Pátrání v Indii: Cesta za tajemnými světly (FILM)

Pátrání v Indii: Cesta za tajemnými světly (FILM)
Sdílej
 
Indie je státem, v němž najdeme nuzné domy z lepenky vedle luxusních čtvrtí, stejně jako dávné a hinduistické tradice propletené s moderními vlivy. S českými cestovateli navštívíme tuto zemi kontrastů, posvátných krav, nádherné přírody a tajemných světelných úkazů! Že jste o nich ještě neslyšeli? Vydejte se s námi do indického regionu Kumaon.

Muž utíká k řece a křičí na své kamarády. Co ho tak vyděsilo? Byly to stopy tygra v písku, které před chvílí zahlédl. Zatímco o svém překvapivém objevu informuje své neozbrojené spolucestovatele, ti se obezřetně dívají kolem sebe a mají jadrné poznámky. Později začínají nosit dřevo na oheň - ten jediný může během nadcházející noci odradit nelítostnou kočkovitou šelmu od útoku! Jenže tygr prý není jediným nebezpečím této oblasti!

Tuto dobrodružnou historku zažili před několika lety členové týmu českého dobrodruha Ivana Mackerleho, jenž odcestovali za tajemnými světly do divočiny indického regionu Kumaon, na indicko-nepálských hranicích.

Tato strašidelná létající světla zde zahlédl na počátku 20. století slavný britský zoolog a lovec lidožravých tygrů Jim Corbett. Brit prý uviděl, jak vylétávají z kopce do vzduchu na druhé straně řeky Šarda.

Indové si vyprávějí, že tento jev způsobuje duch muže, který se provinil proti bohům. Toto vysvětlení je sice poetické, ale k pravdě má zřejmě daleko - ve skutečnosti nikdo neví, jak tyto světelné úkazy vznikají. Je o nich známo málo informací také proto, že toto místo leží uprostřed nebezpečné divoké džungle, a navíc ho Indové považují za prokleté.

Avšak tajemná světla, jenž mohou být na první pohled považována za výmysl, jsou podivuhodnou realitou. Podobné světelné kulovité útvary několika barev se pravidelně objevují na mnoha místech světa - mimo jiné například v Norsku, Spojených státech, Thajsku, Austrálii a právě v Indii. Například Američané jim říkají marfa lights.

Vědci se je snažili vysvětlit jako výron podzemních plynů, kulové blesky nebo odrazy vzdálených světel. Avšak tyto kulovité jevy mají natolik zvláštní projevy - například létají nevyzpytatelně vzduchem, že se zatím nepodařilo určit jejich původ. Zjistili o nich něco členové české expedice? To se dozvíte v následujícím filmu.

Video se připravuje ...

Tajemná světla z Kumaonu • Zdroj: Ivan Mackerle

Více informací naleznete na webu: www.mackerle.cz.

Nan Madol: Tajemné město postavené obry (FILM)

Nan Madol: Tajemné město postavené obry (FILM)

Záhadná Austrálie: Odhalili Češi tajemství prokleté hory? (FILM)

Záhadná Austrálie: Odhalili Češi tajemství prokleté hory? (FILM)

Klíčová slova:
indie
 

Články odjinud