Birdwatching 17: Krmítka

Birdwatching 17: Krmítka
Sdílej
 
Chcete se naučit bezpečně poznávat naše běžné druhy a ještě jim pomoci? Přikrmujte je!

K přežití dlouhých zimních nocí se ptáci potřebují dostatečně nakrmit, aby si udrželi a doplnili tukové zásoby nutné pro zahřátí. Nabídka potravy od listopadu do března jim někdy může i zachránit život. Navíc se dozvíte hodně o jejich chování a můžete si je zblízka vyfotit. Dodržujte ale pár zásad – sypte vhodné krmení do čistého krmítka a hlavně pravidelně, protože ptáci si na nový zdroj potravy zvyknou a spoléhají na něj.

Krmítko

Klasické krmítko je dřevěné se stříškou přesahující základnu, aby do něj nezatékala voda. Základnu o rozměrech alespoň 20 x 20 cm lemuje ze stran připevněná lišta. Krmítko buď zavěste, nebo ho postavte na kůl alespoň 1,5 m vysoký a dva metry od keřů, kde by se mohly skrývat kočky. Na místech, kam nechodíte každý den, se hodí samonásypné krmítko. Jak si ho sestavit, se dozvíte v pracovním listu.

Nechte pár spadaných jablek – pochutnají si na nich kosi •  iStock

Správné ptačí menu

Nikdy nekrmte zkaženým, plesnivým či vlhkým krmením, ani zbytky z kuchyně. Výjimkou jsou nesolené a nekořeněné těstoviny či rýže. Na sůl opravdu pozor! Jediné zrníčko dokáže zabít ptáka velikosti čížka. Recepty na ptačí dobroty najdete v pracovním listu.

Ptačí vánoční stromeček

Najděte si v okolí pěkný jehličnatý stromek a zavěste na něj kousky jablek, půlky vlašských ořechů, šišky namočené do směsi tuku a semínek či půlky kokosu naplněné tukem. Řetězy zhotovíte tak, že na nit navléknete různé bobule – ptačí zob, šípky, rozinky, pámelník a jeřabiny.


Komu co chutná

Zvonek zelený, stehlík obecný, brhlík lesní, sýkory, vrabec domácí a polní, pěnkava obecná a jikavec, čížek lesní, dlask tlustozobý: slunečnice, proso, ovesné vločky, ořechy

Kos černý, drozd kvíčala, brkoslav severní: jablka, bobule

Strakapoud velký, sýkora koňadra a modřinka, sojka obecná: lojové koule

Opeřenci kolem nás 1: Čížek lesní

Opeřenci kolem nás 1: Čížek lesní

Drzá sýkora a překvapená veverka

Drzá sýkora a překvapená veverka

Lovci ptáků: Kočky a kudlanky

Lovci ptáků: Kočky a kudlanky

Autor

Alena Klvaňová