Vystřihovánka papírového fotoaparátu Dirkon

Sdílej
 
Před více než dvaceti lety, kdy vystřihovánka papírového fotoaparátu Dirkon v ABC poprvé vyšla, byl fotoaparát velmi drahý přístroj. Dirkon se tak stal lákavou možností, jak si sen o fotoaparátu alespoň částečně splnit. Nyní vám tuto vystřihovánku dírkové komory přinášíme znovu.

Přípravné práce
Nejprve celou vystřihovánku pečlivě nalepte na slabý černý papír, nejlépe bílým disperzním lepidlem, např. Herkules. Vrstva lepidla musí být tenká a vystřihovánka se musí zatížit po celé ploše. S vlastní stavbou můžete začít až po dokonalém zaschnutí, lépe až druhý den. Pamatujte, že tělo fotoaparátu musí být světlotěsné, celou vystřihovánku musíte sestavovat velmi pečlivě, vše musí jít do sebe těsně. Lomové čáry rýhujte tupým nožem, nenařezávejte jako je obvykle skalpelem.
Návod na slepení

Foto
Předem si vytvarujte kancelářskou sponku na papíry (díl 25) podle nakresleného profilu ve výřezu plochy dílu 1. Potom proveďte výřezy v dílech 1, 2, 7, 11, 13 (zde není výřez vyznačen) a 24. Pokud chcete Dirkon vylepšit dírkou udělanou v plíšku, pokračujte nyní podle postupu uvedeného v rámečku. Na připravený díl 1 připevněte krejčovskou patentkou díl 10 v bodě A, kde proveďte vpich hřebíčkem. Díl 1 sestavte, připojte krajní kubusy (díly 2, 3), které jste si předem zpracovali. Kubusy poslouží jako pouzdra na kazety. Slepte díl 12 a připojte k dílu 2, pak díl 24 na 3. Z dílů 4, 5, 6 sestavte horní napodobeninu hledáčku a osaďte ji na tělo 1.
"Objektiv": K dílu 7 připojte vnějšek krytu 8, zevnitř jej vylepte dílem 9 a celek přilepte k čelu 11. Celý "objektiv" připevněte na tělo fotoaparátu. POZOR! Lepte jen boční, spodní a horní chlopně a dbejte na to, aby se uzávěrka mohla pohybovat v prostoru mezi aparátem a čelní maskou s "objektivem". Před konečným osazením masky zkontrolujte pevnost spoje patentkou.
Foto
Podle kresby zpracujte doplňky: z dílů 16, 17, 18 a 19, 20, 21 napodobeniny knoflíků (nejsou funkční); osaďte je na 24. Upravenou svorku podle 25 zalepte do středu dílu 14 a zakryjte dílem 15. Zdola nasuňte 13 a připojte k dílu 14. Tím vznikl klíč pro převíjení filmu. Doplňte jej skládanou těsnicí lamelou 22, zasouvanou nad kazetu pro film. Klíč vsuňte shora, přes lamelu do zářezu v cívce na film.
Zadní stěnu 23 pečlivě sestavte přehnutím krajů (zesílený lem). Vnitřní plochu stěny polepte černým tenkým sametem nebo proužky černé sametky (z textilní galanterie). Samet působí jako světlotěsnící a přítlačný prvek a je nezbytný! Stěnu lze zajistit před nežádoucím otevřením pomocí dvou černých gumiček, které převlečte přes celé tělo fotoaparátu.
Nyní pozor! Důležitá operace, kde záleží na přesnosti! (Následující krok vynechte, pokud jste vyrobili dírku v kousku plíšku.) Odsuňte závěrku dolů a odkryje se vám kroužek na dílu 1 s tečkou uprostřed. Jehlou o průměru 0,4 mm (nutno dodržet!) proveďte v místě tečky kolmý čistý vpich. Jediný a neopakovat. Čím ostřejší hrany ve vpichu, tím čistší a vykreslenější bude obraz. V nouzi místo přelepte zevnitř lepenkou a vpich opakujte.
Protože do fotoaparátu nesmí pronikat světlo, raději na závěr všechny lomy a ohyby zevnitř přetřete trochou černé tuše smíchané s disperzním lepidlem.

Autor

Richard Vyškovský a David Balihar