Papírový svět: Vystřihovánka Radnice v Ulmu zdarma!

Papírový svět: Vystřihovánka Radnice v Ulmu zdarma!
Sdílej
 
Internet je plný skvělých věcí, třeba vydařených papírových modelů zdarma! Patří k nim i vystřihovánka radnice z německého Ulmu. Sledujte Papírový svět!

 

Pokud se chystáte na výlet k našim německým sousedům, určitě by stálo za to navštívit město Ulm ve spolkové zemi Badensko-Württembersko. Zcela určitě nevynechejte luteránský dóm v gotickém stylu, jehož 161,5 metrů vysoká věž je stále nejvyšší na světě (německé jméno je Ulm Monster).

Umlu dominuje radnice

Nás však bude více zajímat místní radnice. První zmínky o ní sahají do 14. století, postupně však byla rozšiřována, takže svou současnou podobu získala v období rané renesance. Při spojeneckém náletu na Ulm dne 17. prosince 1944 byla radnice těžce poškozena, ale většina vnějších zdí zůstala zachována, stejně jako vstupní dveře do sálu radnice od Jörga Syrlina z roku 1509. Zajištění a základní oprava budovy trvala do roku 1951, kdy se do ní mohly vrátit úředníci. Chloubou radnice jsou fresky na jejich vnějších zdech, které byly při náletu rovněž značně poškozeny, jejich renovace probíhala v letech 1950-1973. Samotný interiér radnice pak byl ještě přestavěn v letech 1987-1989. Další dominantou je radniční orloj.

Vystřihovánka ke stažení zdarma

Zvláště železniční modeláři přivítají možnost si postavit tuto zajímavou památku díky volně stažitelnému modelu ze stránek wediul.de, na nichž už je k dispozici mnoho dalších německých objektů. Radnice sama je nakreslena v měřítku 1:160 (velikost N) na 23 stranách formátu A4. Doporučuje se tisk na papír gramáže 150 g/m2 a po sestavení budeme mít před sebou zmenšenou radnici o rozměrech 28 x 37 x 32 cm.

Vystřihovánka zdarma ke stažení: Ženijní speciál

Papírový svět: Milujeme papír!

Papírový svět: Milujeme papír!

Papírový svět: Postavte si Španělsko!

Papírový svět: Postavte si Španělsko!