Králík samuraj Usagi Yojimbo vylétl do předaleké galaxie

Králík samuraj Usagi Yojimbo vylétl do předaleké galaxie
Sdílej
 
Usagi od scenáristy a kreslíře Stana Sakaie patří mezi nejpopulárnější komiksy u nás. Právem. Jak se ovšem daří jeho sci-fi verzi?

Co toho králíka žere?

V daleké budoucnosti vládnou vesmíru mocné klany, jejichž válečníci se stále řídí kodexem bušidó. Když zrada způsobí smrt vůdce klanu Shirohoshi, je na jediném válečníkovi zachránit čest i budoucnost klanu. Ztracen na nepřátelských planetách musí udržet naživu dědice trůnu. Lasery, výbuchy, meče... Co víc si přát?

Jak k tomu došlo?

Stan Sakai občas svého nejslavnějšího černobílého hrdinu ozvláštní. Například barevnými speciály. A v polovině devadesátých let si střihl několik výletů do žánru space opery. Tam patří třeba slavné Star Wars, které má Sakai dost v oblibě. Space opera se navíc ráda inspiruje ve feudalismu – je plná vesmírných císařství, mocných šlechtických rodů a pořádně, ale opravdu pořádně barvitého děje. Spojení klasického Usagiho (respektive jeho vzdáleného potomka) se sci-fi rozhodně není žádná šílenost. Mimochodem, Usagi se často dostává do světa Želv nindža – a jeho vesmírná podoba si v jejich rámci vysloužila vlastní akční figurku.

 

Největší uši má...

Samozřejmě Usagi. Ve futuristickém brnění mu to sekne a jeho sveřepý výraz je snad ještě drsnější než v středověkém Japonsku. Ještě větší pecka jsou ale... ještěrky. Možná si vybavíte ty roztomilé mršky ze starých Usagiho knih, které jsme zde často recenzovali. No, tak na ně zapomeňte. Sakai má totiž taky rád dinosaury. Takže tentokrát jsou jeho ještěrky gigantické stroje na zabíjení plné drápů a zubů. Vůbec ne špatná změna.

Je něco podobného?

Space opera je velmi oblíbený žánr. Pokud nehledáte zrovna vesmírné králíky, tak vyražte do libovolného knihkupectví. Doporučuji třeba Mráz a hry od Honzy Hlávky a Jany Vybíralové – akční jízda na nejeden večer. Nebo se mrkněte na cokoliv spojeného se Star Wars. A pokud chcete tu nejlepší kvalitu, tak existuje kniha Kantos Hyperionu – nejlepší sci-fi posledních dvaceti pěti let.

90 %

 

+ Výborný bonus pro fanoušky Usagiho. Ideální komiks pro všechny fanoušky akce a samurajů

- Je to odskok, ke kterému se Sakai zatím ještě nevrátil. Ale o to je ten komiks vlastně vzácnější!

 

Vesmírný Usagi

Stan Sakai, Crew

www.crew.cz



Recenze: Usagi zastavuje invazi démonů. V barvě!

Recenze: Usagi zastavuje invazi démonů. V barvě!

Muriel a andělé: Krásná laskomina českého komiksu!

Muriel a andělé: Krásná laskomina českého komiksu!

 

Články odjinud