Bestie z vesmíru: Znáte sedm nejodpornějších filmových monster?

Bestie z vesmíru: Znáte sedm nejodpornějších filmových monster?
Sdílej
 
Potemnělou chodbou vesmírné lodi se ozývá našlapování člena posádky. Jeho kroky náhle přeruší hrozivý vřískot. Než se muž stačí otočit, zakousnou se do něj ostré zuby vetřelce. Jenže toto slintající monstrum má na stříbrném plátně i své kolegy. Pojďme se za nimi vydat do vzdáleného i blízkého kosmu! Ke každému netvoru jsme přidali stupeň jeho nebezpečnosti od 1 (neškodný) až do 10 (extremně nebezpečný).

Predátor •  THX

1. Predátor: Lovec lidských trofejí

Stupeň nebezpečnosti: 9

V nelítostné džungli číhá na oddíl amerických vojáků ještě nebezpečnější soupeř, než jsou drsní partyzáni - mimozemský predátor. Dokonale maskovaný útočník o velikosti obřího muže se dokáže nejenom zneviditelnit, ale jeho nejmilejší zábavou je lov lidí. Vzhledem k jeho síle, mrštnosti a vyspělé technice se mu to skvěle daří, až do doby, než se utká s chytřejším soupeřem - velitelem amerického komanda v podání Arnolda Schwarzeneggera.

Tak by se dal shrnout děj dnes již kultovní směsi sci-fi a hororu z roku 1987. Je zajímavé, že nesympatický ufon s podivnými čelistmi, měl ve své výbavě kromě plasmového kanonu, také jakýsi oblek neviditelnosti . Navíc viděl i ve tmě, takže je dosud nesplněným snem mnoha dnešních generálů. Vzhledem k tomu, že se toto monstrum na konci prvního filmu odpálí čímsi jako atomovou bombou a v dalším snímku se postaví samotnému vetřelci, dostává téměř nejvyšší hodnocení.

2. Critters: Sežerou, na co přijdou

Stupeň nebezpečnosti: 6

Malé a žravé potvůrky z kosmu, které nejvíc připomínají cosi mezi chlupatým vajíčkem a zmutovaným křečkem, dokážou sežrat vše, na co přijdou. Ale jejich nejmilejší pochoutkou jsou příliš pomalí lidé. Nestvůrky ze sci-fi filmu natočeného roku 1986 se různě kutálí, zajímavě skřehotají, snědí několik lidí a mají veselé hlášky, ale rozumu příliš nepobraly. Přestože se tedy dočkaly svého znovuzrození i v dalších filmech, jejich nebezpečnost nebyla příliš valná.

3. Thing: Některé věci nejsou na hraní

Stupeň nebezpečnosti: 9

Znáte chameleona? Pokud vám přijde jeho schopnost měnit barvy podle okolního prostředí jako čirá nuda, pak vězte, že cosi z vesmíru je vybaveno ještě mnohem dokonalejším maskováním. Podivný parazitní vir je totiž v americkém snímku Thing (česky Věc) schopen na sebe brát podobu svých hostitelů - jak lidí, tak i zvířat. Má však jednu nepříjemnou vlastnost - své nedobrovolné chlebodárce časem zničí. Vzhledem k dokonalému maskování a rafinovanosti, dostává Věc téměř nejvyšší známku.

Písečný červ z Duny •  wikipedia.org

4. Duna: Jsou pouštní červi skutečností?

Stupeň nebezpečnosti: 7

Geniální román Franka Herberta Duna z roku 1965, vypráví o pouštní planetě Arrakis, pod jejímiž nekonečnými dunami žijí  obrovští červi Šaj-hulúdi. Tato monstra se vrhají na vše, co se hýbe a chtějí to zničit. Roku 1984 je Herbertův román převeden i na filmové plátno. Přes velkou agresivitu a nevyzpytatelnost pouštních červů, existují však ve filmovém vesmíru ještě horší potvory. Přestože tedy červi z Arrakisu nemohou dostat nejvyšší známku, zajímavostí je, že spisovatel se při jejich vymýšlení zřejmě inspiroval mongolskou legendou o nebezpečném pouštním červu olgoji chorchoji, žijícím prý v poušti Gobi.

5. Star Wars: Netvoři z písečných jam

Stupeň nebezpečnosti: 5

Ale v poušti ještě chvíli zůstaňme. Mnoho nechybělo, aby podivné pouštní monstrum nazvané sarlacc, mělo v 6. epizodě legendárních Star Wars z roku 1983 na svědomí život samotného Luka Skywalkera. Bestie s velkou ještěří hlavou a zobákovitou tlamou, má množství chapadel, kterými dokáže do své pouštní nory stáhnout nic netušící kořist. Sní cokoliv se hýbe - tedy i člověka.Toto stvoření, žijící v Dunovém moři na Tatooinu, není však příliš pohyblivé. Přestože si ho tedy asi nepořídíte jako domácího mazlíčka, nemusíte se ho příliš bát.

Vetřelec •  Twentieth Century Fox Film Corporation

6. Vetřelec: Noční můra z vesmíru

Stupeň nebezpečnosti: 10

Nejslavnější monstrum z vědecko-fantastického filmu z roku 1979 Alien (česky Vetřelec), je zcela jiný kalibr. Vetřelčí stisk o síle svěráku, kyselina kapající z jeho ran, jeho odporný vzhled a nesmírná rychlost, stejně jako vychytralé útočení ze zálohy, dávají tušit, že lidé proti němu nebudou mít ani tu nejmenší šanci. Dokonale zlí a úskoční - to jsou vetřelci v každém z několika filmů, ve kterých se objevili. Jejich "otec": Švýcarský umělec Hans Ruedi Giger vytvořil vskutku hrůzu budící filmovou bytost. Z vetřelců jde hrůza každým pórem jejich těla, proto obsadili stupínek vítězů.

7. Super 8: Tajemství temného vagónu

Stupeň nebezpečnosti: 7 až 10

V novém filmu Super 8, který bude uveden do kin v tomto roce, se setkáme s čímsi, co podle snímku uniklo roku 1979 z přísně střeženého vlaku. Ve vagónu, jedoucím z tajné americké základny Oblast 51 se skrývá něco, co mělo zůstat navždy ukryto. Co to bude za příšeru se zatím neví, avšak podle dostupných informací bude velmi nebezpečná a možná i z vesmíru. Bude tento netvor hrozivější, než jeho starší bratříčci?

Legendy ve fantasy a sci-fi:  A.I. Umělá inteligence

Legendy ve fantasy a sci-fi: A.I. Umělá inteligence

Na hranici světů: Nalezneme v kosmu mimozemšťany?

Na hranici světů: Nalezneme v kosmu mimozemšťany?

Klíčová slova:
vesmir, vetrelec, stvůra
 

Články odjinud