Transamerica Pyramid

Transamerica Pyramid
Sdílej
 
Transamerica Pyramid je nejvyšší mrakodrap v San Franciscu. Měří 260 metrů a má 48 pater s prodejními a kancelářskými prostory.

V budově je 3678 oken a 18 výtahů. Mrakodrap má tvar protáhlé čtyřboké pyramidy se dvěma "křidélky" na protilehlých stranách. Ve východním křidélku jsou výtahové šachty, zatímco v západním je schodiště. Na vrcholu 64,6 metrů vysoké špice opláštěné hliníkem byly instalovány kamery, nasměrované do všech světových stran. Ve vstupní hale mohou návštěvníci sledovat záběry z těchto kamer. Špička pyramidy byla volně přístupná turistům, po teroristických útocích z 11. září 2001 byla z bezpečnostních důvodů veřejnosti uzavřena.

www.wikipedia.org

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou kresleny rovněž plnou čarou, ale opatřenou mimo kresbu dílu bílou šipkou.

2. Výřezy ploch z dílů jsou nakresleny červenou úhlopříčkou.

3. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu započněte pláštěm budovy - díl 1, do kterého na místech označených červenou úhlopříčkou vyřízněte otvory. Do nich vlepte dvě zpracovaná křidélka - díly 2 a 3.

2. Plášť uzavřete a zespodu připojte rozšířenou patu budovy, vytvořenou z dílů 4 a 5.

3. Hotovou budovu prostrčte otvorem vytvořeným v základové desce 6 a z rubu připojte díl 7 s vizitkou modelu.

TRANSAMERICA PYRAMID
ABC 15/2010
ŘADA architektura
SÉRIE mrakodrapy
NÁROČNOST 2
MĚŘÍTKO 1 : 1250
ROZMĚRY V CM D 7 V 21 Š 7
DOBA PŘÍPRAVY ± 2 hodiny
KONSTRUKCE Antonín Krejčíř
SLEPENÍ Antonín Krejčíř

Klíčová slova:
3D, model, transamerica, pyramid