Problémy na Marsu: Rudá planeta zůstane neobyvatelná

Mars je nehostinným světem. Hlavním problémem nejsou nižší teploty, ale především velmi řídká atmosféra. Existuje postup, jak předělat Mars na obyvatelný svět. Podle nových vědeckých poznatků je ale terraformace rudé planety současnými prostředky nemožná.

 

Mars má velmi řídkou atmosféru, která dosahuje jen 0,6 % tlaku zemské atmosféry a obsahuje převážně oxid uhličitý. Pokud bychom chtěli Mars předělat na obyvatelný svět, museli bychom v prvním kroku zvýšit hustotu atmosféry. K tomu jsou ideální skleníkové plyny a to zejména oxid uhličitý.

Na Zemi se snažíme kvůli změnám klimatu množství vypouštěného oxidu uhličitého omezit, na Marsu bychom ho naopak do atmosféry potřebovali dostat co nejvíce. Na rudé planetě není doprava, průmysl a ani dobytek. Museli bychom tak využít místní zdroje.

Mars má málo

Bruce Jakosky z Coloradské univerzity a jeho tým vzali údaje z kosmických sond a snažili se zjistit, zda je na samotném Marsu dostatek "uvězněného" oxidu uhličitého, který bychom mohli dostat do atmosféry.

Podle jejich závěrů není. Pokud bychom využili oxid uhličitý v marsovské půdě, nerostech a polárních čepičkách, zvýšili bychom tlak atmosféry na maximálně 7 % zemské atmosféry, což je pořád velmi málo. Podle autorů studie není terraformace Marsu současnými technologiemi možná.

Přistání BFR na Marsu:

Zakladatel a majitel firmy SpaceX Elon Musk ale nesouhlasí. Podle něj terraformace Marsu možná je. SpaceX už pracuje na kosmické lodi BFR, která by podle představ firmy měla začít už za pár let vozit lidi na Mars. Kosmická loď ale bude víceúčelová. Kromě Marsu může létat i na Měsíc, na oběžnou dráhu nebo přepravovat lidi mezi vzdálenými místy na Zemi.


Terraformace Marsu: Poptávka po CO2

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Lunární základna: Budeme žít na Měsíci?

Star Wars Resistance: Hvězdné války v novém seriálu

Klíčová slova

mars, technika, vesmír, Rudá planeta, teraformaceFacebook komentáře