Sedmdesátiletý "kluk" od vystřihovánek

Sedmdesátiletý "kluk" od vystřihovánek
Sdílej
 
Do historie časopisu ABC se výrazně zapsala řada tvůrců. Patří mezi ně i veterán nesmrtelných vystřihovánek Ladislav Badalec.

Se jménem dnes již sedmdesátiletého autora široké škály papírových modelů Ladislava Badalce se setkáváme nejen na stránkách ABC, ale své jméno si udělal i na Slovensku. Společně s Ladislavem Jakubčem byla jeho díla uváděna v periodiku Zenit-Elektrón a v edici Plastických vystřihovánek nakladatelství Albatros.

Vystřihovánka Sojuz pro dceru

Když roku 1980 Albatros vydal model kosmické lodi Sojuz 28 se startovacími rampami, šlo o Badalcův debut – a skutečně stál za to, vystřihovánka měla 16 stran. Vznikl prý pro Láďovu dceru, protože dosavadní papírové modely byly příliš malé. Záhy se ukázalo, jak široký záběr Badalec má: Od kosmu přes lodě, stavební stroje, budovy, vozidla i diorámata dospěl také k modelům ze světa Julese Verna. Albatros vydal jeho Postrach Robura Dobyvatele, parního slona, ponorky Sword a Nautilus nebo bezpilotní stroj Vosa – tak nám Ladislav přiblížil svět Vernových příběhů. Škoda, že ambiciózní projekt Ocelového města zůstává nedokončen.

Ladislav Badalec: Legendární autor vystřihovánek oslavil významné výročí •  Robert Pavelka, papirovaarcheologie.cz

Nástup počítačů

Badalec začínal jako ostatní autoři ruční kresbou, ostatně je velice zručný ilustrátor a kromě technických obrázků se pustil i do komiksu. Když došlo k nástupu počítačů, Ladislav se této éře přizpůsobil a jeho úctyhodný model televizního vysílače a hotelu Ještěd už byl premiérově zpracován na počítači.

Kompletní výstava Ladislava Badalce

U příležitosti autorova jubilea byla v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují otevřena reprezentativní výstava. Mnoho modelářů pro ni zapůjčilo či cíleně slepilo autorovy modely, takže jde o hodnotný průřez Badalcovou tvorbou. Pokud se do Police nestihnete podívat v létě, na sklonku roku se výstava přesune na pražský Smíchov do Království železnic. Návštěvu vřele doporučujeme.


Věděli jste, že...

Život Ladislava Badalce byl plný kliček a zatáček. Když mu nevyšly umělecké záměry, vrhl se pod zem a jako horník těžil uhlí a uran. Tato zkušenost mu po letech pomohla při tvorbě Technických atlasů ABC i vystřihovánek.

Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Papíroví archeologové: Ábíčko je láska na celý život

Papíroví archeologové: Ábíčko je láska na celý život

Papírová historie # 20: První vystřihovánka v ABC slaví výročí

Papírová historie # 20: První vystřihovánka v ABC slaví výročí