Kobra indická

Kobra indická
Sdílej
 
Kdybyste ji viděli, jak se plazí podrostem, asi by vás vůbec nenapadlo, že je to obávaná kobra. Připomíná spíš docela půvabnou užovku.

Ale v okamžiku, kdy po vyrušení vztyčí přední třetinu těla do výšky a roztáhne typickou kápi, nikdo ji nezamění se žádným jiným hadem. Kobry žijí v Africe a v Asii, ale výstražnou kresbu na kápi mají především druhy z jihovýchodní Asie. Kresba se u různých druhů liší, často vzdáleně připomíná oko, kobra indická pak má typické "brýle", podle nichž se jí také přezdívá brejlovec.

Není to příliš velký had, obvykle dorůstá kolem 1,5 m délky. Ani její jedové zuby nevypadají na první pohled hrozivě - kobry totiž mají tzv. proteroglyfní zuby - tj. krátké, nepohyblivé (had je nemůže sklopit, jako to dělají např. zmije) a jedový kanálek není zcela uzavřený. Přesto je jejich jed dostatečně silný, aby usmrtil člověka.

Nejnebezpečnější jsou samice, které hlídají svou snůšku vajec, zatímco za normálních okolností jsou kobry poměrně klidné a neútočné, samice střežící svá vajíčka zaútočí na každého, kdo se k její snůšce přiblíží. Kobra indická, jak její jméno napovídá, žije na celém území Indie, často v blízkosti plantáží a lidských obydlí, kam ji přitahují hlodavci, kteří tvoří podstatnou část její potravy.

Zdena Martinová

NÁVOD

1. List s vystřihovánkou přeložte podle středové přerušované čáry, na rubové straně natřete lepidlem, přilepte k sobě a nechte pod zátěží proschnout.

2. Odlamovacím řezákem vyřízněte (nebo nůžkami vystřihněte) obrys podle černé plné čáry.

3. Pečlivě tupým nožem narýhujte tečkované a čárkované čáry.

4. Tečkované čáry ohněte k sobě. Čárkované čáry ohněte směrem od sebe. Při ohýbání zakrouceného těla se nesnažte papír pořádně ohnout hned napoprvé. Jemně začněte tvarovat "stříšku" od krku ke konci ocásku. Pak zase nazpátek a opět jemně. Tento postup můžete několikrát zopakovat. Tělo se začne hezky kroutit, překrývat a dostávat do prostoru.

5. Plochy a, b a c postupně natřete lepidlem a přilepte. Plochu a lepte na plochu a, plochu b na plochu b atd.

6. Pokud máte tělíčko kobry pečlivě zakroucené, závaží není potřeba. Jestli dostatečně zakroucené není a kobra padá "na hlavu", můžete si pomoci malým závažím: Provlékněte dvěma vyznačenými tečkami nit, ke které z břišní strany přivažte  matičku, šroubek nebo skleněný korálek. Závaží stačí i jen přilepit na stejné místo oboustrannou lepenkou nebo sekundovým lepidlem.

KOBRA INDICKÁ

ABC 1/2011
ŘADA příroda
SÉRIE minizvěř
NÁROČNOST 2
DOBA PŘÍPRAVY ± 1 hodina
KRESBA Vladimíra Šturmová

Klíčová slova:
kobra