Rubikon

Sdílej
 
Myšlenka vytvořit fotoaparát Rubikon mě napadla na podzim letošního roku. Před nedávnem mě oslovil jeden student z Belgie, se kterým jsem se potkal na stáži v Rumunsku. Experimentoval tam tenkrát s camerou obscurou a já si vzpomněl na vystřihovánku fotoaparátu Dirkon, která vyšla v ABC poprvé v roce 1979. Nedalo mi to a pokusil jsem se ji najít na internetu, složil jsem ji a ještě v Rumunsku začal fotit.

Myšlenka vytvořit fotoaparát Rubikon mě napadla na podzim letošního roku. Před nedávnem mě oslovil jeden student z Belgie, se kterým jsem se potkal na stáži v Rumunsku. Experimentoval tam tenkrát s camerou obscurou a já si vzpomněl na vystřihovánku fotoaparátu Dirkon, která vyšla v ABC poprvé v roce 1979. Nedalo mi to a pokusil jsem se ji najít na internetu, složil jsem ji a ještě v Rumunsku začal fotit. První fotky mi v podstatě nevyšly, ale pokračoval jsem dál. Dirkon se pak stal mým společníkem i na cestách v USA. Ihned po návratu ze Států jsem využil možnosti zpracovávat na FaVU VUT volné téma camery obscury. Tak jako pan arch. Vyškovský vytvořil vystřihovánku odkazující na populární zrcadlovku, vzal jsem si i já jako inspiraci fotoaparát, ale digitální. Jelikož jde o technologický vývoj, tak jsem taky něco vylepšil. Nemusíte nyní měnit konstrukci kazety filmu, jako tomu bylo dříve, odvíjený kinofilm je zapuštěn o úroveň níž v těle aparátu. Přibyl rovněž moderní objektiv se zoomem a hledáček. Na zadní stěně aparátu si můžete tužkou doplňovat informace o tom, co právě fotíte, citlivost a počítadlo fotek.
Autor je studentem produktového designu FaVU VUT v Brně.

Foto
Přípravné práce
Ještě než začneme skládat samotný model fotoaparátu, doporučuji listy, na kterých je vystřihovánka vytištěna, podlepit černým papírem. U všech dílů je s tloušťkou, která vznikne podlepením papírem gramáže asi 120 g/m2, počítáno. Černý papír doporučuji i z toho důvodu, že dobře absorbuje světlo a minimalizuje se tak možnost osvícení filmu. Ke složení modelu nebudete potřebovat mnoho jiných materiálů, snad jen kousek tenkého plíšku pro vyrobení kvalitnější dírky.
Značení se nijak zvlášť neliší od standardního postupu. Malé trojúhelníčky směřující k plné lince značí ohyb ven, čerchovaná čára ohyb dovnitř, čárkovaná překřížená čára vyznačuje otvor.
Návod na slepení
Nyní můžeme přistoupit k samotnému složení fotoaparátu. Začněte složením těla. U dílů 1, 2 a 3 ostrým hrotem (např. kružidlem) nařízněte hrany tak, jak jsou vyznačeny. Tyto díly pak vystřihněte. U dílu 2 nezapomeňte vystřihnout otvor pro kinofilm. Díl 1 přilepte ke spodní části těla, díl 3 přilepte z vrchní části. Tento díl obsahuje zároveň kryt, který nechte volně otevíratelný, slepte jen hrany.
Následuje konstrukce objektivu. Jelikož je jeho součástí zoom neboli přiblížení, je o něco technicky náročnější. Tak jako předtím nejprve orýsujete ohybové hrany. Vystřihněte díl 4, složte jej a přilepte k tělu. Aby byl objektiv světlotěsný, musí mít ještě jednu vrstvu, mezi kterou bude zasunut posuvný zoom. Vystřihněte díl 5 a slepte ho do tvaru připomínajícího hranol se strhlými hranami. Ještě předtím, než jej přilepíte na tělo aparátu, zahněte dovnitř čtyři volné planžety, které zůstaly na jedné straně těla tak, aby byly z vnější strany přilepeného dílu 4. Tak zajistíte světlotěsný prostor, ve kterém bude zoom jezdit.
Foto
Zoom vytvořte z dílů 8, 9 a 15. Nejprve složte díl 8. Díl 15 doporučuji nahradit tenkým plíškem nebo alobalem, do kterého uděláte dírku o průměru asi 0,3 mm. Upozorňuji, že čím větší neostrost a velikost dírky, tím horší kvalita fotografie. Tento díl pak vlepte z vnitřní strany „optiky“. Díl 9 přilepte hranami k objektivu tak, aby závěrka 10 mohla zasunuta volně jezdit mezi těmito díly. „Optika“ nahoře obsahuje číselnou stupnici, která orientačně udává ohniskovou vzdálenost. Takto si i sami můžete vyrobit z jednoduché krabičky libovolné ohnisko.
Následuje slepení části, která by měla připomínat elektronickou spoušť. Díl 6 nejprve slepte zvlášť tak že úzké a zkosené hrany spojíte a výsledný tvar přilepíte k tělu aparátu podle značek.
Zbývá nám ještě hledáček, posuvný kolík a vnitřní fixační části. Z dílu 7 vystřihněte a slepte krabičku se dvěma otvory na stranách, která bude plnit funkci hledáčku. Přilepte díl na tělo, jak je vyznačeno číslem na spodní straně a těle aparátu.
Posuv filmu (13) je jednoduchý proužek papíru, smotaný a slepený tak, aby tvořil tuhý kolík, který ještě zpevníte přilepením dílu 14. Dovnitř ještě vystřihněte a slepte krabičku (11), která bude sloužit jako přítlak a vyrovnání filmu uvnitř těla, a díl 12 složený do harmoniky vždycky nasazený na roličku navíjeného kinofilmu, zamezující průnik světla skrze posuvný kolík.
Hodně zážitků a krásných fotek s „digitálním“ fotoaparátem Rubikon.

Návod k použití
Pro zasazení filmu do fotoaparátu potřebujete ještě jednu prázdnou kazetu od kinofilmu, do které budete navíjet vyfocená políčka. Posun jednoho pole vychází asi na 3 půlotáčky resp. jeden a půl otáčky posuvným kolíkem. Vzhledem k tomu, že uzamykání víka krabičky by bylo dalším technicky náročným prvkem, doporučuji ho jednoduše zalepit páskou tak, aby jste krabičku mohli opět použít. Správnou expozici určíte pomocí vzorečku, který je na zadní straně těla aparátu. Vzorec je konstruován pro film citlivosti 100/21 ISO a průměr dírky 0,3 mm.
Dotazy, náměty nebo připomínky mi můžete zasílat na adresu: jaroslav.jurica@centrum.cz. Na konci roku bych rád uspořádal výstavu fotek a slepených fotoaparátů od jednotlivých tvůrců.

Autor

Jaroslav Juřica