nadílka výstav, festivalů a soutěží je bohatá. Stihnete je navštívit všechny? Papírové modely čekají!

Model Hobby: Všechno na hromadě!

Tradiční modelářský veletrh letos slaví 25. let a na pražském výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech bude celé čtyři dny (6. -9. října 2016). Prezentuje se kolem 60 vystavovatelů, přičemž téměř polovina z nich jsou domácí výrobci. "Papíráci" letos kladou důraz na nákladní vozy a železnici. I proto bude v hale 3 jako stěžejní bod vystaven vojenský náklaďák Reo.M35 z roku 1962. Dočkáte se i dráhy pro RC vozy a místního "letiště" pro letecké výtvory.

Další informace najdete zde.

Historie školních budov

Národní pedagogické muzem a knihovna J. A. Komenského s Archivem hlavního města Prahy a Papírovou archeologií.cz připravili pro ty, na nichž škola nezanechala negativní otisk, dlouhodobou výstavu Historie školních budov s podtitulem Od tereziánských reforem po současnost. Seznámíte se především se stavbami, ve kterých docházelo k nekonečným soubojům mezi žáky a učiteli. Pro papírové modeláře je akce zajímavá, protože budou k vidění papírové modely včetně jednoho dosud nepublikovaného od letitého autora architektury Richarda Vyškovského.

Další informace najdete zde.

Papírový svět: Utajená výstava a unikátní letadlo

Papírový svět: Utajená výstava a unikátní letadlo

Model Cup Police 2016

V sobotu 15. října se v Polici nad Metují uskuteční modelářská soutěž, kterou pořádá Modelářský klub Česká Metuje. Půjde o klání ve třech soutěžních oborech, v nichž vedle kovového a plastikového zaujímá své místo i papírové.

Soutěžní kategorie jsou definovány tématy a věkem autorů, přičemž třešničkou na dortu je souboj o speciální cenu o nejlepší model automobilu značky ŠKODA. Není přitom uvedeno, zda má jít o vůz osobní, nákladní nebo závodní.

V doprovodném programu uvidíte RC modely a na místě bude i nabídka modelů a modelářských potřeb ke koupi.

Detailní informace najdete na stránkách soutěže, kde si také můžete stáhnout vystřihovánku Astro Raceru zdarma!

Papírový svět modelů a vystřihovánek •  archiv

Papírová archeologie v Království železnic

Na stránkách ábíčka jsme už informovali o knize Papírová archeologie 2. Autoři pro milovníky letitých papírových modelů připravují i výstavu. Uskuteční se v Království železnic v Praze na Smíchově.

Neuvidíte na ní pouze modely z knihy. Vystaven bude model nově zformovaného vydavatelství Albatros, tedy Great Western Railroad 1869 – dobová lokomotiva s uhlákem, klasickým vagónem typu pullman a nádražní budovou, dále Nákladní vlak z knihy Papírová archeologie 1, veterány z počátku tvorby autorské dvojice Pavel Blecha-Richard Vyškovský, lidovou architekturu, letadla a vozy F1 a další.

Výstava začíná 25. října v prostorách Království železnic. Pokud se na ni přijdete podívat se zmíněnou knihou Papírová archeologie 2 (ale dobře poslouží i díl 1), můžete s sebou vzít zdarma dítko školou povinné, protože v PA2 nalezne majitel kupon na dětskou vstupenku zdarma. Navíc u příležitosti výstavy bude vydán speciální list Archeologického atlasu, který bude v areálu Království železnic k dostání.

Papírový svět: Postavte si Španělsko!

Papírový svět: Postavte si Španělsko!

Papírový svět: Před lepením, použijte digitální techniku

Papírový svět: Před lepením, použijte digitální techniku