Stavební stroje: Tahač s návěsem

Stavební stroje: Tahač s návěsem
Sdílej
 
Slep si vystřihovánku z ABC 2/2016.

 

 

Zjednodušené stavební stroje

Z nové sady si budete moci slepit deset strojů. Většina jich je na stavbu přivezena tahačem s návěsem, proto je tato vystřihovánka jako první. Všechny modely se dají na návěs naložit. Na fotografii vidíte celou sadu, některé stroje jsou ještě rozpracované.

Tahač patří do kategorie těžkých vozidel, přepravuje návěs s nákladem na určené místo. Tahače dělíme na dvou, tří a čtyřosé. U nás nejčastěji vídáme tahače dvouosé. Jako předlohu pro vystřihovánku jsme použili těžký čtyřosý tahač MAN TGA 41.660.

Návěs je nemotorové vozidlo, má velkou ložnou plochu a je schopen převážet náklady o hmotnosti až 100 tun. Předlohou byl návěs z kategorie „low bed“, tedy nízkopodlahový.

 

Návod na slepení •  ABC

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

TAHAČ

1. Vystřihněte a slepte vnitřní poloviny kol 5 (8x) a vnější poloviny kol 4 (8x). Zatížené je nechte proschnout.

2. V nosné konstrukci 1 utvořte v místě červeného bodu otvor průměru 2 mm, konstrukci pak slepte. Na díl 1 shora nalepte kabinu 2. Přístrojovou část 3 přilepte k dílům 1, 2. Proschlá kola 4, 5 nalepte na vyznačená místa na díl 1.

NÁVĚS

1. Slepte kola z dílů 15 (12x), 16 (12x) a nechte je zatížené proschnout.

2. Pokračujte základním dílem nosné konstrukce 6. K dílu 6 nalepte slepené podvozkové části 7, 8. Na dílu 11 ohněte a slepte hrany nákladní plochy. Díl 11 je dlouhý, proto je třeba ho během schnutí zatížit, aby se nezkroutil.

3. Slepte přední ložnou plochu 9 a nalepte ji na díly 6, 7. Zadní ložnou plochu nalepte na díly 6, 8. Nyní mezi díly 9, 10 nalepte proschlý díl 11.

4. Než slepíte díl 12, utvořte do něj v místě červeného bodu otvor průměru 2 mm. Pokračujte skříní na náhradní díly 13, nalepte ji na díl 12.

5. Seřízněte kulaté párátko, osu otáčení, na délku dílu 14 a vlepte ho do dílu 12. Tažné zařízení z dílů 12, 13 a 14 nyní nalepte na díl 9. Na závěr na díly 7, 8 přilepte proschlá kola 15, 16.

 

Tahač patří do kategorie těžkých vozidel •  ABC

 

 

Vystřihovánku najdeš v ABC 2/2016. Více vystřihovánek:


Vojenská technika: Legionářský vlak Orlík

Vojenská technika: Legionářský vlak Orlík

Vlaky: Mazací tramvaj

Vlaky: Mazací tramvaj

Klíčová slova:
technika, vystrihovanka, tahac, naves, stavebni