Plachetnice La Grace

Plachetnice La Grace
Sdílej
 
Vzhůru na vlny! V ABC 11/2016 najdeš vystřihovánku plachetnice La Grace.

Vzhůru na vlny!

Mluvíme-li o lodi La Grace, máme na mysli lodě dvě. Ta první pod velením Augustina Heřmana ze Mšena na Kokořínsku přepadávala španělské lodě v Karibiku v polovině 17. století. Ta druhá byla postavena v 21. století, vychází ze stavebních plánů z poloviny 18. století a čeští námořníci ji pojmenovali na počest Heřmana. S celkovou délkou 32,6 metru a šířkou 6,06 metru patří mezi menší lodě, kapacitu však má 37 lidí. Náš model kopíruje dnešní podobu La Grace. Jako školní (tedy výuková) loď se účastní i závodů plachetnic, a když nefouká, tak má naftový motor. Heřman by ho současným námořníkům jistě záviděl! Chcete-li se o La Grace dozvědět víc, čtěte:

La Grace na Závodech vysokých lodí

La Grace na Závodech vysokých lodí

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Před vystřižením podlepte díly 1, 8 kartonem. V dílech s červenými úhlopříčkami naznačujícími otvory pro prostrčení os ze špejlí vyřízněte nebo vyrazte otvory.


NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Na podlepený a vystřižený díl 1 ze zadní strany nalepte obě zrcadlové části kýlu2, 3. Celek nechte pod zátěží vyrovnat a zaschnout.

2. Pokračujte sestavením trupu. Je složitě tvarovaný, buďte trpěliví a pečliví. Levou polovinu trupu představuje díl 4, vytvarujete ho do čtvrtkruhu. Připravte si drobné spojky 6 a všechny rozparky pomocí nich stáhněte k sobě. Střídavě se při zasychání můžete věnovat i pravé polovině trupu 5, která je stejná, jen zrcadlově obrácená.

3. Připravte si palubu 7 a její zadní část podlepte výztuhou 8.  
Podlepenou palubu přilepte k polovině trupu 4. Celek připevněte ke kýlu 1-3, postupujte od zádi k přídi. Po proschnutí začněte postupně přilepovat i druhou část trupu 5, tentokrát od přídě k zádi. Na závěr uzavřete záď dílem 9 a dolepte horní část kormidla 10.

 

Návod na slepení •  archiv

 

4. Následují detaily paluby. Přilepte vstupy do podpalubí 11, 12, schody 13, 14, průhledy do podpalubí 15 (2x), 16, kormidelní kolo 17 a budku 18. Stěžně 19, 20 naviňte kolem špejle, zkraťte je a zalepte do otvorů v palubě. Doplňte zbývající drobné díly trupu 21(2x), 22, 23 a 24 (2x).

5. Díl 25 představuje tzv. čelenní čnělku, kterou pomocí spojek 26 (2x) upevněte k přídi lodi. Pak ji doplňte díly 27 a 28, které lepte natupo. Podobně připevněte horní části stěžňů 29 (2x). Oba stěžňové koše 30 s otvorem navlečte a připevněte pomocí příček 31 (4x). Nyní můžete přilepit všechna ráhna se svinutými plachtami 32 (2x), 33, 34 (2x).

 

6. Mezi přední a zadní stěžeň nalepte plachtu 35, kterou k zadnímu stěžni připevněte pomocí nitě. Plachta 36 bude napnuta mezi předním stěžněm a čnělkou, plachta 37 pak na zadním stěžni. K ní na závěr připevněte českou vlajku 38. Posledním dílem vystřihovánky je jednoduchý stojánek S.

7. Zaretušujte ohybové hrany na celém modelu. Potom se můžete věnovat imitaci lanoví ve stěžních, kterého je hodně. Doporučujeme si proto najít fotografie originální lodi, které jsou běžně dostupné na internetu.

První plavba nové lodi La Grace

První plavba nové lodi La Grace

Piráti z La Grace: loď prvního českého korzára zase pluje

Piráti z La Grace: loď prvního českého korzára zase pluje