Papírový svět: Utajená výstava a unikátní letadlo

Papírový svět: Utajená výstava a unikátní letadlo
Sdílej
 
V JIndřišské věži probíhá utajená výstava papírových modelů. A také se dozvíte o vystřihovánce unikátního letadla. Čtěte novinky z papírového světa.

 

Jindřišskou věž zná dobře většina Pražanů i mimopražských obyvatel České republiky. Možná už méně lidí ví, že se jedná o zvonici kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty. Měla dosti pohnutý osud, v roce 1648 za obléhání Švédů byla na pokraji zkázy, protože v jejich prostorách bylo skladiště munice a proto se na ni soustředila dělostřelba.

Ještě horší to bylo v roce 1801, kdy vichřice shodila gotickou střechu. Zásluhou Josefa Mockera, jehož úpravami prošly například hrady Křivoklát či Karlštejn, ale i další významné památky v Praze, se vyšplhala výška věže na 65,8 metru, což jí přineslo titul nejvyšší volně stojící zvonice Matce měst.

Modely skryté ve věži

Praze se říká rovněž Stověžatá, i když má věží podstatně víc. Ačkoliv se už několik odborníků pokusilo přesně spočítat jejich počet, základem problému je přesná definice. K věžím určitě patří sedm specifických modelů umístěných právě v Jindřišské věži. A většina z nich má něco společného – opět jméno Josefa Mockera. Ten totiž za svého života upravoval i Staroměstskou a Malostranskou mosteckou věž, Prašnou bránu a věže chrámu Svatého Víta, Václava a Vojtěcha, které tvoří hlavní část výstavy.

 

Papírový svět: Před lepením, použijte digitální techniku

Papírový svět: Před lepením, použijte digitální techniku

Vejděte mezi exponáty

Ne vždy a všude máte možnost se projít mezi exponáty a putovat po mapě od jednoho k druhému. Ona sedmička se skládá z už zmíněných mosteckých věží na obou koncích Karlova mostu, Prašnou bránu, katedrálu svatého Víta, věž staroměstské radnice, vyšehradský kostel svatého Petra a Pavla a samozřejmě nemůže chybět ani Jindřišská věž. Jednotlivé modely jsou umístěny v osvětlených průhledných tubusech v expozici zvané Muzeum pražských věží a „vznášejí“ se přímo nad mapou v místech, kde bychom je našli ve skutečnosti.

Nejen papírové věže

Vedle této unikátní výstavky si samozřejmě můžete prohlédnout celou věž, která navzdory faktu, že stojí v husté zástavbě, nabízí zajímavý výhled na pražské střechy. Jindřišská věž je přístupná celoročně, v jarních a letních měsících až do 19:00, jinak se její brány zavírají o hodinu dříve. Dospělí zaplatí za vstup 120 Kč, děti padesát. A ještě jedno důležité upozornění – výstava, kterou jsme vám přiblížili, je stálá. Takže vám neuteče.

Vystřihovánka letounu ke stažení •  paper-replika.com

Unikátní letadlo ke stažení

Společnost Piper Aircraft měla ve svém rodném listě zapsán datum 1927, ovšem tehdy nesla název Taylor Brothers Aircraft Manufacturing Company po svém zakladatelích Clarence Gilbertu  a Gordonu Tailorových. Po smrti druhého z nich (1928) odkoupil firmu ropný magnát William T. Piper – stalo se tak v září 1929 a stálo ho to 400 dolarů.

Firma vyráběla oblíbené malé letouny nesoucí jména Cherokee, Navajo či Aztec, které využívalo mnoho osobností, mezi nimi i herců a sportovců. Například Graham Hill měl k dispozici model Aztec, na kterém bohužel díky své vlastní navigační chybě přišel o život.

 

Papírový svět: Mistrovství se blíží! Robot zdarma!

Papírový svět: Mistrovství se blíží! Robot zdarma!

Neuskutečněný „tryskáč“

Model P-47 PiperJet byl navržen v roce 2006 jako alternativa konkurenčním strojům Eclipse a Cessna Citation Mustang. Sedmimístný letoun dosahující rychlosti 666 km/h měl být připraven k výrobě od února 2007. Zájem mělo 180 kupujících. Cena se vyšplhala na 2,199 milionu dolarů, ovšem pak vstoupily do hry vyšší zájmy.

Především došlo k převzetí firmy Piper sultanátem Brunei, což opozdilo předpokládanou výrobu. Ta byla nejdřív odložena na rok 2010, poté o rok a půl opět posunuto. Nakonec bylo rozhodnuto, že místo tohoto stroje se bude vyrábět větší alternativa nesoucí název Altaire.

Bílomodrý krasavec

Piper A-47 PiperJet si můžeme postavit z volně stažitelné verze. Původně mělo jít o RC model, ale nakonec se stal „papírákem“. Je detailně proveden v měřítku 1:33, včetně interiéru, takže po jeho dohotovení budete mít před sebou unikátní letoun s rozpětím 40 cm. Na stavbu je doporučen kartón o gramáži 160, na interiér je dobré volit papír o tloušťce 80-100 gramů. Stahujte tady.

Více o vystřihovánkách najdete tady

Papírový svět: Vystřihovánky Boeingu a školy zdarma

Papírový svět: Vystřihovánky Boeingu a školy zdarma

Papírový svět: Výstava vystřihovánek a déčko zdarma

Papírový svět: Výstava vystřihovánek a déčko zdarma