Apokalypsa: Interaktivní román nové generace

Apokalypsa: Interaktivní román nové generace
Sdílej
 
Není to jen kniha, ale i film, encyklopedie, audio záznam a trochu taky počítačová hra. Řeč je o Apokalypse, prvním interaktivním románu na světě.

 

Apokalypsa: Může za záhadné odstoupení papeže?

Apokalypsa: Může za záhadné odstoupení papeže?

 

 

Když pomyslíme na spisovatele, který připravuje novou knihu, nejspíš si představíme muže nad psacím stolem, jak pečlivě píše do sešitu, popřípadě v rychlém taktu tluče do psacího stroje. Zkrátka vlk samotář, mezi nímž a literárním dílem stojí jen sloupce popsaných papírů, kelímků od kafe a krabic od pizzy. Nic z toho však neplatí u německého spisovatele Maria Giordana. Když chystal svůj poslední román, sekundoval mu v přípravě tým zkušených programátorů, grafiků, herců a dabérů.

Čtení pro všechny smysly

Říkáte si, nač potřebuje spisovatel celý štáb? Odpověď je nasnadě: Apokalypsa toho nemá s klasickými knížkami moc společného. Přestože existuje i v tradiční papírové verzi, mnohem zajímavější je její digitální podoba, určená pro tablety a chytré telefony. Příběh zde není vyprávěn jenom slovy, ale také filmovými záběry, animací či graficky zpracovanými předměty. Ortodoxní fanoušci adventure her zde dokonce najdou i milovaný inventář!

Jak to funguje v praxi

Celý příběh začíná efektní animací, která nastíní nadcházející atmosféru. Jednotlivé stránky jsou pak doplňovány různými multimediálními prvky. Například hned první stránka, kde se zraněná jeptiška snaží přežít v zasněženém Himaláji, je pokrytá ledovkou, kterou je třeba setřít, aby byla stránka vůbec čitelná. Grafická podoba listů je celkově vždy upravená tak, aby dokreslila aktuální atmosféru. Zprávy z tisku jsou přehledně vytištěné ve stylu opravdových novin – a naopak třeba deníkové poznámky šílence se křiví na špinavém potrhaném papíře. Škála takovýchto zpestření zdánlivě nemá konce. Jednou si vybíráte na displeji mobilu plnou hlasovou schránku a posloucháte vzkazy přátel, podruhé se snažíte prolomit elektronický zámek a potřetí si ve tmě přidržujete svíčku, abyste si mohli přečíst kapitolu. Interaktivní vložky zde nejsou jednotvárné a autor dokáže vždy překvapit nějakou novou hříčkou.

Tajemství a konec světa

Dobrou knížku ovšem netvoří jen formát, ale hlavně kvalitní obsah. Děj Apokalypsy se točí okolo církevních tajemství. Kontroverzní papež Jan Pavel III. nečekaně odstoupí a za záhadných okolností zmizí neznámo kam. V tu chvíli se do Vatikánu vydává hlavní hrdina, novinář Petr, který se rozhodne přijít podivným událostem na kloub. Svaté město zachvátí nečekaná katastrofa a věci se dají do pohybu. Petr brzy zjistí, že katolická církev má mocné nepřátele, a že cesta do Itálie nebude jen za zmrzlinou a těstovinami. Děj ubíhá svižným tempem a odhaluje záhady evropských dějin a mytologie. Pokud jste fanoušky Dana Browna nebo Indiana Jonese, mohla by vám Apokalypsa perfektně sednout. A pokud si nejste jistí nebo jste jenom zvědaví, jak může taková interaktivní kniha vypadat, nic vám nebrání mrknout na ni taky. První dvě kapitoly jsou totiž zdarma ke stažení, a to se vším všudy.

 

 

Interaktivní knihy v dobách dřevních

Touha vdechnout tištěné knize ještě jeden rozměr navíc provází spisovatele a tiskaře odnepaměti. Už ve středověku nacházíme první leporela, která zdobila nejvzácnější výtisky bible s umně vyvedenými svatými. V moderní době byly asi největším trendem interaktivní literatury tzv. gamebooky. Nejpopulárnější byly tak před dvaceti lety a možná jste jich sami dokonce pár hráli. Příběh je poskládán ze stovek miniaturních kapitol a na konci každé z nich si můžete vybrat, kudy dál. Do toho bojujete s nestvůrami, sbíráte předměty a kreslíte si mapu. Nezní to špatně, co? Ale ruku na srdce, když je na disku Skyrim a na obzoru třetí díl Zaklínače, čeká tahle papírová dobrodružství nejspíš jen pořádně zaprášená police.

 

 

Cool knihomol: Co se dá dělat se čtečkou eReading

Cool knihomol: Co se dá dělat se čtečkou eReading

Proměnlivá Paříž: Cesta časem, z domova a ve 3D!

Proměnlivá Paříž: Cesta časem, z domova a ve 3D!

Tablet z papíru? Ohýbá se a tak!

Tablet z papíru? Ohýbá se a tak!

 

Články odjinud