Zvykejte si na UI: Současnost virtuálních asistentů

Zvykejte si na UI: Současnost virtuálních asistentů
Sdílej
 
Otevřete dveře bytu a místo psa vás přivítá takřka lidský hlas. Zeptá se vás, jak jste se měli, a připomene, že si už vážně máte uklidit ten binec v pokoji. Sci-fi? Ne, realita!

 

Umělá inteligence patří mezi nejnadějnější technologické trendy. Nabývá přitom různých podob: Autonomní řízení vozidel, automatické rozpoznávání prvků na fotografii, překladač jazyků, který se sám učí na volně dostupných textech. Vlastním odvětvím jsou virtuální osobní asistenti.

Reproduktor, který naslouchá

Virtuální asistenti se logicky jako první objevili v chytrých mobilních telefonech. Jsou to našim životům zdaleka nejbližší elektronická zařízení: Plánujeme v nich schůzky, vyřizujeme e-maily, fotíme a telefonujeme. Prodlouženou rukou mobilu jsou chytré hodinky a spoustu času trávíme i u počítače a v automobilu. Nejvíce se však začíná hovořit o umělé inteligenci v domácnosti. Amazon uvedl své zařízení Echo a v něm "žijící" Alexu již na podzim 2014. Google se svým Google Home se přidal vloni.

Asistent od Googlu má nad Alexou inteligenčně navrch. Říkat "OK Google" při každém požadavku ale za chvíli otráví •  Google

Dva velcí hráči

V obou případech jde o zařízení s vestavěnými mikrofony a reproduktorem. Obě součásti musí být natolik kvalitní, aby zařízení snímalo váš hlas odkudkoli v místnosti, srozumitelně odpovědělo a ještě poskytlo kvalitní přehrávání hudby. Důležitá je i součinnost dalších výrobců: Pokud má umělá inteligence sloužit i k praktickým činnostem, třeba ovládání světel a rolet, vytápění nebo pouštění hudby z domácí audio sestavy, musí si všechna zařízení vzájemně rozumět. Zde má Amazon před Google zatím náskok.

Čtyři stupně inteligence

Hlasem ovládaná zařízení mají čtyři stupně inteligence. V tom prvním ještě o inteligenci nejde – zařízení je naučeno na určité hlasové povely vykonat přesnou úlohu, případně opět naučenými povely odpovědět. Typicky jde o ovládání starších telefonů nebo palubního systému v autě. Ve druhé fázi využívá asistent strojové učení a bohatou internetovou databázi faktů. Položíte otázku, kdo hrál ve filmu Rocky, a získáte odpověď Sylvester Stallone. Zeptáte se na odhad doby cesty do práce, zařízení změří vzdálenost, zváží aktuální provoz a odpoví vám. V této fázi se nachází Alexa.

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

Jasnozřivé počítače: Umělá inteligence předbíhá dobu

Microsoft Azure: Bude nám AI pomáhat nebo nás děsit?

Microsoft Azure: Bude nám AI pomáhat nebo nás děsit?

Třetí level

Proč tedy Google Home vzbudil takovou pozornost, přestože přišel až po dvou letech po Echu? Googlu se podařilo komunikaci asistenta posunout na třetí úroveň. Jednoduše ji lze vyjádřit jako pochopení kontextu: Alexe musíte klást každou otázku zcela jasně a samostatně. Jak starý je Sylvester Stallone? Ve kterých filmech Sylvester Stallone hrál? Konverzace s Home je přirozenější: Jak starý je Sylvester Stallone? Ve kterých filmech hrál? Google navazuje na předchozí otázky, Alexa na druhou otázku neodpoví.

Myslet jako člověk

Zatím nedosaženým čtvrtým stupínkem je kreativita. Chcete postavit psí boudu? Asistent bude schopen sestavit seznam a množství potřebného materiálu vzhledem k proporcím psa, ale také vytvořit nejvhodnější návod k sestavení. Oznámíte-li mu, že váš pes povyrostl a boudu chcete prodat, sám nalezne nejvhodnější inzertní portály, zaregistruje se, vyplní inzerát, bude za vás komunikovat se zájemcem (třeba s dalším virtuálním asistentem) a dohodne cenu. Přesně to, co by udělal váš skutečný asistent. Umělá inteligence se tak bude muset naučit uvažovat jako člověk.


S Alexou může spolupracovat například chytrá lednička •  GettyImages

UI: Co jim říct?

Pár příkladů otázek a úkolů, které virtuální asistenti již dnes s přehledem zvládají:

- Najdi mi nejbližší čínskou restauraci.

- Nastav časovač na 20 minut.

- Pusť mi dnešní hit z YouTube.

- Připomeň mi písemky na tenhle týden.

- Kolik měří nejvyšší basketbalista světa?

- Zahrajme si hru.

- Ztlum světla v obýváku.

- Kdy vyjde nové ábíčko?


Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer


Umělá inteligence skrývá informace před člověkem

Umělá inteligence skrývá informace před člověkem

Co se ti zdá? Takhle sní umělá inteligence

Co se ti zdá? Takhle sní umělá inteligence

Já, robot: Půl století umělé inteligence

Já, robot: Půl století umělé inteligence

Mistři pokeru mají umělou inteligenci

Mistři pokeru mají umělou inteligenci

Autor

Jiří Kuruc

 

Články odjinud