Nejkrásnější pavouci

Nejkrásnější pavouci
Sdílej
 
Pavouky miluje jen málo lidí. Možná je to i tím, že toho o nich moc nevědí. Nebo je považují za odporné. Podívejte se, zda se i vám zdají nejkrásnější pavouci odporní.

 

Samičky drobných skákavek rodu Maratus jsou docela nenápadně. Zato samečkové se pyšní úžasnými barvami. Jejich barevný zadeček slouží tak trochu jako rodová vlajka nebo erb – každý druh má své vlastní "erbovní" barvy. Samička tak podle nich bezpečně pozná, že se neblíží kořist, ale partner, který přichází na námluvy. Duhovými barvami, které tak uchvátily vědce, se tak ke své partnerce hlásí jen ten jediný druh, M. robinsoni. Podívejte se, jak ten drobný tvoreček barevně září:

Barvy ovšem nejsou to jediné, čím se sameček představuje. Svou příslušnost k určitému druhu dává najevo i speciálním tanečkem či jakousi rozcvičkou. Pro každý druh je tato rozcvička opět typická a i podle ní samička poznává, že se o ni uchází nápadník jejího druhu.

Miniaturní pavoučci

Najít miniaturní pavoučky v australské divočině není snadné, ale když se to podaří, zážitek z pozorování jejich zásnubních tanců stojí za to. A co víc, spousta druhů ještě může být vědě zcela neznámá, druh M. sarahae byl popsán teprve v roce 2011.

Maličcí pavoučci mají v přírodě spoustu nepřátel, kteří by si na nich rádi pochutnali. Pro samečky ale představuje smrtelné nebezpečí i jeho vlastní budoucí partnerka. A tak se k ní musí přibližovat opravdu velmi opatrně. Všimněte si, jak při všech skocích za sebou táhne pavučinové vlákno, které ho poutá k podkladu. Pavučiny totiž dovedou spřádat i druhy, které je nevyužívají k lovu.

A tady ještě můžete obdivovat pestrost samečků různých druhů.

Pokud by vás zajímalo, jak tito pavoučci skáčou, podívejte se na zpomalené záběry jejich úžasného a přitom bezpečného skoku.

Duhoví tanečníci: Pavouci pod mikroskopem

Duhoví tanečníci: Pavouci pod mikroskopem

Pavouci: Osminozí krasavci

Pavouci: Osminozí krasavci

Pavouk superpredátor: Největší lovec ze všech

Pavouk superpredátor: Největší lovec ze všech

Pouštní běžci: Záhadné příšerky solifugy

Pouštní běžci: Záhadné příšerky solifugy

Klíčová slova:
hmyz, pavouk, příroda, zvíře, skákavka
 

Články odjinud