Psí plemena: Čau čau, červený lev s modrým jazykem

Psí plemena: Čau čau, červený lev s modrým jazykem
Sdílej
 
Víte, které jsou dvě nejvíce charakteristické věci pro čau čau? Krátký chůdovitý krok! A modrý jazyk! Způsobují to tmavé pigmenty v jazyku.

 

Pes domácí (Canis familiaris) je nejpopulárnějším domácím mazlíčkem na celém světě. V současnosti existuje přes čtyři sta různých plemen. V době bronzové před více jak 4000 lety bylo nejméně pět jasně rozlišitelných druhů typů psa, z nichž dva odvozují svůj původ od velkých vlků z Evropy a Asie. Jeden z nich byl předkem psů podobných špicům, druhý psů typu mastifa. Předpokládáme, že tři další typy – pastevečtí psi, ohaři a chrti, pocházejí z malých vlků Indie a Středního východu. Člověk používal psy nejrůznějším způsobem – jako strážce, průvodce, lovce, bojovníky, jako hubitele hlodavců, tažná zvířata. Právě tak sloužil pes jako zdroj srsti či masa. Nyní se neobejde snad žádná domácnost bez čtyřnohého přítele.

Čau čau má rád pohyb, na zahradě je mu dobře •  Wikipedia / Wiki Commons

Čau čau přišel z Asie

Čau Čau nebo také Chow Chow je jedno z nejstarších plemen pocházející z Číny a Mongolska. Známe ho už přes 3000 let. Nejblíže jemu příbuzný pejsek je čínský šarpej. Díky své povaze, která je klidná, rezervovaná a introvertní se čau čau (už jste řekli čau elfce z Hobita?) choval jako lovecký a tažný pes. V některých případech ho dokonce lidé jedli! Dokonce dnes se v mnohých částech Asie považuje za lahůdku. Nejtypičtější zbarvení srsti psa je plavá, černá a červená. Krasavce je potřeba pravidelně kartáčovat, protože má velice hustou srst. V létě je dobré dbát na to, aby měl dostatek vody a stínu, protože se může snadno přehřát.

Oranžový medvídek •  Wikipedia / Wiki Commons

Zdrženlivý, ale věrný pes

Oranžový medvídek patří ke skutečným samorostům. Jeho přízeň si musíte získat. Nesnáší příkazy a omezování. Nerad se seznamuje a komunikuje s cizími lidmi. Oblíbí si jednoho člena domácnosti, svého pána, a tomu dokáže věnovat bezmeznou lásku. Je zdrženlivý, tvrdohlavý, věrný, inteligentní a nezávislý. Mnohdy dokáže být agresivní, když hlídá svého pána. Má rád pohyb. Ideální je proto zahrada s přístupem do domu k lidské smečce. Není oblíbencem sportovního klání, ale procházky má rád.

Čau čau při agility •  Wikipedia / Wiki Commons

Čau Čau v číslech

Výška kohoutku

Psi – 48 cm

Feny - 46 cm

Velikost Střední pes

Váha 21-30 kilogramů

Věk 11-15 let

Přečtěte si také:

Psí plemena: Kerry Blue Teriér, vodní lovec a milovník dětí

Psí plemena: Kerry Blue Teriér, vodní lovec a milovník dětí

Psi a vlci: Kdo je chytřejší?

Psi a vlci: Kdo je chytřejší?

Binturong: Šelma, která sází stromy

Binturong: Šelma, která sází stromy

Psí plemena: Akita inu, pes bez psího zápachu!

Psí plemena: Akita inu, pes bez psího zápachu!

 

Články odjinud