Tatra 805 cestovatelů Hanzelky a Zikmunda

Tatra 805 cestovatelů Hanzelky a Zikmunda
Sdílej
 
Ve filmu Století Miroslava Zikmunda nechybí ani slavná Tatra slavných cestovatelů.

 

 

Skutečné legendy •  archiv

 

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE  

1. Můžete postavit buď červeno–stříbrný, nebo modro-stříbrný vůz.

Oranžové díly jsou části vozu, fialové díly jsou části přívěsu, rozšiřující díly jsou modré a variabilní díly zelené.

 

2. Na stavbu modelu budete potřebovat nůžky, pravítko, nožík (odlamovaní nůž) na nařezávání hran a vyřezávání dílů z plochy listu, pinzetu a lepidlo (nejlépe disperzní, např. Herkules). Ze špejle o průměru 2 mm vyrobíte osy 23 (2x). Z drátu o průměru 2 mm zhotovíte osy 9 a 11 (2x). Z drátku o průměru 0,5 mm vyrobíte oj 13, závěsné oko 19 a drážky zrcátek 21 (2x). Délky a barevnosti najdete v kresbě vystřihovánky.

 3. Místa ohybu papíru označená černými trojúhelníčky budete nařezávat z líce tisku a ohyby značené bílými trojúhelníčky budete nařezávat z rubu tisku (počátek a konec čáry si přenesete propíchnutím).

4. Před slepením dílu je vhodné jeho hrany zatřít patřičným odstínem vodové barvy. Každý díl po vystřižení vytvarujte na sucho. Ověříte si tím správnost nařezání hran i sestavení. Oblé části tvarujte přes hranu stolu nebo pomocí válcových předmětů – tužky, štětce a podobně. 5. Otvory, které je nutno propíchnout, jsou značeny zeleným puntíkem. Výřezy z ploch dílů jsou značeny zelenou úhlopříčkou.

 


Návodná kresba •  František Sochor



NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu začnete vytvarováním karoserie 1. V zadní části nalepíte na rub konstrukční chlopně 1a (2x) a 1b (2x). Záď uzavřete dveřmi 3. Na vytvarovanou střechu 4 nalepíte konstrukční chlopeň 4a, dále přilepíte čelní sklo 2 s konstrukční chlopní 2a. Hotovou střechu nalepíte na karoserii. Lepte postupně – nejprve chlopně čelního skla, pak boky střechy, zadní část a oblou část čelního skla. Horní přesah zadních dveří nalepíte zvenku střechu 4. Hustším lepidlem potřete z rubu obloukové přechody. Slepíte k sobě rubové strany boků blatníků 5 (2x), 7 (2x) a jejich plášťů 6 (2x), 8 (2x). Pro větší pevnost doporučujeme lepit vteřinovým lepidlem. Pak čistě vystřihnete tvar dílů. Na boky natupo (bez chlopní) nalepíte pláště. Do karoserie vlepíte nárazník 16.

2. Z dílů 9 a 10 sestavíte podvozek. Díl 9 můžete upravit podle návodné kresby. Vyříznete ovály v místech pro otvory pro osy. Do slepeného, ale neuzavřeného dílu 9 vložíte kousky molitanu, vsunete osy 11 (2x) a přilepíte dno (nápravy díky tomu budou kopírovat terén jako u skutečného vozu). Vzájemná správná poloha dílů 9 a 10 je vyznačena puntíky. Lepidlo nanášejte jen na okraje dílů, abyste zabránili zkroucení. Celek nechte proschnout pod mírnou zátěží. Osy vycentrujete, nasadíte a zalepíte zarážky 12 (2x). Na osy nasunete kola z dílů 13 (4x), 14 (4x) a 15 (4x). Pro lepší připevnění doporučuji na pracovní špejli namotat kousek kancelářského papíru o šířce 4 mm a tyto válečky nalepit z rubu na boky 13 (4x). Hotový podvozek vlepíte do karoserie, doplníte kryty přední a zadní části 17 a 18.

3. Na model můžete osadit závěsné oko 19, zpětná zrcátka 20 (2x) a 21(2x), dále zahrádku 22, masku 23 a zadní SPZ 24.

4. Základ přívěsu zpracujete z dílu 1, na který z rubu nalepíte technické chlopně 1a (2x) a 1b (2x). Na chlopně nalepíte střechu 2, doplníte blatníky z dílů 3, 4, 5 a 6. Doplníte dno 7 s držákem nápravy 8. Slepená kola z dílů 10 (2x), 11( 2x) a 12 (2x) nasunete a přilepíte na osy. Doplníte oj 13. Dále můžete doplnit zahrádku z dílů 14, 15 a SPZ 16.

 

 

Vystřihovánky v ABC č. 19

Vystřihovánky v ABC č. 19

Slep si vystřihovánku, co doletěla až ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko

Slep si vystřihovánku, co doletěla až ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko