Naši hmyzí velikáni 4 - Kudlanka nábožná

Naši hmyzí velikáni 4 - Kudlanka nábožná
Sdílej
 
Do seriálu papírových modelů s tématem hmyz jsme vybrali největší druhy vyskytující se na území České republiky, abyste si jejich modely mohli slepit v životní velikosti.

O kudlance nábožné se dočtete v tomto čísle na str. 20-21.

Přípravné práce

Složit vystřihovánku není těžké, obsahuje však díly s drobnými detaily, proto stříhejte opatrně a nepospíchejte. Díly označené číslem s červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Ostatní díly podlepte obyčejným kancelářským papírem. Místa ohybu papíru, která je třeba narýhovat tupým nožem, jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čarou -.-.- (ohyb z rubu tisku). Některé díly je třeba vytvarovat prohnutím. Pomáhejte si kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Místa, která je třeba nastřihnout či vyříznout, jsou značena červenou ryskou. Hrany a lomy jednotlivých dílů nebo případné nedostatky při lepení retušujte příslušným odstínem vodové i krycí barvy již během lepení.
Návod na sestavení

Nejprve vystřihněte a zpracujte tělíčko 1. Křídla 2 nabarvěte z rubu vhodným odstínem zelené barvy a díl slepte. Tělíčko i křídla vytvarujte do tvaru vaniček a zkušebně přiložte k sobě. Křídla přes tělíčko přesahují (přesné místo přilepení bříška ke křídlům určeno není –záleží na vaší modelářské fantazii). Oba díly k sobě přilepte. Stočte váleček 3 a vlepte ho natupo do otvoru v tělíčku. Spoj dílu orientujte směrem nahoru. Váleček zapusťte do tělíčka po označení ryskou a vychylte ho směrem nahoru. Složte díl předních končetin 4.
Další díl 5 (2x) z rubu nabarvěte nazeleno a po délce pomocí kulatého párátka ohněte. Díly lepte pouze na koncích – musí zůstat průchodné. Vystřihněte nožičky 6 a 7. Z rubu je nabarvěte nazeleno, prohněte je po délce do tvaru písmene V (ponechte je však rozlepené) a vytvarujte je. Díly předních nožiček sesaďte a přilepte je na vyznačené místo na kudlance. Z dílů 8, 9 a 10 (2x) slepte střední nožičky. Zadní nožičky pak zkompletujte z dílů 11, 12 a 13 (2x). Hlavičku 14 nabarvěte z rubu nazeleno a přilepte ji. Ze dvou štětin ze smetáku, dlouhých asi 3 cm, vyrobte tykadla a přilepte je na vyznačené místo. Pancíř 15 nabarvěte z rubu nazeleno, prohněte ho a nalepte.
Obvodový plát podstavce 16 opatrně postupně nalepujte k hornímu dílu stojánku 17. Začněte vzadu (na dílu 17 je vyznačen ryskou). Přilepte spodní díl stojánku 18. Z dílů 19 a 20 složte lístek, vytvarujte ho a přilepte na doporučené místo na stojánku. Kudlanku nalepte opatrně za zadní nohy ke stojánku a střední pár nohou přilepte natupo k lístku. Ke stojánku lze přilepit štítek 21 a stojánek polepit kousky suché trávy, větviček či listí.