Muzeum vystřihovánek: Tank

Muzeum vystřihovánek: Tank
Sdílej
 
Zajímá vás, co bylo před vystřihovánkami z ABC? Vrátíme se o více než 70 let zpět prostřednictvím starých vystřihovánek.

 

 

 

Dnes si představíme vydavatele, pro kterého se ve 30. a 40. letech 20. století vžil název Brouk. Šlo o pražské vydavatelství Josefa Chrousta. Obchodní značku tvořil obrázek chrousta ve čtverci. Z jeho produkce známe vystřihovací archy s betlémy, archy vojáků a kulisy pro rodinné loutkové divadlo. Dochovaly se i figurky lovců na lovu exotických zvířat, oblékací panenky, modely staveb a techniky. Jednotlivé archy měly různé velikosti. Vzácně se dochovaly komplety betlémů vydaných jako soubor v deskách nebo sešitové vydání oblékacích panenek. Vzhledem k množství produkce byly jednotlivé archy číslovány podle typu vystřihovánky římskou číslicí doplněné arabskou. Kromě číslování archy nesly i nápis Made in Czechoslovakia, vzácněji Československý výrobek.

(Josef Kropáček a www.papirovaarcheologie.cz)

Návod na slepení

Vystřihovánky od „Brouka“ neměly žádné návodné texty ani kresby. Pro slepení musel postačit jen malý obrázek, stejně jako tomu je i u současných jednodušších vystřihovánek. Buďte trpěliví a pečlivě si jednotlivé díly prostudujte. Narýhujte hrany pro snadnější ohýbání, vystříhejte nebo vyřežte všechny díly a naohýbejte je. Pak postupně vše slepte a model postavte na podložku z barevného papíru. Na vlajku můžete použít špendlík.

 

 

Vystřihovánky v ABC č. 11

Vystřihovánky v ABC č. 11

Vystřihovánka v ABC č. 10: Škoda 200 RS

Vystřihovánka v ABC č. 10: Škoda 200 RS

Vystřihovánky v ABC č. 9

Vystřihovánky v ABC č. 9