Co s alergií na kočky

Ahoj Mourrisone, jmenuji se Zuzana, je mi 7 let, bydlím v Ivančicích a mám ráda: fotbal, maluju, vyrábím z hlíny, miluji kočky.... Můj bratranec má asi alergii na kočičí srst. Tak když přijede, zavíráme našeho kocoura v chodbě a mě je ho líto a je mi ho ještě víc líto, když tam mňouká. Prosím pomoz mi! Aby nebyl můj kocourek smutný, ale bratranec k nám mohl přijet. A jestli ti to nevadí, Mourrisone, tak bych se tě ještě na něco zeptala.

My nechceme kočky z útulku. Tak kde je máme koupit? A některé kočky chceme brát na výstavy!

P.S.: Chceme 10 koček.

Ahoj Mourrisone, zdraví Zuzka.

Ahoj Zuzko, tedy řeknu ti, že jsi opravdu super, když zvládneš tolik koníčků. Ale teď k tvým dotazům. S alergií svého bratrance asi nic moc neuděláš. To on se musí poradit s lékaři, jestli ji může překonávat třeba tím, že bude nějakou dobu trávit čas v přítomnosti nějaké kočky. Je pravda, že lidé nemají alergii na kočičí srst, ale na kočičí sliny, které se dostávají na srst jejím olizováním. Dále také na odumřelé šupinky kůže, kapičky moče a výměšky žláz – ty všechny dohromady s prachem mohou opravdu tvořit alergii. Proto když je někdo v rodině alergický na kočky, je hodně důležitá hygiena. Například nemít doma žádné koberce (ty alergeny nejvíce zachycují), často utírat prach, mít podlahu a taky alespoň jednou týdně kočku koupat (pozor, ale jen v kočičím šamponu). Všechno tohle můžete před návštěvou bratrance vyzkoušet a uvidíte.

 

Jinak pokud si chcete pořídit kočky na výstavy, bude dobré si je koupit od zavedených majitelů a s rodokmenem. Nebudou sice levné, ale budete mít jistotu. Stačí se poptat na různých výstavách koček nebo na internetu. Mourrison

Facebook komentáře