Chytré klíčenky: Technikou proti roztržitosti

Chytré klíčenky: Technikou proti roztržitosti
Sdílej
 
Notorickým zapomnětlivcům se možná blýská na lepší časy. Moderní technologie lze aplikovat i v jejich případě!

 

Stává se to každému. Zapomínáme klíče, ztrácíme telefony, nemluvě o pokusech našich mazlíků utéct kdykoli se k nim otočíme zády! Naštěstí to vědí i technologické firmy, které vyvíjejí chytré klíčenky nebo GPS trackery pro psy a kočky. Navíc je možné vybírat z mnoha různých aplikací do chytrých telefonů. Co je dobré k čemu a na co si při výběru vhodného pomocníka dávat pozor?

Chytré hledače věcí

Zapomnětlivci ocení především chytrou klíčenku. Jednoduše ji připnete na věc, kterou hledáte nejčastěji, a spárujete ji pomocí Bluetooth s vaším telefonem. V redakci jsme zkoušeli chytrý hledač věcí Beenode. K jeho ovládání je potřeba stáhnout si do telefonu stejnojmennou aplikaci. Skrze ni jste ve spojení se zařízením do vzdálenosti 50 metrů. Přes aplikaci můžete svou klíčenku aktivovat a podle ostrého zvuku alarmu rychle najít. Funguje to ale i opačně: Z Beenode stiskem multifunkčního tlačítka můžete prozvonit svůj telefon a zjistit třeba, do které části gauče přesně zapadl. Skvělá je také možnost využití multifunkčního tlačítka jako samospouště pro fotoaparát v mobilu.

S chytrou klíčenkou můžete hlídat, co vás jen napadne •  Profimedia.cz

Pro psy na útěku

Nevýhodou Beenode a obdobných přístrojů je již zmiňované omezení vzdálenosti. Pokud jste od svého přístroje dál, aplikace vám pouze ukáže, kde jste byli v dosahu naposledy. Pro zapomínání předmětů je to ideální. Jakmile ale hledáte něco, co vám při pátrání může unikat (pes!), je lepší využít přístrojů, které dokážou sledovat GPS v reálném čase. Do těchto zařízení většinou potřebujete aktivní SIM kartu, ale třeba takový Tractive Tracker pro domácí mazlíčky se obejde i bez ní.

Přehled na každém kroku

Jakmile přístroj propojíte se svým telefonem, opět přichází na scénu mobilní aplikace. Srze ni se na mapě zobrazí trasa, kterou váš chlupáč právě utíká. Nebo kterou jde roztržitý kamarád, co si odnesl váš batoh místo toho svého. Pokud jde o zvířata, je určitě nejlepší volit výrobky přímo jim určené. Vyrábějí se voděodolné a měly by tedy i víc vydržet. Hodit se budou určitě i další přidané funkce, jako třeba na dálku aktivované světlo – to když vám pes uteče při večerním venčení. Vždy je proto dobré dopředu zvážit, k čemu konkrétně budete GPS tracker využívat, a podle toho vybírat při nákupu.

Speciální edice Tractive pro honácké psy •  Tractive

Levné varianty

Pro hledání klíčů se dají využít i mnohem levnější zařízení. Tyto jednoduché hledače reagují na zapískání nebo zatleskání, stojí pár korun a jejich baterie vydrží až 3 roky. Bohužel se ale můžou aktivovat i hlasitou řečí, dětským pláčem a dalšími zvuky o vysoké frekvenci. A to může dost otrávit! Další levnou variantou jsou GPS aplikace v mobilu, na které nepotřebujete žádný další přístroj ani SIM kartu. Můžou být užitečné v případě, že chtějí mít vaši rodiče přehled o tom, kde se nacházíte, nebo třeba pokud si s kamarády hrajete v parku na tajné agenty. Pozor ale na to, co si do mobilu stahujete.

Co nás čeká?

V oblasti GPS trackerů a chytrých klíčenek je pořád co zlepšovat. Beenode do budoucna připravuje možnost komunitního hledání přes takzvanou sdílenou GPS. S hledáním ztracené věci by tak mohli pomáhat i ostatní uživatelé a částečně by se eliminovalo omezení 50 metrovou vzdáleností. Podobné vychytávky pak určitě přitáhnou zájem dalších uživatelů i vývojářů.


Herní konzole pro psy •  Profimedia.cz

Herní konzole pro psy

Pokud by vám sledování zatoulaného psa přes GPS navigaci nestačilo, budete mu brzo moci pořídit speciální herní konzoli. Ne, není to vtip. Konzole CleverPet byla představena v minulém roce, u nás by se snad mohla začít prodávat letos. Připomíná velkou mísu na psí žrádlo a disponuje několika dotykovými senzory. Pes by měl při hře na konzoli řešit úkoly o různé obtížnosti a za každý splněný úkol získá pamlsek. Konzole bude připojena na internet. I mimo domov tak budete moci sledovat, jak si váš mazel doma vede!

 

Kam s tím? NEJ Webová úložiště

Kam s tím? NEJ Webová úložiště

S tabletem do školy: Nejlepší aplikace pro všechny platformy

S tabletem do školy: Nejlepší aplikace pro všechny platformy

Harry Potter a vesmír! Nejzajímavější projekty pro Google VR

Harry Potter a vesmír! Nejzajímavější projekty pro Google VR

RoboThespian: Přichází doba interaktivních robotů

RoboThespian: Přichází doba interaktivních robotů

 

Články odjinud