Papírový svět: Modely v Lipsku, Praze a Neratovicích

Papírový svět: Modely v Lipsku, Praze a Neratovicích
Sdílej
 
Pojďte se s námi podívat na skvělé výstavy papírových modelů v Lipsku, Praze a Neratovicích.

 

V německém městě na soutoku tří řek Weißer Elster, Pleiße a Parthe se pravidelně koná Mezinárodní veletrh Hobby - Model - Spiel, který nás poslední zářijový víkend nás v pátek uvítal slunečným dnem. Modelář si tu přišel na své, což ostatně dokazuje report přímého účastníka, zkušeného sběratele, modeláře a autora publikací Josefa Kropáčka:

V sekci kosmické techniky byl k vidění Sojuz 28 a raketoplán Buran •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

„Začnu halou pro nás asi nejméně atraktivní i když stánky s materiálem pro vytváření různých dekorativních předmětů, prodejců stolních her, hraček a oblečení pro nejmenší, nebyly nezajímavé. V dalších dvou halách se nacházely prezentační stánky všech známých modelářských oborů. Mezi divácky nejatraktivnější jistě patřily zasíťované prostory, kde své místo našli letečtí modeláři, a velký kruhový bazén, ve kterém se proháněly lodičky. Automobiloví fanoušci měli své závodní dráhy a důmyslně vytvořené terény pro předvádění dálkově ovládaných stavebních či zemědělských strojů a bojové techniky. Plastikoví modeláři rychle vypátrali dokonalé zmenšeniny originálů, včetně stovek odstínů potřebných barev. Vrcholem jsou tradičně vláčkaři či chcete-li mašinkáři. Celou jednu halu zabírala kolejiště s detailně propracovanými panely. Vlakové soupravy putovaly po tratích dlouhých několik desítek metrů. Převládalo měřítko HO, které nabízí největší možnost si pohrát se zpracováním jak samotných vozů, tak okolního terénu.

Precizně ztvárněný model lomu ve velikosti H0 •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Hlavní atrakcí a důvodu proč se Lipska vydat pro nás ale samozřejmě byly papírové modely. Od mé poslední návštěvy v roce 2006, se toho v papírovém modelářství hodně změnilo. Pro fanoušky tohoto oboru bylo jistě příjemné zjištění, že se na veletrhu objevily i modely z české provenience, mezi nimi i ty, které byly otištěny v ABC.

Lokomotiva soustavy Heisler, kterou kdysi představil Atlas ABC •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Díky Josefovi se také skupince vám již známých papírových archeologů podařilo vyřešit jednu dlouholetou tajenku, o níž budeme v dohledné době na webu ábíčka informovat. Jen pro ty nejméně trpělivé naznačíme, že půjde o oblast námořních lodí.

MODEL HOBBY Letňany 2017

Podstatně blíže to měli modeláři do pražských Letňan, kde se Model Hobby 2017 konalo už po šestadvacáté poslední kompletní říjnový víkend tohoto roku. Směs oblastí byla opravdu bohatá, byť by se někomu mohlo zdát, že některé prostory Haly 3 byly prázdnější. I tady si na své přišli stoupenci modelové železnice a bylo se na co dívat: například firma Roco na svém kolejišti zabudovala do jedné lokomotivy kameru a její obraz přenášela na obrazovku, takže si návštěvník mohl udělat obrázek o tom, jak by trať viděl imaginární strojvůdce v modelovém stroji. Také výrobci doplňků Noch či Augagen představily svůj sortiment, z něhož bylo možné lecco zakoupit na místě.

Modelové kolejiště s vozem M240 a lokomotivou T478.1 •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Nechyběly i „hračky pro velké kluky“ neboli dálkově ovládané stroje různých druhů, takže si zájemce mohl zajezdit s off-roadem stejně jako s legendární Tatrou 805, kamiónem i závodním autem. K tomu lze přičíst i flotilu lodí, které vévodil model německé ponorky U-96 II, jejíž délka přesahovala pět metrů! Přičtěme k tomu vynikající napodobeniny letadel – samozřejmě schopných létat – a představa Model Hobby 2017 je kompletní.

Vítězný model soutěže na Model Hobby 2017 – Williams FW07 •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Pochopitelně tu byly k vidění i papírové modely a s nimi spojená soutěž. Její zadání bylo velmi snadné: Kdo přinesl ukázat slepený model z ABC, obdržel za odměnu upomínkovou vystřihovánku a zároveň se zúčastnil soutěže o nej… model.

Vedle modelů byl v Letňanech i skutečný luxusní Rolls-Royce •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Nakonec bylo registrováno 7 soutěžících s celkem 13 modely. Všichni obdrželi odměnu za účast dle vlastního výběru: historickou vystřihovánku ze série Muzeum vystřihovánek, která v ABC nebyla publikována. Věkové rozpětí modelářů bylo od 6 do 49 let: nejvzdálenější soutěžící Betka Hlatká přijela s modely architektury až ze Slovenska. Všem modelářům srdečně děkujeme za účast a přejeme do budoucna mnoho radostných okamžiků strávených při sestavování vystřihovánek z ABC. A který že to byl ten nej ... model? Zkušení rozhodčí Centra papírového modelářství, ostřílení z mnoha mistrovských soutěží, se shodli na ocenění modelu vozu F1 Williams FW 07, který na Model Hobby do Letňan přinesl ukázat Vojtěch Švarc. Gratulujeme.

Neratovický papír 2017

Legendární kosmický koráb Prométheus ze seriálu Vzpoura mozků •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Devatenáctý ročník v městě chemie byl pochopitelně na ábíčkovské modely nejbohatší a lze předpokládat, že někteří čtenáři na něj zamířili, zejména ti, kteří to do Neratovic nemají daleko. Protože se od minulých ročníků vlastně nic nezměnilo, přítomni byli v hojném počtu zastoupeni i prodejci, spíš nabídneme čtenářům několik momentek, aby ti, kteří do Neratovic nepřijeli, viděli oč přišli.

Přečtěte si také:
Game On: Videohry patří do muzea! Report z výstavy

Game On: Videohry patří do muzea! Report z výstavy

Papírová historie: Prozkoumali jsme legendární kolejiště

Papírová historie: Prozkoumali jsme legendární kolejiště

ABC navštívilo českého krále

ABC navštívilo českého krále

Motocyklista převrátí stroj a přistane na střeše auta jako super hrdina!

Motocyklista převrátí stroj a přistane na střeše auta jako super hrdina!