Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Beáta Vymlátilová

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Beáta Vymlátilová
Sdílej
 
Beáta Vymlátilová má 14 let, pochází z Kroměříže. Učarovala jí hudba – sólový a komorní zpěv, hra na klavír a navíc ještě literárně – dramatický obor. Má spoustu 1. cen v celostátních i mezinárodních pěveckých soutěžích.

 

Beáto, s jakým oborem jsi přijela do Zlatého oříšku?

Do Zlatého oříšku jsem přijala se sólovým a komorním zpěvem.

Jaký je rozdíl mezi sólovým a komorním zpěvem?

Sólový zpěv, od slova sólo, znamená jedna, takže se tam zpívá za sebe a v komorním zpěvu to jsou dueta, terčeta, kvarteta a tak dále. Dva a více zpěváků tam zpívá.

Zlatý oříšek 2016:  Hlasovat na webu můžeš už teď!

Zlatý oříšek 2016: Hlasovat na webu můžeš už teď!

Kdyby sis musela vybrat, co tě baví víc?

U komorního zpěvu je to takové odlehčenější a většinou i s větší jiskrou, protože je tam víc lidí, a tak se tam můžeme víc popovídat. U sólového zpěvu je to zase takové třeba vážnější – vážnější hudba, árie, áriety a takhle. Takže v tom je ten rozdíl zásadní.

Jaký druh hudby upřednostňuješ, co ráda zpíváš, co třeba, jsou to i moderní písně nebo spíš tak klasika?

Já zpívám ráda oboje, mě baví oboje, i moderna i klasiky a nemůžu si vybrat. Je to oboje skvělé.

Jak často musíš v týdnu cvičit?

Já v podstatě trénuju každý den, kdy to jde, protože zpívat si můžeme pořád, když to ladí, tak je v pořádku, tak je to podle nálady a když nebolí v krku a tak.

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Beáta Vymlátilová •  archiv

Co říkáš těm pěveckým soutěžím jako je Superstar nebo Talent, jsou tam opravdu nadějní zpěváci?

V těch posledních kolech určitě. Když se to prosívá těmi ostatními, tak je to někdy slabší, ale líbí se mi takové soutěže.

Superstar je třeba od 15 let, budeš o tom někdy přemýšlet třeba v budoucnu?

Zatím jsem o tom neuvažovala, ale možná někdy bych třeba i zkusila, kam se dostanu.

Chodíš do nějaké lidové školy, anebo máš svého vlastního profesora zpěvu?

Já chodím do Základní umělecké školy Kroměříž. Chodím tam vlastně na zpěv, pak ještě na dramatický obor, na klavír a do výtvarné výchovy.

Ty jsi taková multitalentovaná. Je důležité, aby zpěvák uměl noty, protože já znám spoustu zpěváků, kteří vlastně noty vůbec neumí, ale přitom mají čistý hlas?

Podle mě to až tak důležité není, hlavní je, když se na ty noty podívám, tak abychom věděli, jaký je ten rozsah, jestli to uzpíváme, jestli to není moc hluboko, jak jsou tam různé ty kvinty a akordy, v jakých to je tóninách a tak. Jinak myslím, že to není potřeba moc.

A myslíš, že je důležité, že zpěvák umí hrát alespoň na nějaký hudební nástroj?

Já si myslím, že to je dobře, že je tak i propojený s tou hudbou i v tomhle smyslu. Já třeba hraju na ten klavír a myslím, že to je fajn, že se můžu doprovodit nebo i na kytaru pár akordů zabrnkat a takhle. Myslím si, že to je fajn, když se to umí takhle.

Jaké úspěchy už ve zpěvu máš?

Ve zpěvu jich mám hodně, já soutěžím od svých 6 – 7 let, od začátku školního studia a mám jich vážně hodně. Dostala jsem i medaili Zlínského kraje za mimořádné úspěchy v mimoškolních činnostech a takový největší úspěch pro mě je první cena a titul laureáta Mezinárodní soutěže PRO Bohemia Ostrava, z toho jsem měla největší radost.

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2016: Beáta Vymlátilová •  archiv

Je ti 14 let, takže určitě přemýšlíš o budoucnosti, o budoucím povolání, bude to zpěv, a pokud ano, tak na jakou školu by ses ráda dostala nebo na ni už dokonce jsi?

Teď jsem o tom hodně přemýšlela, protože jsem v deváté, tak jsem přemýšlela na jakou střední, kam to půjdu a jak se dostanu dál. A tak přišla jsem na to, že zpěv mě moc baví a že zatím, když nejsem úplně pevně rozhodnutá, že je na to čas, že do budoucna můžu klidně přestoupit, ale chtěla bych si udělat výšku na zpěv.

Takže teď to vyhraje třeba nějaké gymnázium nebo co?

Teď jsem na gymnáziu, ale pořád tak přemýšlím, jestli na nějakou tu střední jít, nejít a takhle.

Chtěla by ses někdy zpěvem živit?  

Já bych byla nejradši, kdybych se zpěvem živila, protože mě to neskutečně baví a naplňuje i vnitřně. Takže nejradši bych hrála v operách, muzikálech a takhle se tím živila.

Co bys řekla, že je na tom zpěvu tak nejtěžší?

Tak podle mě je nejtěžší odhadnout to, jestli zpívat nahlas moc nebo podle nálady té písničky, protože znám hodně zpěváků, kteří zpívají vážně krásně a kvalitně, ale třeba neodhadnou tu píseň a zpívají ne tak dobře, jak by mohli.

Tak já ti mockrát děkuju za rozhovor a držím palce, ať to vyjde alespoň s tím Zlatým oříškem čtenářů ABC. Ahoj.

Ahoj. Děkuji.

 

Zlatý oříšek 2016: Komu dát hlas?

Zlatý oříšek 2016: Komu dát hlas?

Zlatý oříšek 2016:  Hlasovat na webu můžeš už teď!

Zlatý oříšek 2016: Hlasovat na webu můžeš už teď!