Vojenská technika: Land Rover Defender 130 Kajman

Vojenská technika: Land Rover Defender 130 Kajman
Sdílej
 
Land Rover Defender 130 Kajman je česko-britské vozidlo určené k plnění speciálních úkolů.



VOZILO VÝSADKÁŘŮ

Land Rover Defender 130 Kajman je česko-britské vozidlo určené k plnění speciálních úkolů. Lze jej letecky přepravovat a dokonce i vysazovat na padácích. Je postavené na upraveném podvozku Land Roveru 130 s náhonem 4x4. Výzbroj se může měnit dle potřeby, vozidlo je k tomu vybaveno dvěma lafetami na těžké zbraně. V České armádě se vozidlo používá od roku 2009 a mezi jeho hlavní uživatele patří 43. výsadkový prapor z Chrudimi.

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Model je středně obtížný, rozhodně se vyplatí nespěchat a každý díl si nejdříve bez lepení zkusit vytvarovat, narýhovat hrany a složit, teprve poté jej zkompletovat a přilepit. Díly lepte podle pořadí jako v návodu.

2. Budeme potřebovat bílé lepidlo na papír, ostré nůžky, pravítko, tupý nožík na rýhování hran, špendlík, několik kulatých párátek či špejlí a vodovky na závěrečnou retuš.


Skutečný kajman v akci •  archiv

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

PODVOZEK(oranžové díly)

1. Sestavíme si díly 1, 2, 3 a spojíme je k sobě. Do dílů 1 a 3 vytvoříme otvory na osy kol. K dílu 1 přilepíme ze spodu ochranný štít 4. Nyní si ze špejle nebo párátka odřízneme podle kresby ve vystřihovánce na str. 32 osu a fixou či nožem si na ní vyznačíme černě zvýrazněné úseky. Na jeden úsek navineme omotávku 5 a osu zasuneme do dílu podvozku. Poté na druhý vykukující konec navineme druhou omotávku. Stejně postupujeme i u druhé osy.

2. Z plášťů 6 a disků 7 zkompletujeme čtyři kola. Do jejich zadních stran na vyznačená místa uděláme otvory. Osy kol natřeme lepidlem a nasuneme na ně kola. Abychom měli všechna kola v rovině, celý podvozek dáme proschnout sevřený mezi dvě rovné plochy, např. krabičky.

TRUP (žluté díly)

1. Zkompletujeme díl 1 podle návodné kresby. Na vyznačené místo na bocích umístíme stupačky 2, spojí celou konstrukci. Díly 3 ze spodní strany zabarvíme černou barvou a přilepíme do nákladové části trupu. Nyní můžeme celý komplet usadit na podvozek.

2. Do trupu vlepíme středovou část s převodovkou 4. Na místo palubní desky umístíme štít 5. Poté do přední části umístíme radiostanici 6 a palubní desku 7. Volant 8 propíchneme špendlíkem a zapíchneme jej na vyznačené místo na palubní desce.

3. Na přední část trupu umístíme kapotu 9. Nyní si připravíme sedadla 10. Nejdříve je všechna slepíme a poté usadíme do modelu. Ta nejvyšší patří dopředu, nižší za ně a nejnižší sedadlo dozadu. Na zadní část umístíme díl 11 a na předek vozidla čelní masku 12. Podle kresby ve vystřihovánce na str. 32 si uřízneme kratší osu, zapíchneme ji na vyznačené místo napravo od kapoty a zakápneme trochou lepidla. Pak na ni napíchneme nábojovou bednu 13 a k ní připevněný kulomet 14.


Návod na slepení •  archiv


STŘECHA (zelené díly)

1. Začneme přípravou dílu 15 do něhož vyřízneme otvor. Je nutné, aby díl byl oboustranný. Postranní sloupky se jen přehnou a slepí. Ostatní díly označené písmenem P je nutné umístit na spodní část dílu. Není to těžké, ale je třeba lepit pomalu,přesně a používat málo lepidla, aby se střecha nezkroutila. Celek nechte pod zátěží proschnout.

2. Po proschnutí střechu připojíme k trupu na vyznačených místech. Nyní ji můžeme osadit výbavou. Začneme držákem nábojů 16. Pancéřovky 17 omotáme kolem osy uříznuté z párátka či špejle a přilepíme na vyznačená místa. Těžký kulomet 18 doplníme nábojovou schránkou 19 a umístíme k otvoru. Pozor, abychom při jeho přehnutí a slepení neslepili i spojovací chlopně! Mezi přední sedadla umístíme radiostanici 20 a střechu spojíme s trupem středovým rámem 21.

DOPLŇKY(fialové díly D)

1. Díly označené D můžete, ale nemusíte umístit. Držáky kanystrů D1 nalepíme na kraje přední masky, aby překryly světla. Koš na výbavu D2 připojíme na záď vozidla tak, aby nezakrýval spodní nárazník s vlaječkou.

2. D3 jsou různé doplňky. Bednu a kanystry můžeme uložit do koše nebo do nákladového prostoru vozidla. Maskáčové krosny se obvykle věší na boky střešního rámu. Stejně tak rezervní kola, mohou se ale umístit i na kapotu či na za záď místo koše. Poslední prací na modelu je přetření bílých hran a nepřesností příslušným odstínem vodové barvy, tedy retušování.



Vojenská technika: Tatra SOT

Vojenská technika: Tatra SOT

Vojenská technika: Transportér Vega

Vojenská technika: Transportér Vega

Vojenská technika: Americká supermoderní fregata - dokončení

Vojenská technika: Americká supermoderní fregata - dokončení

Klíčová slova:
vojenska technika