Papírový svět: Hrdinové z papíru a výstava Ladislava Badalce

Papírový svět: Hrdinové z papíru a výstava Ladislava Badalce
Sdílej
 
Práci papírových archeologů už jsme vám na webu abicko.cz. představili – nyní přinášíme další důkaz, že rozhodně nezahálejí.

 

Mnozí z vás si už v době vánočních svátků všimli publikace, pod níž je skupina Papírových archeologů podepsána. Autorem myšlenky je neúnavný Josef Kropáček, jehož bezedný archiv přímo láká k představování letitých vystřihovánek, pocházejících z přelomu století devatenáctého a dvacátého. Ostatně pravidelně se s nimi setkáváte na stránkách ABC v seriálu Muzeum vystřihovánek. V hlubinách onoho archivu se nachází i velké množství „vojáčků“ a dalších postaviček, s nimiž si hráli naši předkové. Jak sám Josef s nadsázkou říká: „Televize tehdy nebyla, rádio jakbysmet, ženy mohly po večerech štupovat ponožky nebo dělat jiné domácí práce, ale děti a jejich tatínkové? Ideální bylo vzít nůžky a vytvořit si bojové pole na stole.“

Papíroví hrdinové.cz •  PapirovaArcheologie.cz

Rozmanitý výběr

Nový, v pořadí druhý, sešit čtyřdílné řady nesoucí název Papíroví hrdinové.cz představuje čtenářům výběr vystřihovánek figurek vojáčků zaměřený na období od bitvy na Bílé hoře až po konec I. světové války. Josef Kropáček a Robert Pavelka ve spolupráci s Československou obcí legionářskou připravili na sklonku roku 2017 zajímavou publikaci mapující působení českých vojáků v dobových souvislostech. Mnohé vystřihovánky poznají čtenáři pamětníci ze stránek ABC. Dodnes jistě nezapomenutelné jsou figurky Karla Tomana z třicetileté války či bitvy u Slavkova. Exkluzivně je do knihy zařazena kompletní sada původních vystřihovánek československých legionářů z roku 1920. Podobně jako v případě Josefovy předchozí publikace Kouzelný svět papírových vystřihovánek si majitelé mohou nemalý počet figurek vystříhat. Díky nůžkám a vaším šikovným rukám vdechnete život postavičkám stejně jako kdysi naši pradědečkové.

Papíroví hrdinové.cz •  PapirovaArcheologie.cz

Armáda se blíží

Při tvorbě Papírových hrdinů.cz autoři reflektují na aktuální události. Sešit s legionáři vyšel s odkazem na významné stoleté výročí formování legionářských jednotek po bitvě u Zborova. Další publikace už jsou ve fázi přípravného procesu, proto zájemci o další papírové postavičky letos v říjnu přivítají 3. sešit zaměřený na československou armádu z let 1922-1992. A již v červnu, u příležitosti konání XVI. Všesokolského sletu, se dočkají 4. titulu, zobrazujícího sportovce – jeho stěžejní částí budou cvičenci-sokolové a vystřihovánky s tímto tématem související. V tomto případě tu najdeme i odkazy na diorámata či papírové čepice, které vyšly v časopise ABC. A kde je sešit číslo 1? Tak to se nechte překvapit! Pokud se chcete o vzniku publikací dozvědět víc, určitě zavítejte na speciální rozhovor s tvůrci.

Ábíčko a vystřihovánky: Láska na celý život •  Honza Mudra

Oslavenec Badalec v Praze

Na stránkách ABC jsme informovali o životním jubileu autora vystřihovánek Ladislava Badalce. Výstava k jeho sedmdesátinám, na níž měl lví podíl Michal „Medium“ Erben byla v druhé polovině loňského roku k vidění v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují. Teď ji mohou vidět zájemci i v centru naší metropole – po celé čtyři měsíce (do dubna 2018) ji mohou navštívit v prostorách Království železnic. Jde o reprezentativní průřez Badalcovou tvorbou, doplněný o některé dokončené modely a s příležitostným vydáním tradičního Archeologického atlasu zaměřeného – jak jinak – na Láďovu tvorbu. Takže obdivovatelé Badalcových modelů se mohou těšit na jeho prvotinu, obří model kosmické lodi Sojuz 28, rozpracovaný projekt Ocelového města, posoudí jeho posedlost Julesem Vernem, která se odrazila v konstrukci létajícího stroje Albatros, ocelového slona s přípojným vozem (kniha Zemí šelem) či funkční ponorky Sword. To jsou ale pouhé střípky z bohaté nabídky v expozici papírových modelů, které zapůjčili známí čeští modeláři.

Ladislav Badalec: Legendární autor vystřihovánek oslavil významné výročí •  Robert Pavelka, papirovaarcheologie.cz

Přečtěte si také:

Sedmdesátiletý "kluk" od vystřihovánek

Sedmdesátiletý "kluk" od vystřihovánek

Papírový svět: Modely v Lipsku, Praze a Neratovicích

Papírový svět: Modely v Lipsku, Praze a Neratovicích

Papírová archeologie: Rozhovor s Josefem Kropáčkem

Papírová archeologie: Rozhovor s Josefem Kropáčkem

Papírová historie #21: Kolumbova karavela Pinta otevřela v ABC novou éru

Papírová historie #21: Kolumbova karavela Pinta otevřela v ABC novou éru