Trabantem napříč Jižní Amerikou

Trabantem napříč Jižní Amerikou
Sdílej
 
Spolupracovník ABC Dan Přibáň vyrazil trabantem napříč Jižní Amerikou. Neodolali jsme a nachystali na tohle téma parádní vystřihovánku.

 

Expediční trabant BABU

Expediční trabant BABU

 

 

Z palubního deníku

A pak to začalo, postrach a symbol amazonské dálnice BR319 - mosty. Novější stojí nad starými, u jejichž nohou se válí trosky těch nejstarších. Sbíráme letité fošny a stavíme. Taháme ohnilé kusy dřeva z vody a bláta, a pak se po nich pomalu suneme vpřed. Duté křup a rána, chvíle ticha, pár nadávek. Lezeme ven jedinými dveřmi, které jdou otevřít. Zadní kolo přetíženého trabantu se propadlo mostem. Dolů je to slabých pět metrů. Pod námi zastavila lodička s indiány. Koukají zdola na trčící kolo. Asi vypadáme dost komicky, ale aspoň je zajímáme. Vynášíme z auta vše těžké a v mezinárodní brazilsko-polsko-slovensko-české spolupráci rveme trabanta ven. (Dan Přibáň)


PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Všechny části předem narýhněte.


NÁVOD NA SLEPENÍ

Fiat, Trabant s rezervami na bocích, Trabant s kanystry vpředu, Jawa

1. Před vystřižením je nutné podlepit části 4, 5, 7, 12, 14, 17, 18 a K kartonem.

2. Nejprve sestavte karoserii fiata 1 s krytem motoru a maskou 2. Zdola ji zpevněte dílem 3 a přidejte zadní a přední nárazník 4, 5. Prostorová kola můžete vytvořit pomocí dílů 6, 7 vlepených ze zadních částí bočnic auta. Na střechu přilepte zahrádku 8.

3. Pokračujte trabanty. Karoserie sestavte z dílů 9 a 10, v místě zadních světel díly přehněte a zalepte na sebe. Dolní výztuha 11 auta zpevní. Přilepte podlepené přední nárazníky 12 a můžete také vytvořit prostorová kola 13, 14. Na střechy upevněte zahrádky 15. Zelené vozidlo má na bocích upevněna rezervní kola z částí 16, 17, 18. Druhý vůz má nad předním nárazníkem umístěny kanystry K. Expediční Jawu 250 sestavte ze dvou dílů M.



Dioráma

1. Nejprve podlepte díly 1, 9, 10, 20, 21 kartonem, díly 9 a 10 šedým kartonem (rub těchto dílů bude vidět). Doporučujeme zatřít i rub dílů 16–20.

2. Začněte sestavením břehu 2, 3 a jeho upevněním na podklad 1. Svah můžete doplnit kusy odtrženého travního porostu 4. Dále slepte trámové pilíře mostu 5 a nalepte na ně šest příčných trámků 6. Konstrukci každé dvojice zpevněte šikmými vzpěrami 7. Na všechny tři dvojice pilířů připevněte dlouhé vodorovné trámy 8 vedoucí až ke břehu 2. Mezera mezi nimi by neměla být větší než 2 cm. Z podlepené plochy 9 vystříhejte desky a nalepte je na dlouhé nosníky. Podobně vytvořte dlouhé světlé desky 10 a nalepte je jako poslední vrstvu v konstrukci mostu. Po nich je možné vozidly most přejet, proto by měly být nalepené těsně k sobě bez mezer ve směru jízdy. Celou diorámu doplňte o vegetaci 11, 12, o zbytky trámů 13, 14 a klacek 15.

3. karoserii vraku vozu 16 vyřízněte otvory oken a slepte ji. Pak nalepte podvozek 17 (barevnou stranou nahoru) s palubní deskou 18. Zbytky disků kol slepte z částí 19, 20, 21. Hotový vrak upevněte do koryta řeky.



Vojenská technika: Transportér Vega

Vojenská technika: Transportér Vega

Trabantem Jižní Amerikou

Trabantem Jižní Amerikou

Expediční trabant EGU

Expediční trabant EGU