Nové ABC: Morbius a ukrajinské ZOO pod palbou

V novém čísle časopisu ABC odhalujeme, jak dopadá válka na Ukrajině na zvířata v tamních zoo. Ale píšeme také o filmu Morbius, měření rekordních blesků, robokočce Maicat, nebo exoplanetě, kde prší diamanty. Nové ábíčko přináší také nový pohled na megalodona, komiksy, vystřihovánky a mnoho další zábavy i zajímavostí! 

Koupit časopis ABC online >

Ukrajinská ZOO pod palbou

Do pražské zoo si s rodinou předplácíme permanentní vstupenku už řadu let. Máme to blízko a chodíme tam jako do parku. Za ta léta jsme prolezli každičký kout a vnímáme to jako naše domácí prostředí.

Od konce února zahradu zalavily davy Ukrajinců. Pražská zoo stejně jako mnohé další zahrady po republice nabízejí našim ukrajinským přátelům vstup zdarma či za symbolické vstupné. Takového gesta si v ábíčku velmi ceníme.

Když jsme situaci probírali v redakci, přišli jsme s myšlenkou podívat se ukrajinská zoo, jejich historii, známé chovy i současné válečné problémy. Oslovili jsme hned několik zahrad na Ukrajině, které nám ochotně vyšly vstříc. Děkujeme také pražské zoo, která nám s realizací článku pomohla.

ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 7/2022

Co najdete v novém ABC?

V novém ábíčku dále najdete články o tom, jak se měří a zkoumají rekordní blesky a co je vlastně zač ten nový film Morbius. Ukážeme vám robokočku Maicat, nový pohled na pravěkého žraloka megalodona, nebo exoplanetu, na které z nebe prší drahokamy.

Nechybí oblíbené vtipy, komiksy, luštění nebo vystřihovánky - papírový model majáku Maiden's Tower a letištní speciál nůžkového nakladače. Mrkněte na to.

Jak se měří rekordní blesky?

Jeden blesk urazil skoro 800 kilometrů, druhý trval přes 17 sekund. Teď jsou novými rekordmany oblohy.

Robokočka Maicat

Chytrá robotická hračka Maicat v podobě kočky se umí učit a rozpozná vaši náladu.

Jak vypadal záhadný megalodon?

Jak vypadal pravěký žralok megalodon? Přece jako „velký bílý“, jen asi třikrát větší, ne? Ne.

Exoplaneta, kde prší drahokamy

Takhle by si někdo mohl představovat peklo: Věčný žár a vítr trhající rekordy. Přitom jde o exoplanetu, kde prší drahokamy.

Sobi a pižmoni chrání arktické rostliny

Arktidě začíná být horko – a to doslova. Ochrana pižmoňů a sobů by ale mohla být cestou, jak dopady klimatických změn zmírnit.

Nejdelší limuzína na světě

Napadlo vás někdy, jak dlouhé je nejdelší limo na světě? Světový rekord drželo už od roku 1986, ovšem ten byl před nedávnem překonán.

Časopis ABC vychází dvakrát měsíčně, informuje, baví a podporuje tvořivost. Archiv starších ábíček najdete tady.

Časopis ABC 7/2022 je v prodeji od 29. 3.

Kup si nové ABC online už teď a tady >

Nové ABC 6: Belle, létající formule a Ukrajina

Nové ABC: Batman a čipy z Rožnova

Nové ABC: Sokol letí i v novém ábíčku

Klíčová slova

exoplaneta, zoo, zralok, abc, valka, blesk, megalodon, sob, Antarktida, pižmoň, nové ABC, nové ábíčko, Morbius, válka na Ukrajině, Ukrajina, Maicat, robokočka, limuzína, limoFacebook komentáře