Vojenská technika: Ponorka USS Dallas SSN-700

Vojenská technika: Ponorka USS Dallas SSN-700
Sdílej
 
USS Dallas je americká útočná ponorka třídy Los Angeles, zařazená do aktivní služby v roce 1981.Znáte ji z Call of Duty 2 a Hvězdné brány.

 

 

ponorka •  Honza Mudra

Celebrita mezi ponorkami

USS Dallas je americká útočná ponorka třídy Los Angeles, zařazená do aktivní služby v roce 1981. Útočná je označení pro bojovou ponorku určenou k boji s jinými ponorkami, nenese jaderné zbraně. Americké námořnictvo na ní vyzkoušelo řadu nových postupů a technologií.

Jeden čas byla dokonce vybavena přechodovou komorou s výsadkovým člunem pro speciální jednotky. Je dlouhá 110 metrů, výzbroj tvoří čtyři torpédomety a pohání ji atomový reaktor S6G. USS Dallas se stala známou, když se objevila v románu a později i ve filmu Hon na ponorku. Povědomá vám může být i z počítačové hry Call of Duty 2 a ze seriálu Hvězdná brána.

 

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Model je jednoduchý, jen je nutné postupovat pomalu. Je velmi důležité dodržovat návaznost barev na jednotlivých dílech! U každého dílu je třeba narýhovat hrany, složit ho bez lepení a teprve poté jej zkompletovat a přilepit. Díly lepte v pořadí uvedeném v návodu.

2. Budeme potřebovat bílé lepidlo na papír, ostré nůžky, pravítko a tupý nožík na rýhování hran, ostrý nůž, několik kulatých párátek či špejlí a vodovky na závěrečnou retuš.

 

návod •  Roland Havran


NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu zahájíme přídí ponorky. Připravíme si špičku trupu 1 a odložíme ji zatím stranou. Další část přídě 2 zakulatíme přetažením přes hranu stolu a uzavřeme kruhovou výztuží A. Nyní k ní můžeme připojit vytvarovanou špičku 1. Stejný postup opakujeme u dalších částí 3, 4 a 5 a každou uzavřeme příslušnou výztuží s písmenem dle návodné kresby. Dbejte na přesnost, abyste zachovali kruhový tvar. Všechny části spojíme a získáme hotovou příď.

2. Střední část trupu začneme dílem 6. Narolujeme jej a vyřízneme do něj otvor pro kontrolní věž 7, kterou po sestavení vlepíme dovnitř. Při sestavování dílu 6 používejte tenkou vrstvu lepidla, aby se díl nezkroutil. Díl opět uzavřete kruhovou výztuží. Na věž umístíme kormidla 8.

3. Stejně postupujeme u druhé části trupu 9, kterou spojíme s první polovinou. K celku můžeme připojit hotovou příď.

4. Záď ponorky sestavíme z dílů 10, 11, 12 a 13 stejným způsobem jako příď. Do výztuží I a J si připravíme otvor pro špejli (představuje osu šroubu). Odřízneme si potřebnou délku dle kresby ve vystřihovánce na str. 32 a jeden konec zbrousíme pilníkem do tupé špičky. Osu natřeme žlutou barvou a zasuneme do otvoru na zádi. Hotovou záď osadíme kormidly. Nejdříve dvojicí horizontálních kormidel 14 a poté vertikálními 15 a 16. Záď zakončíme nasazením lodního šroubu 17. Hotovou záď spojíme již s hotovým zbytkem lodi.

5. Dokončený model umístíme na jednoduchý stojánek 18.

 

 

Vojenská technika: Pouštní liška Fennek

Vojenská technika: Pouštní liška Fennek

Vystřihovánky v ABC č. 20

Vystřihovánky v ABC č. 20

Vojenská technika: Land Rover Defender 130 Kajman

Vojenská technika: Land Rover Defender 130 Kajman