Zlatý oříšek čtenářů ABC 2017: Jiří Navrátil

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2017: Jiří Navrátil
Sdílej
 
12 let, Praha. In-line brusle, nejraději má free style slalom. Na svém kontě má např. 1. místo v juniorech ve Freestyle Bratislava 2017.

 

Jirko, s jakým oborem jsi přijel soutěžit do Zlatého oříšku?

Přijel jsem s in line freestyle bruslením.

Možná bys to nám, laikům sportovcům, mohl vysvětlit, co to je?

Je to sport, který má pět disciplín, záleží, kdo se jakých účastní. Jedna je speed, v překladu rychlost z angličtiny, a je to, kdo vyhraje na rychlost, že se postaví řada a potom jedeme na jedné noze a dáváme si prostě, kdo projede první a jezdí se po dvou a potom se to vyřazuje, zbydou poslední dva a ten, kdo vyhraje, je prostě vítěz. Potom často následuje klasik, klasik je spíš takové tančení než o těžkých tricích. Zase máme řady, je jich víc, už nemáme jenom jednu, je jich pět, jezdí se kolem toho triky a počítá se držení těla, co jsme tam projeli, jak jsme si vybrali hudbu, jak jsme do ní jezdili a ještě, jestli jsme to stihli v časovém rozmezí. Potom často bývá battle, to je nejtěžší, se dá říct, soutěž, protože se jí účastní nejvíce lidí, často to bývá, že ze začátku jezdí čtyři lidi v jedné skupině, je to podobně jak v klasiku, taky jsou tam stejné řady, ale rozdíl je v tom, že máme jenom třicet sekund na projetí jedné a střídáme se, a čím výš tím víc řad se jezdí a k tomu se přidává lastred, to je nejlepší trik a jede se, dokud nedojde čas nebo sami ho neskončíme. Tahle se zase vyřazuje, často postupují dva a zase přijde na malé finále, velké a všude jsou čtyři lidé a zase se to jde, jako první druhý, třetí, čtvrtý, pátý, šestý, sedmý a osmý, jinak dál se už nevyhlašuje. Potom často následují takové spíš disciplíny, kterých se většina lidí neúčastní, to je takový, nejdřív jsou slidy, to je brždění, jak kdo dokáže brzdit, že se to hodnotí podle triků, jestli někdo zabrzdil, zase se jede na stupně a vyřazuje se, dokud nezůstanou čtyři a ti zase si dají mezi sebou, potom ještě jsou jumpy, to je zase skákání z předkladu, a skáče se přes tyč a vždycky se to zvýší a každý má tři pokusy a když to jeden nedá, tak se vyřadí a furt se skáče, dokud jeden nezůstane, co to to skočí.

Jak vypadají tvoje brusle?

Mám čtyři kolečka v nožích na každé brusli.

Kolikery brusle máš?

No jedny, ale ony se se často třeba do roku nebo tři čtvrtě roku zničí, takže se musí kupovat nové.

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2017: Představujeme soutěžící

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2017: Představujeme soutěžící

A s jedněmi bruslemi můžeš bruslit všechny disciplíny?

Můžu, dá se to, ale někteří mají třeba na speed určité brusle jenom s třemi kolečky, protože se líp odráží. Ale když někdo se účastní ve všech a přijde mu to lepší, tak jezdí se stejnými bruslemi.

Tak to máš i ty?

Ano.

Jaké úspěchy už máš?

Mám titul mistra České republiky v mužích a také jsem se účastnil na mistrovství světa, kde jsem skončil sedmý.

http://www.abicko.cz/clanek/casopis-abc/6554/agresivni-jizda.html

Ona dřív nebyla, ale potom se založila, jenže na tomto mistrovství nebylo moc dětí, takže jsme museli jezdit s dospělými.

Takže ty jsi porazil normálně dospělé chlapy?

Ano.

To je báječné a teď už máte tu svoji dětskou disciplínu?

Máme, záleží, jak si to organizátoři závodu určí podle sebe, jestli je tam chtějí nebo ne.

Co tě čeká v letošním roce za závody? Na co se nejvíc těšíš a připravuješ?

O těch závodech se moc neví, ale když se nějaký naskytne, tak tam jedeme, nejčastější bývají Bratislava nebo Olomouc, ale taky v Mnichově jezdíme často.

Jak ses k bruslení dostal?

Já osobně jsem se k tomu nedostal, dostal se k tomu můj otec, když jsme byli v Praze na Letné, on se tam šel podívat, projít se, a viděl tam, jak tam trénují, tak se mu to začalo líbit a začal nás učit.

Nás říkáš? Máš ještě sourozence?

Já jezdím se sestrou, které je patnáct, a potom začal mladší brácha, kterému jsou tři.

Toho už mučíte taky na bruslích?

Jo.

Všichni tři trénujete dobrovolně rádi nebo vás musí táta k tomu honit?

Musí nás většinou honit, protože často chceme dělat něco jiného, nebo zůstat doma nebo být s kamarády, a tak nás musí donutit, ale třeba po závodech se nám chce jít samo.

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2017: Hlasujte tady!

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2017: Hlasujte tady!

No to věřím. Tam už sbíráte úspěchy, když jsi nejlepší i v mužských, tak to se nedivím, že tě nebaví trénovat, ale baví tě jezdit po závodech. A jak je na tom ten mladší brácha? Už mu to taky jde ve třech letech?

Začíná s těmi základními triky, ale už se udrží na bruslích.

A co ségra? Jak je dobrá?

No ségra byla taky mistryní České republiky a já myslím, že je o něco lepší.

A už jsi lepší než táta?

Táta jako nebruslí, on nás to učil ze začátku, to zkoušel ty triky, ale potom, jak byly těžké, tak mu to přišlo zbytečné.

Takže už předjedete i tátu, když je na bruslích. A co maminka, taky bruslí?

Mamka nebruslí, ta spíš občas si zajede na bruslích, ale má to záhul.

Jo, nedělá jí to moc dobře?

Ne.

Když už jsi porazil chlapy, tak po čem bys ještě toužil, prosím tě?

Porazit na mistrovství světa, ne chlapy, to bych nedokázal, alespoň v juniorech se umístit někde tak na pátým, protože na ty špičky furt ještě nemám.

Jak často trénuješ?

Záleží, jaké je počasí, když je léto, tak v létě jsme chodili každý den jednou a o víkendech dvakrát a potom teď už to počasí není ono, podzim a zima, když prší a tak, je zima, tak v oblečení se moc nedá pohybovat, tak jezdíme do haly, jednou v neděli na dvě hodiny.

Tak to někdy s bráchou i se ségrou přivítáte, když prší, že vás táta nenutí? (smích)

V létě jsme to přijali, ale teď je to hodně škoda, když jenom jednou za týden.

To je pravda. Teď už je toho zase moc. Já ti děkuju za rozhovor a držím ti palce na to juniorské ministerství světa. A taky k získání Zlatého oříšku čtenářů ábíčka. Ahoj!

Děkuju.

Longboarding: Jak s ním začít?

Longboarding: Jak s ním začít?

Sport: Moderní technologie zasahuje!

Sport: Moderní technologie zasahuje!

ABC 9/2018: Avengers na vrcholu

ABC 9/2018: Avengers na vrcholu