Vojenská technika: Samohybná houfnice a terénní vůz

Vojenská technika: Samohybná houfnice a terénní vůz
Sdílej
 
Samohybná houfnice vz. 77 DANA ráže 152 mm, byla vyvíjena v polovině 70. let. Většina houfnic tehdejší doby měla pásový podvozek, ale vz. 77 konstruktéři postavili na kolový podvozek vozu TATRA 815 8x8.

 

 

Samohybná houfnice vz. 77 DANA ráže 152 mm, byla vyvíjena v polovině 70. let. Většina houfnic tehdejší doby měla pásový podvozek, ale vz. 77 konstruktéři postavili na kolový podvozek vozu TATRA 815 8x8. Sériová výroba začala v roce 1979, houfnic bylo vyrobeno téměř 700. Nedávno DANA prošla modernizací a úspěšně slouží v řadě zemí světa.

Posádku tvoří pět mužů. Vezená zásoba nábojů je 60 kusů, dostřel činí až 20 km. DANA je vybavena systémem odvětrávání pro práci v zamořených oblastech i systémem centrálního huštění kol. Nabíjení je automatické, v případě nouze se dá samozřejmě nabíjet i ručně.

Ruský terénní automobil GAZ TIGR 2330 je určený pro přepravu až 10 mužů. Slouží v armádě i v policejních složkách. Vůz je pancéřovaný, odolává palbě z ručních zbraní, střepinám z granátů i nástražných min. Pro vlastní obranu slouží otočné kulometné střeliště na střeše vozu.

 

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

 



























PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Všechny části předem narýhněte.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

HOUFNICE (díly vyznačeny bíle)

1. Začněte slepením poloviny kol 12, 13 a 14. Zatížené je nechte dobře proschnout.

2. Slepte výztuhu 1. Rozpracujte korbu 2, doprostřed vlepte díl 1 a korbu dolepte. Podvozek 3 nalepte zespodu na díl 2. Sestavte kabinu 4 a nalepte ji zepředu na celek z dílů 2 a 3. Motorovou část 5 nalepte na díl 2 zezadu.

3. Slepte spodní část dělové věže 6. Slepte boky dělové věže 7, 8 a nalepte je shora na díl 6. Nosný mechanismus pro hlaveň 9 nalepte na díl 6, mezi díly 7 a 8. Slepte hlaveň 10 a nalepte ji na díl 9. Zvedací hydrauliku 11 nalepte shora na díl 10. Kompletní dělovou věž nalepte na díl 2.

4. Slepená a proschlá kola (8x) nalepte zboku na díl 3.

TERÉNNÍ VŮZ (díly vyznačeny modře)

1. Z dílů 2 a 3 slepte kola a opět je nechte proschnout.

2. Slepte díl 1, proschnutá kola nalepte po bocích na díl 1.

 

 

Vojenská technika: Motorový člun Stridsbat 90

Vojenská technika: Motorový člun Stridsbat 90

Vojenská technika: Motorový člun Stridsbat 90

Vojenská technika: Motorový člun Stridsbat 90

Vojenská technika: Pouštní liška Fennek

Vojenská technika: Pouštní liška Fennek

Klíčová slova:
vojenska technika