Chytré hodinky: Digitální trend letošního roku

Chytré hodinky: Digitální trend letošního roku
Sdílej
 
Chytrá elektronika už začíná expandovat i za hranice mobilů a tabletů. Jako první chytrý doplněk tu máme hodinky, které komunikují s vaším smartphonem.

 

 

Jsou pro vás dostatečně "chytré"? •  archiv firmy

 

 

 

Když se v roce 1972 objevily první digitálky, stály více než dva tisíce dolarů. Za tu cenu jste si mohli pořídit nějaké levnější auto nebo nebo sto značkových hodinek s ručičkami. Dnes si je můžete koupit v každém obchodě a nikoho už digitální displej neohromí. Ale hodinky čeká další revoluce. Technologičtí vizionáři tvrdí, že jen kvůli měření času nemá dnes cenu je vůbec připínat na zápěstí.

Smart revoluce

Chytré hodinky jsou první generací funkčního vybavení, které postupně nahradí každodenní doplňky. Zájem o digitalizaci našeho inventáře nastartovaly brýle Google Glass, které ukázaly, že zájem o chytré technologie je obrovský i mimo počítače a telefony. Hodinky vypadají na pohled jako běžné digitálky, ale dovedou toho mnohem víc. Displej vás upozorňuje na všechno důležité, co se děje na smartphonu. Ať už vám někdo volá, píše nebo vám vyskočí připomínka, můžete se s ní hned vypořádat. Pochopitelně dotykově. A když se rozhodnete, že budete přeci jen vytáhnout telefon, hodinky vám rovnou spustí potřebné aplikace. Nám se nejvíc líbí možnost používat je jako dálkáč pro výběr písniček, navíc ovládání displeje na zápěstí vyvolává příjemný pocit jako ze sci-fi filmů.

Kolísavé funkce

Jednotlivé typy hodinek se od sebe liší. V současnou chvíli jsou technologickou špičkou hodinky Samsung Galaxy Gear. Můžete s nimi telefonovat, ovládat je hlasem a špioni pozor, najdete na nich dokonce miniaturní kameru. Na druhou stranu je spárujete jen s dalšími smartphony Galaxy Gear a stojí podstatně víc než jiné značky. Další dva populární modely od Pebble a Sony sice fotit ani volat neumí, ale rozumí si s jakýmkoli zařízením se stejným operačním systémem a stojí podstatně méně.

Volat či nevolat?

Zda budou jednou telefonovat všechny chytré hodinky, se ukáže až v příští generaci. Dnes existuje velká škála výrobců, kteří nabízí hodinky vybavené mobilním telefonem, nejčastěji jako stylový doplněk nebo jako praktické vybavení do terénu. Telefonování na hodinkách vám sice ušetří zmatené hledání zvonícího mobilu, ale nemůžete čekat perfektní zvuk a díky nemožnosti přitisknout je na ucho i soukromí.

V současnou chvíli proti pokročilým chytrým hodinkám hovoří i časté nabíjení. Například vymakaný model od Samsungu je nutné oživovat každý den. Není to samozřejmě nic složitého, ale je to další vybavení, na které musíte myslet, zda má ještě dostatek šťávy. Chytré hodinky jsou zajímavá nová technologie, která ale ještě přesně neví, kudy se má ubrat. Nejspíš je to jako s těmi prvními digitálkami. Dnes ještě působí trochu z jako jiného světa, ale zítra si možná hodinky bez propojení se smartphonem koupíte jen v retro edici.

 

Jelikož jde o první generaci, každý výrobce zkouší prorazit s jinými funkcemi. Jaké se osvědčí, to se dozvíme tak za rok •  archiv firmy

 

A kde je jablíčko?

Nejzdrženlivějším výrobcem v oblasti chytrých hodinek je překvapivě Apple, který byl průkopníkem smartphonů i tabletů. O jejich vývoji zarytě mlčí. Ovšem říká se, že hodinky iWatch by měl představit příští rok. Zatím se kolem nich vedou jen klepy. Prý budou obsahovat hlasové ovládání Siri, rozpoznávat uživatele podle otisku prstu a vzhledem k tomu, že se k Applu nedávno připojil bývalý ředitel designu Nike, lze očekávat řadu aplikací a měřidel pro sport, které jsou nesmírně populární na iPhonu a na zápěstí můžou fungovat ještě mnohem lépe.

 

 

Budou sci-fi hodinky realitou?

Budou sci-fi hodinky realitou?

Kašlete na vodotrysk! Tyhle hodinky mají smartphone

Kašlete na vodotrysk! Tyhle hodinky mají smartphone

Vylepšená chytrá kostka Dice+ se rozsvítila

Vylepšená chytrá kostka Dice+ se rozsvítila

 

Články odjinud