Gaviál

Gaviál
Sdílej
 
Slepte si jednoho z největších krokodýlů na světě v sérii minizvěř

Gaviál indický (Gavialis gangeticus) patří k největším krokodýlům světa, samci mohou měřit 6 - 7 metrů, výjimečně i víc.

Zároveň je to i jeden z nejohroženějších krokodýlů vůbec, ve volné přírodě přežívá posledních přibližně dvěstě jedinců. Mezi ostatními krokodýly je gaviál snadno rozpoznatelný podle nápadně úzkých čelistí, které jsou dokonalým nástrojem k lovu ryb, hlavní kořisti gaviálů.

Konec čenichu dospělých samců navíc zdobí nápadný hrbol, který slouží jako rezonátor, zesilovač hlasu, jímž se gaviálové dorozumívají. Tyto mimořádně vzácné krokodýly chová jen několik zemí na světě, a jednou z nich je i naše republika. Skupinu šesti gaviálů můžete vidět v supermoderním pavilonu v pražské zoo, kde je můžete obdivovat nejen na souši, ale díky prosklené přední stěně i pod vodní hladinou.

Více o gaviálech a video z jejich pavilonu najdete v článku Gaviálové pro Prahu

Gaviál indický •  Archiv ABC



NÁVOD

1. Celou stránku podlepte tenkým černým papírem a nechte pod zátěží dobře proschnout.

2. Gaviála vystřihněte podle plné fialové čáry. Kdo je šikovnější, vystřihne si i obrysy bílých zoubků.

3. Tečkované čáry narýhujte tupým nožem a ohněte k sobě. Čárkované čáry po narýhování tupým nožem ohněte od sebe.

4. Plochy a až n postupně natřete lepidlem a přilepte. Plochu a lepte na plochu a, plochu b na plochu b atd. Při složitějším lepení ploch l (lepení dolní čelisti ke krku) si vypomožte vložením např. delší tužky do tlamičky zvířete. Slepené plochy tak můžete přimáčknout zvenku. Znaménko ./. označuje lepení z rubové strany.

5. Nakonec vytvarujte ocas do mírné vrtule, většinou ho gaviálové mají na konci položený naplacato.

6. Gaviál je navržený jako ležící na břehu, hlavou ve vodě. Proto si ho vystavte na okraji skříňky nebo stolu v poloze hlavou dolů.

Návod na slepení






Klíčová slova:
zvire, priroda, minizvěř, gaviál, zvířátko