Pobyt ve Fukušimě je smrtelný už po pár hodinách

Pobyt ve Fukušimě je smrtelný už po pár hodinách
Sdílej
 
Obrovská živelná katastrofa v Japonsku měla za následek několik výbuchů v jaderné elektrárně Fukušima a úniku velké dávky radiace za betonový kryt reaktoru. Celý svět řeší, jaké mohou být následky a jak zabránit další katastrofě. Co ale udělá záření člověku?

Dávka radiace se měří v jednotkách Sv (sievert), jedna dávka jakékoliv radiace o hodnotě 1 Sv se pro srovnání rovná dvěma stovkám tisíců rentgenů zubů nebo třem stovkám rentgenových vyšetření prsu. Roční povolená dávka pro pracovníky s radioaktivním materiálem je asi 0,05 Sv ročně.

Tato čísla jsou natolik malá, že nás absolutně neohrozí. Pes je ale zakopaný v tom, že v posledních dnech bylo naměřeno u třetího reaktoru v Fukušimě záření o objemu až 0,4 Sv za hodinu. To překračuje roční limit sedmi tisíc krát. Vážnou nemoc z ozáření může způsobit dávka už 2 Sv.

Co způsobí radiace?

Co ta čísla ale všechna znamenají? Když si dáte šestihodinový poznávací výlet po okolí třetího reakturu elektrárny Fukušima, udělá se vám nevolno a pravděpodobně budete zvracet. Brzy přijde i bolest hlavy a horečka.

Tyto příznaky po několika dnech přejdou a dostaví se latentní fáze, během které nejprve předchozí symptomy a později vypadají všechny chlupy a vlasy. Pokud se ozáření nebude léčit, naváže samovolné krvácení, krvácení do kůže a vnitřních orgánů a infekce. Léčba i s rekonvalescencí trvá několik měsíců a přesto není jistota přežití (cca 60 procent). I pří úspěšné léčbě ale pravděpodobně zůstanou trvalé následky v podobě sterility a vyšší náchylnosti k rakovině.

Při akutní otravě, která může nastat už po prohýřené noci v okolí reaktoru, je smrt po 14 dnech téměř jistá kvůli zničené kostní dřeni a vnitřním orgánům.. K okamžitým symptomům se přidá navíc krvácení ze střev a ztráta koordinace. Pokud byste u reaktoru - nedej Bože - dva dny kempovali, je smrt naprosto jistá.

Poznají zvířata, že se blíží zemětřesení?

Poznají zvířata, že se blíží zemětřesení?

Prevence

Pokud vás drastický popis nemoci z ozáření vyděsil, mohou vás uklidnit jódové tablety. Pakliže nejste ozáření přímo, ale skrze radioaktivní oblak (to by se teoreticky týkalo i České republiky), je největším nebezpečím radioaktivní jód, který se při kontaktu s člověkem ukládá ve štítné žláze. Štítnou žlázu ovšem lze zaplnit "čistým" jódem skrze tablety, a tělo tak radioaktivní jód okamžitě vyloučí, aniž by stačil ublížit.

Lék na tsunami

Lék na tsunami

Postel proti zemětřesení

Postel proti zemětřesení

Autor

Honza Binder

 

Články odjinud